Коментарі
Перегляди: 1007
24 травня 2021

Я радію, коли президент моєї країни виглядає впевнено, але мені хотілося б більше суті і щоб він дослухався критики — Гарань

Звітну пресконференцію Президента України Зеленського за підсумками двох років президентства  Громадське радіо обговорило з Олексієм Гаранем, професором Києво-Могилянської академії, науковим директором Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, доктором історичних наук.

Про одяг

Олексій Гарань: Перше, що кинулось мені в очі з перших кадрів — президент не був у вишиванці. Не те, що президент, а ніхто з його команди не вдягнули вишиванку. І це настільки неприродно, саме в цей день бути без вишиванки, що це просто показує, наскільки він далекий від сьогодення. Я, звичайно, бачив коментарі про косоворотку, не в цьому справа. Просто її треба було вдягнути на публічну прес-конференцію, не обов’язково яскраву вишиванку, але щоб було видно, що він знає про українські символи.

Про запитання журналістів

Із позитивного — місце події. Добре, що це відбувалось на заводі Антонова, добре, що він анонсував внесення закону про олігархів до Верховної Ради. Цікавою вийшла полеміка з ведучим ахметівського питання, думаю, це було по заздалегідь продуманому сценарію. Але були речі, в яких він поплив і не відповідав просто. Коли назвали йому питання про Іллю Павлюка, про одіозних бізнесменів. Втім, він, звичайно, виріс за ці два роки. Він оперує цифрами і фактами, інша річ, наскільки це підібрано.

Оскільки я патріот і це президент моєї країни, я радію, коли він виглядає впевнено. Я пам’ятаю, як мені було прикро, коли він зустрічався з Трампом, сидів у куточку і не знав, що сказати, десь його погляд блукав… Зараз мені подобається, як він виглядає, але мені хотілося більше суті, і щоб він дослухався критики, яка лунає.

Про Порошенка

Я, чесно кажучи, не розумію, чому Зеленський так озлився на Порошенка. У Порошенка була в 2014-2015 роках набагато складніша ситуація, і безпекова, і економічна. І вирулили все-ж таки! І тут треба казати «і Порошенко, і Яценюк, і Турчинов, і Гройсман». Порошенко в опозиції — це ясно, він може критикувати. Але для чого Зеленський його в кожній промові згадує? Це мені нагадує якісь психологічні комплекси. Є багато інших проблем, по яким можна і треба говорити.

Про символи

До речі, про символи. Мене роздратувала поява Гордона — вже вдруге, на президентських прес-конференціях. Хто такий Гордон? Він журналіст, чи друг родини? Є якісь ігри, які ведуться в Офісі президента.

Повністю розмову слухайте у доданому аудіофайлі:

 

Останні новини з категорії Коментарі

Чи зміниться робота РНБО за нового секретаря Литвиненка та чому звільнили Данілова – відповідають експерти

Олексій Гарань і Володимир Фесенко розповіли, що очікувати від нового секретаря РНБО Олександра Литвиненка, чому звільнили Данілова та чи зм...
29 березня 2024

Чи справді США вимагають не бити по російських НПЗ і чи буде саміт миру без Китаю — пояснює Олексій Гарань

Поточні політичні події в етері ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ прокоментував Олексій Гарань
27 березня 2024

Демократія, диктатура, війна: чи допомагає диктатура вигравати війни?

Чому з'явилися "вкиди" про диктатуру для перемоги у війні - в етері Українського радіо розмірковував Олексій Гарань
26 березня 2024

Союзники різко змінили позицію щодо допомоги Україні – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко на Radio NV – про засідання Рамштайн, коли Україна отримає боєприпаси, а також про бронетанкову коаліцію, ініціаторами якої...
22 березня 2024