Опитування
Перегляди: 4765
30 червня 2017

Візи та обмеження російського впливу в Україні - громадська думка

Загальнонаціональне опитування населення України було проведене  Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та Центром Разумкова з 9 по 13 червня  2017 року.  Опитано 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком АР Крим та окупованих територій у  Луганській та Донецькій областях. Теоретична похибка вибірки – 2,3%.
Опитування здійснювалося  за фінансової підтримки  програми «Матра» Посольства Королівства Нідерландів.

  • Більшість населення України  (51%)  не підтримує можливого впровадження візового режиму з Росією, підтримують – 33%, і ще 16% свого ставлення не визначили. З-поміж усіх регіонів підтримують візовий режим з Росією лише у Західному (60% підтримують, 28%  – ні), у решті – переважає негативне ставлення: у Центральному регіоні  підтримують візовий режим з Росією 28%, не підтримують – 53%, у Південному – відповідно, 14% і 62%, у Східному – 20% і 66%.
  • Негативне ставлення до впровадження візового режиму з Росією, вочевидь, пов’язане з тим, що 51% жителів України мають родичів, друзів чи близьких знайомих, що проживають в Росії. Найбільше близьких людей мають у Росії жителі Східного регіону (73%), але й  у інших регіонах про те, що ці звʼязки для них вагомі, вказало: 48,5% у Південному регіоні, 47% – у Центральному і 33% у – Західному. Наявність близьких людей у Росії впливає на ставлення до візового режиму з Росією: серед тих, хто такі зв’язки має, 25% підтримують впровадження візового режиму з Росією, 63% – ні, а серед тих, хто не має близьких людей в Росії, підтримують впровадження візового режиму 38%, не підтримують – 42%.   
  • Водночас візити  українців до Росії та росіян до  України нині  не надто часті: за останні три роки приймали гостей із  Росії  14% українців, найбільше – 19%  – на Сході, найменше – 9% – на Заході.  А в Росії за останні три роки побували  8% українців, найбільше – 14% – зі Сходу, найменше – 5% – із Заходу). (Щоправда, у вибірку не потрапити ті, хто й сьогодні перебуває в Росії на заробітках).     
  • Поїздки  в Росію чи приїзд гостей із Росії  істотним чином впливає на ставлення до впровадження візового режиму з Росією: серед тих, хто за останні три роки приймав гостей із Росії, виступають проти візового режиму (73%), а серед тих, хто сам у цей час побував  у Росії – 89%.
  • Блокування російських  соціальних мереж («ВКонтакте» та «Одноклассники») та сервісів (Mail.Ru,  Yandex.ru та ін.) не підтримує більшість населення України (підтримують – 28%, не підтримують 53%).  Лише у Західному регіоні дещо переважає підтримка блокування російських сайтів та сервісів (підтримують 40%, не підтримують 35%). В усіх інших регіонах негативне ставлення істотно переважає: у Центральному регіоні підтримують блокування сайтів та сервісів 20%, не підтримують 55%, у Південному регіоні, відповідно, 6% і 67%, Східному – 15% і 61%.
  • Негативне ставлення до блокування російських сайтів та мереж здебільшого пояснюється тим, що ними користувалася значна частина населення: соціальною  мережею  «ВКонтакте» – 41%, мережею  «Одноклассники» – 41%, Інтернет-порталом «Яндекс» – 29%,  поштовим сервісом Mail.ru – 21,5%. Загалом не користувалися жодними з російський мереж і сервісів 39% населення, причому серед молоді до 30 років – лише 8%. У соціальній мережі  «ВКонтакте» перебували 79% української молоді.
  • Заборона георгієвської стрічки була переважно позитивно сприйнята населенням України: підтримали цю заборону 40%, не підтримали 26%. Водночас регіональні відмінності істотні:  підтримують цю заборону  в Західному регіоні (підтримують  67%, не підтримують 6%) і  у Центральному – відповідно, 41% і 24%, а не підтримують у Південному регіоні (за заборону – 8%, проти – 38%) і у  Східному (за  заборону – 28%, проти  – 41%).  Водночас у цих двох регіонах значна частина ставиться до заборони георгієвської стрічки байдуже; у Південному регіоні – 32%, у Східному – 22%.  
  • Переважна більшість українців  – 48% – підтримують  встановлення мовних квот на телебаченні, не підтримують квоти  24%, а для 16% це байдуже. Водночас відповіді на це запитання вельми різняться залежно від регіону:  найбільше підтримують мовні  квоти у Західному регіоні (77% підтримують, 4% – ні) та у Центральному  (відповідно,  50% і 23%). У Східному регіоні думки «за» та «проти» майже діляться: підтримують введення квот  34%, не підтримують – 33%. Єдиний регіон, де переважає негативне ставлення до введення мовних квот – Південний: підтримують квоти  22%, не підтримують – 41%. Водночас у Південному та Східному регіонах значна частина опитаних (26% у кожному регіоні) відповіли, що сприймають  введення мовних квот байдуже.

    Прес-реліз з таблицями можна завантажити нижче.

Останні новини з категорії Опитування

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024

"Нова українська школа" в 5–6-х класах: виклики впровадження

Результати опитування близько 600 педагогів/-инь, які працюють із 5–6-ми класами НУШ, і двох хвиль глибинних інтервʼю, проведених ГО “Смарт...
15 березня 2024

Підсумки 2023 року: громадська думка українців

Загальнонаціональне опитування проведено з 8 по 15 грудня 2023 року
27 грудня 2023

Соціально-економічні проблеми, ставлення до влади, ідентичність: регіональний вимір загальнодержавних викликів на Сумщині та Чернігівщині

Опитування проведено з 11 по 21 вересня 2023 року у Сумській та Чернігівській областях
16 листопада 2023