Олексій Гарань

доктор історичних наук, професор кафедри політології НаУКМА, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва

Коментарі
Перегляди: 1611
22 квітня 2020

"Він втратив підтримку Заходу": Олексій Гарань прокоментував можливе призначення Саакашвілі в уряд

Колишній президент Грузії може стати віцепрем’єром.

Призначення колишнього президента Грузії Міхеіла Саакашвілі в український уряд навряд чи стане правильним рішенням через його авантюризм та конфліктність.

Про це у коментарі ТСН.ua розповів професор Києво-Могилянської академії, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" Олексій Гарань.
Читайте також:

"Я чесно кажучи шокований цією ідеєю. Тому що головна причина полягає в тому, що Саакашвілі під час перебування на посаді голови Одеської ОДА показав, що він не готовий займатися конкретною клопіткою роботою, шукати політичну підтримку, створювати базу підтримки необхідних реформ. Замість цього він займався поїздками по країні, тобто займався просто звичайним піаром. І він також порушував етику державного службовця, тому що будучи сам держслужбовцем, він при цьому займався нищівною критикою прем’єр-міністра. А це було пряме порушення функцій державного службовця", - пояснює він.

За словами експерта, дії Саакашвілі після його звільнення були справжніми діями авантюриста – незаконний прорив державного кордону України, а також дестабілізація ситуації в центрі Києва із наметовим містечком. Ще одним негативним аспектом є те, що Саакашвілі втратив підтримку Заходу щодо реформ.

"Більше того ми можемо сказати, що Саакашвілі зараз не має належної репутації на Заході, тобто якщо раніше у нього була репутація реформатора, і що він в Грузії, принаймні на початку свого президентства дійсно робив реформи, які підтримував Захід, то потім він цю підтримку втратив. І зараз до нього немає ставлення, як до реформатора", - зазначив Гарань.

Він також розповів, що ситуація в Україні не схожа на ситуацію в Грузії, де Саакашвілі мав партійну більшість та міг діяти жорстко без жодних компромісів.
Читайте також:

"На посаді глави ОДА Саакашвілі не зрозумів, що йому потрібно думати про розширення цієї бази підтримки, йому треба шукати компроміси, йому треба переконувати інших, тому що Україна – не Грузія… Для мене це рішення дуже дивне. Я не думаю, що воно спрацює в плюс. Якщо все це підтвердиться, то я не думаю, що це спрацює в плюс ані Шмигалю, ані Зеленському", - підкреслив експерт.

Як відомо, у "Слузі народу" повідомили, що лідера українського "Руху нових сил" Міхеіла Саакашвілі можуть призначити віцепрем’єром із питань реформ. Сам Саакашвілі підтвердив, що отримав пропозицію від президента України Володимира Зеленського стати віцепрем'єром з питань реформ. Політик зауважив, що пов’язує з командою Зеленського великі надії для України і готовий працювати у непростий час, коли на країну чекає дуже складний період.

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024