Опитування
Перегляди: 4833
30 червня 2017

Візи та обмеження російського впливу в Україні - громадська думка

Загальнонаціональне опитування населення України було проведене  Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та Центром Разумкова з 9 по 13 червня  2017 року.  Опитано 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком АР Крим та окупованих територій у  Луганській та Донецькій областях. Теоретична похибка вибірки – 2,3%.
Опитування здійснювалося  за фінансової підтримки  програми «Матра» Посольства Королівства Нідерландів.

  • Більшість населення України  (51%)  не підтримує можливого впровадження візового режиму з Росією, підтримують – 33%, і ще 16% свого ставлення не визначили. З-поміж усіх регіонів підтримують візовий режим з Росією лише у Західному (60% підтримують, 28%  – ні), у решті – переважає негативне ставлення: у Центральному регіоні  підтримують візовий режим з Росією 28%, не підтримують – 53%, у Південному – відповідно, 14% і 62%, у Східному – 20% і 66%.
  • Негативне ставлення до впровадження візового режиму з Росією, вочевидь, пов’язане з тим, що 51% жителів України мають родичів, друзів чи близьких знайомих, що проживають в Росії. Найбільше близьких людей мають у Росії жителі Східного регіону (73%), але й  у інших регіонах про те, що ці звʼязки для них вагомі, вказало: 48,5% у Південному регіоні, 47% – у Центральному і 33% у – Західному. Наявність близьких людей у Росії впливає на ставлення до візового режиму з Росією: серед тих, хто такі зв’язки має, 25% підтримують впровадження візового режиму з Росією, 63% – ні, а серед тих, хто не має близьких людей в Росії, підтримують впровадження візового режиму 38%, не підтримують – 42%.   
  • Водночас візити  українців до Росії та росіян до  України нині  не надто часті: за останні три роки приймали гостей із  Росії  14% українців, найбільше – 19%  – на Сході, найменше – 9% – на Заході.  А в Росії за останні три роки побували  8% українців, найбільше – 14% – зі Сходу, найменше – 5% – із Заходу). (Щоправда, у вибірку не потрапити ті, хто й сьогодні перебуває в Росії на заробітках).     
  • Поїздки  в Росію чи приїзд гостей із Росії  істотним чином впливає на ставлення до впровадження візового режиму з Росією: серед тих, хто за останні три роки приймав гостей із Росії, виступають проти візового режиму (73%), а серед тих, хто сам у цей час побував  у Росії – 89%.
  • Блокування російських  соціальних мереж («ВКонтакте» та «Одноклассники») та сервісів (Mail.Ru,  Yandex.ru та ін.) не підтримує більшість населення України (підтримують – 28%, не підтримують 53%).  Лише у Західному регіоні дещо переважає підтримка блокування російських сайтів та сервісів (підтримують 40%, не підтримують 35%). В усіх інших регіонах негативне ставлення істотно переважає: у Центральному регіоні підтримують блокування сайтів та сервісів 20%, не підтримують 55%, у Південному регіоні, відповідно, 6% і 67%, Східному – 15% і 61%.
  • Негативне ставлення до блокування російських сайтів та мереж здебільшого пояснюється тим, що ними користувалася значна частина населення: соціальною  мережею  «ВКонтакте» – 41%, мережею  «Одноклассники» – 41%, Інтернет-порталом «Яндекс» – 29%,  поштовим сервісом Mail.ru – 21,5%. Загалом не користувалися жодними з російський мереж і сервісів 39% населення, причому серед молоді до 30 років – лише 8%. У соціальній мережі  «ВКонтакте» перебували 79% української молоді.
  • Заборона георгієвської стрічки була переважно позитивно сприйнята населенням України: підтримали цю заборону 40%, не підтримали 26%. Водночас регіональні відмінності істотні:  підтримують цю заборону  в Західному регіоні (підтримують  67%, не підтримують 6%) і  у Центральному – відповідно, 41% і 24%, а не підтримують у Південному регіоні (за заборону – 8%, проти – 38%) і у  Східному (за  заборону – 28%, проти  – 41%).  Водночас у цих двох регіонах значна частина ставиться до заборони георгієвської стрічки байдуже; у Південному регіоні – 32%, у Східному – 22%.  
  • Переважна більшість українців  – 48% – підтримують  встановлення мовних квот на телебаченні, не підтримують квоти  24%, а для 16% це байдуже. Водночас відповіді на це запитання вельми різняться залежно від регіону:  найбільше підтримують мовні  квоти у Західному регіоні (77% підтримують, 4% – ні) та у Центральному  (відповідно,  50% і 23%). У Східному регіоні думки «за» та «проти» майже діляться: підтримують введення квот  34%, не підтримують – 33%. Єдиний регіон, де переважає негативне ставлення до введення мовних квот – Південний: підтримують квоти  22%, не підтримують – 41%. Водночас у Південному та Східному регіонах значна частина опитаних (26% у кожному регіоні) відповіли, що сприймають  введення мовних квот байдуже.

    Прес-реліз з таблицями можна завантажити нижче.

Останні новини з категорії Опитування

Громадська думка українців щодо святкування дати закінчення Другої світової війни у Європі

Пресреліз, підготовлено за результатами опитувань Інституту соціології НАН України, Фонду "Демократичні ініціатви", Центру Разумкова, КМІС...
8 травня 2024

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні – загальнонаціональне опитування

Загальнонаціональне опитування проведено з 21 по 27 березня 2024 року
25 квітня 2024

Джерела інформації про війну

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разум...
18 квітня 2024

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024