Медіа
Перегляди: 1215
17 грудня 2020

Втрати 2020 року: люди, які зробили світ яскравішим

Таким вже є людське життя: комусь потрібно з нього йти, а комусь – приходити, щоб осяяти своєю присутністю в цьому світі інших, щоб зробити його – світ – більш яскравим, більш цікавим і різнобарвним. І тому, коли ті, хто привніс у світ і в життя інших людей, щось своє – неповторне і особливе, коли вони відходять - це завжди втрата, сум і несподіванка; ми заскочені порожнечею, що утворюється…

Укрінформ згадує нині тих, хто пішов від нас цього непростого ковідного року, залишивши по собі  слід у різних царинах людської діяльності та світлу пам’ять у наших серцях.

Ірина Бекешкіна, знана соціологиня, полишила цей світ 20 березня 2020 року.

Ірина Бекешкіна. 68 років. Українська соціологиня, директорка Фонду «Демократичні ініціативи», який очолювала протягом 2010-2020 років. У соціологію прийшла з філософії, додавши до сухої дисципліни жвавості й парадоксальності філософської думки, а також дещицю іронічного погляду на світ своїх улюблених грецьких скептиків.

Сферою досліджень пані Бекешкіної було вивчення тенденцій громадської думки щодо найважливіших політичних процесів всередині країни, зокрема - реформ у ключових сферах, а також проблеми комунікації держави з прифронтовими територіями Донбасу.

Впродовж останніх років Ірина Бекешкіна була своєрідним символом української соціології – справжньої соціології, а не її імітацій, замішаних на брудних грошах клієнтів-замовників з їхніми забаганками примарних рейтингів.

Українці з нетерпінням чекали брифінгів за її участю за результатами екзит-полів під час кожних виборів, так само, як і на її блискучі інтерв'ю. Нам бракуватиме її наукової об’єктивності, точної й глибокої аналітики щодо поточного політичного процесу в Україні, фахових далекоглядних прогнозів. Гаслом життя пані Бекешкіної були слова: «Поки ми живі, нічого не вирішено остаточно!» Наснажуймося й ми ними.