Коментарі
Перегляди: 1411
2 березня 2018

Все, що відбувається цього року, так чи інакше пов’язане з майбутніми виборами

 

Що важливого сказав Президент Петро Порошенко на прес-конференції і як його заяви трактують політологи?

 

Встудії Громадського радіо — політолог, доктор історичних наук, професор Києво-Могилянської академії, науковий директор фонду «Демократичні ініціативи» Олексій ГАРАНЬ.

Анастасія Багаліка: Прес-конференція тривала 2 години, як зазвичай. Свої питання змогли поставити 22 медіа. Минулого року перед прес-конференцією з’явилося розслідування про «Панамські документи». Цього року – відпочинок на Мальдівах. Як говорять багато журналістів: питання не в тому літав президент за власний рахунок чи не за власний. А в тому: наскільки релевантно президенту відпочивати на Мальдівах.

Олексій Гарань: Стосовно того хто за це платив, то у мене немає сумнівів, що він дійсно сам оплатив цей відпочинок. У період війни я б радив так і не робити і не їхати відпочивати на Мальдіви. Але ця тема вже обговорена, багато і гостро про неї висловлювалися. І не вона, насправді, була головною на прес-конференції.

Анастасія Багаліка: На прес-конференції журналісти намагалися тиснути на президента своїми запитаннями. Це конфронтація чи конструктивний діалог?

Олексій Гарань: На початку питання були простіші і поступово загострювалися. Тому все очікувано.

Ірина Соломко: Прес-конференція називалася «Виклики 2018». Чи говорилося там справді про виклики?

Олексій Гарань: Важливо пам’ятати: все, що відбувається у цьому році, так чи інакше пов’язане з майбутніми виборами. Для мене на цій прес-конференції були важливими такі речі: з одного боку відбулися позитивні зміни у міжнародному середовищі, з іншого – посилилися критика щодо внутрішніх перетворень в Україні. Те, що Порошенко сказав про антикорупційний суд і про те, що треба скасувати електронні декларації для громадських активістів – дуже важливо.

Анастасія Багаліка: Президент сказав, що саме за його президентства Україна вперше отримала п’ять траншів від МВФ. Але з наступним траншем є проблеми, які у передвиборчий рік влада все ж не поспішає виконувати.

Олексій Гарань: Зараз ніхто з українських політиків не хоче приймати непопулярних рішень. Приймати зараз земельну реформу і збалансовувати бюджет, що передбачає збільшення ціни на газ, — страшний виклик. І зрозуміло як цим скористається опозиція. На прес-конференції важливо було розставити акценти саме перед початком парламентської сесії. Дати сигнал Заходу, що президент не блокує реформи, а підтримує їх. Їх треба проводити частіше, Порошенку є що сказати. Ми критикуємо владу і це треба робити, але посипати голову попелом і казати «все пропало» – не треба. У нас є досягнення і є можливості, треба рухатися далі.
 

Останні новини з категорії Коментарі

Чи зміниться робота РНБО за нового секретаря Литвиненка та чому звільнили Данілова – відповідають експерти

Олексій Гарань і Володимир Фесенко розповіли, що очікувати від нового секретаря РНБО Олександра Литвиненка, чому звільнили Данілова та чи зм...
29 березня 2024

Чи справді США вимагають не бити по російських НПЗ і чи буде саміт миру без Китаю — пояснює Олексій Гарань

Поточні політичні події в етері ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ прокоментував Олексій Гарань
27 березня 2024

Демократія, диктатура, війна: чи допомагає диктатура вигравати війни?

Чому з'явилися "вкиди" про диктатуру для перемоги у війні - в етері Українського радіо розмірковував Олексій Гарань
26 березня 2024

Союзники різко змінили позицію щодо допомоги Україні – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко на Radio NV – про засідання Рамштайн, коли Україна отримає боєприпаси, а також про бронетанкову коаліцію, ініціаторами якої...
22 березня 2024