Медіа
Перегляди: 794
29 липня 2015

Владі дорікнули за Мукачеве і похвалили за поліцію

Зволікання з проведенням реформ та неефективна боротьба з корупцією, які були політичними невдачами торік, залишаються і нинішньому році.

Такі результати експертного опитування "Політичні підсумки півріччя" озвучила у четвер директор Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Ірина Бекешкіна на прес-конференції в Укрінформі.

"Негативи у нас стабільні, можна сказати, що негативи у нас хронічні. Це передусім неефективна боротьба з корупцією і зволікання з проведенням реформ, низка невдалих кадрових рішень і загострення конфліктів усередині коаліції. Це дуже тривожний сигнал, коли майже протягом півтора року не відбувається перетворень у найважливіших для країни сферах - боротьба з корупцією і проведення реформ", - сказала Бекешкіна.

Також, за її словами, найпомітнішими негативними подіями першого півріччя 2015 року експерти назвали погіршення соціально-економічного становища країни та збройний конфлікт у Мукачевому. "Найбільш негативні події - події в Мукачевому. Підписання Мінських угод експерти оцінили неоднозначно: вони були зараховані і до таких, які мають суперечливе значення, і до таких, які мають негативне значення", - додала соціолог.

Водночас вона зауважила, що позитивними подіями експерти вважають початок реформування органів внутрішніх справ та прогрес у сфері децентралізації.

"Зараз серед позитивів було відзначено, що деякі реформи почалися - це реформи органів внутрішніх справ, зокрема патрульної сужби, призначення Саакашвілі головою Одеської ОДА і успіхи у здійсненні реформ децентралізації", - зазначила Бекешкіна, додавши, що більшість експертів вбачають у збереженні підтримки з боку країн Заходу і санкцій проти Росії основні здобутки першого півріччя 2015 року.

Також, за її словами, експерти доволі посередньо оцінили ефективність роботи трьох ключових органів влади протягом перших шести місяців 2015 року. Діяльність Президента отримала від них 5,1 бала (за 10-бальною шкалою - Ред.), тоді як Кабінет Міністрів і Верховна Рада здобули 4,1 та 4 бали відповідно.

Директор Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" зазначила, що серед ключових реформ, які потребують негайних зусиль української влади, експерти найчастіше називали судову та реформу правоохоронних органів. Також багато фахівців рекомендували владі звернути увагу на податкову реформу та дерегуляцію, а також децентралізацію та реформу місцевого самоврядування.

"Те, про що ми багато говоримо, і те, що стоїть на шляху нормального розвитку країни - судова реформа, реформа правоохоронних органів - має бути реформами No1 і завданням No1 на наступне півріччя", - підсумувала Бекешкіна.

Довідка. Експертне опитування "Політичні підсумки півріччя" було проведене Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва із 17 по 22 липня 2015 року серед 43 експертів. Метою опитування було з'ясувати думку експертів про основні здобутки та невдачі у внутрішній і зовнішній політиці України за першу половину 2015 року. Опитування проводилося за фінансової підтримки ЄС та Національного Фонду підтримки демократії (США).