Медіа
Перегляди: 1065
17 вересня 2015

Відеозапис з круглого столу «Реформа середньої освіти: школа очима батьків, вчителів та директорів шкіл»

14 вересня 14.00 відбувся  круглий стіл на тему: «Реформа середньої освіти: школа  очима батьків, вчителів та директорів шкіл». (Зала 2)

Організатори: Укрінформ, БФ «Інститут розвитку освіти» та  Фонд “Демократичні ініціативи ім. ІлькаКучеріва “ за підтримки МФ «Відродження».

Учасники: 

Сергій Квіт, Міністр освіти та науки України

Лілія Гриневич, Голова комітету Верховної Ради з питань науки та освіти

Олена Фіданян, директор Департаменту освіти та науки, молоді та спорту КМДА

Георгій Касьянов, директор БФ «Інститут розвитку освіти»

Ірина Бекешкіна, Фонд Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва

ВікторГромовий, портал громадських експертів  «Освітня політика»

Ігор Лікарчук, директор Центру оцінювання якості освіти

Юрій Шукевич, директор фінансового ліцею, м. Київ, Асоціація керівників шкіл м. Києва

Альона Парфенова, ГО «КМО Батьки «SOS»

Олена Бондаренко, ГО «КМО Батьки «SOS»

Ірина Когут, Аналітичний центр CEDOS

Питання до розгляду:

  • Як оцінюють стан освіти батьки, а як –вчителі та директори шкіл?
  • Які проблеми освітньої галузі вважають найбільш гострими батьки, а які – вчителі та директори шкіл?
  • Як ставляться батьки, вчителі та директори до новацій в освіти, запропонованих у новому Законі про освіту?
  • Що треба зробити в першу чергу для вдосконалення системи освіти?
  • Експерти, представники громадських організацій та Міністерства обговорять основні тенденції змін у сфері загальної середньої освіти в Україні.
  • Як основа для обговорення цих питань будуть представлені результати опитування батьків, вчителів та директорів шкіл, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи»  імені Ілька Кучеріва
Підсумкові матеріали:
 
В Україні реформа 12-річної системи навчання запрацює не раніше ніж через 13-14  років - Гриневич
 
В Україні реформа 12-річної системи навчання запрацює не раніше ніж через 13-14 років. 
Про це на прес-конференції в Укрінформі повідомила Голова комітету Верховної Ради з питань науки та освіти Лілія Гриневич.
«Я прогнозую, що вперше в Україні з’явиться клас, де діти будуть вчитися на рік довше не раніше, ніж через 13 – 14 років, тому, що це дуже складна і велика реформа, яка потребує інвестицій для того, щоб вона почала діяти і дала результат», - сказала вона.
Гриневич зазначила, що з прийняттям закону про дванадцятирічку лише почнеться підготовка до реалізації реформи. Також, вона сказала, що потрібно налагодити співпрацю з медіа та вчителями для допомоги у встановленні комунікації з суспільством в рамках роз’яснення цієї реформи.
«Школа має перестати тільки ретранслювати знання, як це відбувається зараз, а має почати готувати до життя», - заявила  Гриневич і зауважила, що перехід до 12-річного навчання є  інтеграцією в європейський освітній простір. 
За її словами, реформа дозволить створити базу для отримання кращої і вищої освіти, освіти для життя, де учні отримуватимуть кращі знання іноземних мов і володіння інформаційними технологіями, а також відбуватиметься індивідуалізація навчання.
 
Батьки та вчителі не підтримають ініціативу запровадження 12-річної системи загальної середньої освіти - соцопитування
 
Батьки та вчителі не підтримають ініціативу введення в Україні 12-річної системи загальної середньої освіти.
Такі дані соцопитування оприлюднила сьогодні на прес-конференції в Укрінформу голова Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Ірина Бекешкіна, повідомляє кореспондент Укрінформу.
«Не дістало підтримки батьків та вчителів ініціатива із запровадження 12-річної системи загальної середньої освіти. Проти такої пропозиції виступає близько 70% опитаних батьків та 68% педагогів», - повідомила вона.
Водночас вона зауважила, що серед директорів шкіл немає однозначної позиції щодо цієї ініціативи. Так само не знаходить підтримки ідея скорочення літніх канікул - 90% батьків та 92% педагогів висловились однозначно проти цієї ініціативи.
Бекешкіна також зауважила, що не підтримують більше половини опитаних вчителів (54%) та майже половина батьків (48%) впровадження трьохетапної системи у середній школі.
Водночас серед директорів ця ініціатива знаходить певну підтримку (41%).
Згідно з соцопитуваннями, переважна більшість батьків вірить у можливість проведення реформи в середній школі (62%).
Водночас в успішність проведення реформ освіти вчителі та директори вірять відчутно менше - 46%.
Бекешкіна повідомила, що основною проблемою опитувані вважають недоліки у вищій освіті,  те, що вона відірвана від життя та не визнання українських дипломів за кордоном.
Вона також повідомила, що більшість опитуваних вважають, що середня зарплата молодого вчителя має складати близько 4 тис. грн, а вчителя досвідченого - 8 тис. грн.
Опитування серед батьків, вчителів та директорів шкіл проводилось в період з 5 червня по 12 вересня Фондом  «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» за замовленням БФ «Інститут розвитку освіти».
 
Відео з круглого столу: