Опитування
Перегляди: 3503
14 червня 2012

Вибори-2012: рейтинги, мотивація вибору, завдання громадськості

Прес-конференція

Запрошені:

  • Ірина Бекешкіна – директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва
  • Михайло Міщенко – заступник директора соціологічної служби Центру імені Разумкова
  • Євген Побережний  – співробітник з питань виборів та управління Координатора проектів ОБСЄ в Україні
  • Вікторія Сюмар –  директор Інституту масової  інформації
  • Олександр Черненко – голова КВУ

Питання до обговорення:

  • Рейтинги політичних партій
  • Чому виборці обирають ту чи іншу партію?
  • Які проблеми  найбільш актуальні для виборців?
  • Що слід зробити,  щоб вибори були чесними і демократичними?
  • Що знають і чого не знають виборці про вибори?   

На прес-конференції  Ви матимете змогу отримати прес-реліз із результатами загальнонаціонального опитування, яке провів Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва  за  фінансової підтримки PACT, проекту UNITER.

Україна напередодні парламентських виборів: громадська думка населення України

Дослідження проведено соціологічною службою Центру Разумкова спільно з Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва з 31 травня по 6 червня 2012 року.  Було опитано 2009  респондентів віком від 18 років у всіх областях України, Києві та АР Крим за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Вибірка опитування будувалася як стратифікована, багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Опитування здійснювалося у 132  населених пунктах (із них 79 міських та 53 сільських поселень). Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Фінансування опитування здійснювалося проектом UNITER.

  • У парламентських виборах готовність взяти участь висловили 74.1% українців (38% –  «обов’язково» і ще 36% – «скоріше за все»).
  • Якби вибори до Верховної Ради відбулися на початку червня, 5% бар’єр могли б здолати:  Партія регіонів  – 27.6%, ВО «Батьківщина»  – 25.6.8%, Партія «УДАР» Віталія Кличка  – 9.7%,   Комуністична партія України (7.1%). Партії Наталі Королевської «Україна – Вперед!» набрала 4.6%, %,  ВО «Свобода» (О. Тягнибок) – 3.1%., а партія «Громадянська позиція» (А. Гриценко) – 2.6%.  Не визначилися із вибором 15%., найбільшою мірою – у Центральному регіоні (21%), найменшою – у Західному регіоні (10%).  Усі відсотки вирахувано у відношенні до тих, хто висловив готовність узяти участь у голосуванні.
  • Існують істотні регіональні відмінності у підтримці різних політичних сил. Партію «Батьківщина» найбільше підтримують у Західному  (40%) та Центральному (26%) регіонах і дещо менше – на Півдні (9.5%) та Сході (8%). Партія регіонів, навпаки, має найбільшу підтримку на Півдні (36%) та Сході (30.5%), а у Центрі (14%) та на Заході (8%) цю партію підтримують менше.  Дещо зміщується на Захід і електорат «УДАРу» Кличка, де він  має найбільше прихильників (14%), у Центрі – 9%, на Півдні – 4% і на Сході – 5%. Комуністична партія долає виборчий бар’єр у двох регіонах – Східному (8%) і південному (10%), а на Заході не набирає й одного відсотка, а ГО «Свобода», навпаки, долає виборчий бар’єр лише на Заході (9.5%).
  • Істотні вікові особливості мають електорат Комуністичної партії, яка долає виборчий бар’єр завдяки істотній підтримці лише у віковій групі тих, кому більше 60 років (14%) та партія «УДАР», яка має значно вищу підтримку серед молодого електорату: 14% серед виборців молодше 30 років, 10% у вікових групах 30–39  і 40–49 років, 5%  у групі 50–59 років і 2% серед виборців,  старших за 60 років. Серед наймолодшого електорату найбільше тих, хто ще не визначився з вибором (20%), а найменше невизначених серед найстарших – 13%.
  • Майже половина виборців (48.5% серед тих, хто висловив готовність узяти участь у виборах) вважають, що вже остаточно визначилися з вибором партії і голосуватимуть за неї. Найбільшу міру визначеності висловили виборці Партії регіонів (69%), КПУ (66%),  «Батьківщини» (57%) та «Свободи» (51%).  Значно менш впевненими у своєму виборі є виборці «УДАРу» (31%) та Партії Наталі Королевської «Україна – Вперед!» (31%).  Ті, хто ще остаточно не визначився з вибором, знайомитимуться з програмними матеріалами партії (22%), спостерігатимуть за дебатами партій у ЗМІ (17%), а 12% мають намір спиратися на незалежні розслідування та інформацію, яку надаватимуть громадські організації. На зустрічі з лідерами партій висловили готовність ходити 2%, ще 6% запитають поради у людей, яким вони довіряють.
  • Існують певні відмінності у мотивації голосування за різні політичні сили. Так, очевидною є орієнтація на лідера у виборців «УДАРу» В. Кличка  (72%). Переважає у мотивації орієнтація на лідера також у виборців Партії Наталі Королевської «Україна – Вперед!» (58%) та «Батьківщини» (51%). Більша орієнтація на ідеї та пропозиції характерна для виборців ГО «Свобода» (57%). Особливо виділяється мотивація виборців Партії регіонів, де співіснують різні мотиви:  29% готові проголосувати за цю партію «за звичкою», тому, що голосували за неї на попередніх виборах, 18% вважають її меншим злом  порівняно з іншими, 43% підтримують програмні положення та пропозиції цієї партії, а 32% орієнтуються на лідерів. Загалом мотивація голосування за принципом «меншого зла»  значно зросла порівняно з попередніми парламентськими виборами 2007 року: з 11%  до 17%, і частика таких виборців значна серед виборців майже усіх політичних сил: «УДАРу» Кличка – 24%, ГО «Свобода» – 22%, Партії регіонів – 22%, «Батьківщини» – 18%, КПУ – 11%,  Партії Наталі Королевської «Україна – Вперед!» (6%).   
  • У десятку найбільш важливих для виборців проблем входять наступні: подолання безробіття (59%), подолання економічної кризи, економічне зростання (52%), підвищення загального рівня зарплат, пенсій, стипендій (51.5%), зниження цін на продукти і товари найпершої необхідності (43%), поліпшення медичного обслуговування (40.5%), соціальний захист малозабезпечених (40%), боротьба з корупцією (39%), зменшення плати за квартиру та комунальні послуги (31%), боротьба із злочинністю (31%),   земельна реформа, підтримка сільського господарства (29%).  Якщо соціально-економічні питання є пріоритетними в усіх регіонах України, то щодо важливості інших проблем існують істотні регіональні відмінності.  Питання припинення політичних репресій, свободи для лідерів опозиції (Ю.Тимошенко та ін..) загалом входить до числа пріоритетних для 19% населення, але на Заході її вважають пріоритетною значно більше – 40%.  
  • Лише 3% громадян вірять, що наступні вибори будуть чесними і демократичними, ще 12% вважають, що вибори будуть в основному чесними і демократичними. На думку 27% вибори переважно не будуть чесними і демократичними, а ще 27% думають, що вони не будуть чесними і демократичними взагалі.
  • На думку переважної більшості населення, головне, що треба зробити для чесності та демократичності виборів  – гарантувати, що усі, хто буде причетний до фальсифікації виборів, нестимуть кримінальну відповідальність (46%). Ще істотні сподівання покладаються на залучення міжнародних спостерігачів (30%) та на контроль громадських організацій (28%).
  • Готові безкоштовно брати участь у передвиборній агітації за партії 13.5% населення; серед прихильників Партії Наталі Королевської «Україна – Вперед!» – 21%,  Партії регіонів – 19%,  «УДАРу» – 18%, КПУ – 18%, «Свободи» – 17%, «Батьківщини» – 16%.
  • Готові безкоштовно брати участь у діяльності громадських організацій, спрямованої на забезпечення чесних і справедливих виборів, 16% населення, серед виборців «Свободи» – 30%, «УДАРу» – 24%, «Батьківщини» – 20%, КПУ– 20%,  Партії Наталі Королевської «Україна – Вперед!» – 20%, Партії регіонів – 19%.
  • Опитування засвідчило вкрай низький рівень знання населення про новий Закон про вибори та ті норми, за якими вони проводяться. Так, менше 40% населення знає, що на цих виборах буде відсутня графа «не підтримую жодного кандидата». Крім того, більшість населення не знає, куди і до кого треба звертатися у разі порушення їхніх виборчих прав, у разі необхідності проголосувати вдома тощо.
  • Абсолютна більшість населення (78%) впевнена, що в Україні не існує рівності громадян перед законом, протилежної думки дотримується 17%. Характерно, що такою самою була громадська думка й у травні 2004 року (76% і 18%). Користуються перевагами перед законом, на думку населення, ті, хто має гроші (82%), та ті, хто має владу (82%). Характерно, що думка про переваги перед законом тих, хто має гроші, майже не змінилася з 2004 року (82% у 2004 році, 76% у 2007-му і 82% у 2012-му). А от щодо переваг тих, хто при владі, то думка дещо змінювалася: так вважали 77% у 2004 році, 69% у 2007 і 82% у 2012-му. Натомість порівняно з 2004 роком в очах громадської думки впала значущість знайомств: від 46% у 2004 році до 33% у 2012-му (щоправда, у 2007 році на це вказувало менше – 28%).  

 

Результати соціологічного дослідження

Дослідження проведено соціологічною службою Центру Разумкова з 31 травня по 6 червня 2012 року.  Було опитано 2009  респондентів віком від 18 років у всіх областях України, Києві та АР Крим за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Вибірка опитування будувалася як стратифікована, багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Опитування здійснювалося у 132  населених пунктах (з них 79 міських та 53 сільських поселень). Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

1. Чи збираєтеся Ви взяти участь у виборах до Верховної Ради, які мають відбутися
28 жовтня  2012 року?

Безумовно, так

38,0

Скоріше, так

36,1

Скоріше, ні

8,4

Точно, ні

11,7

Важко сказати

5,7

2. 2. Якби найближчим часом відбувалися вибори до Верховної Ради і до виборчого бюлетеню були включені такі партії, за яку партію Ви б проголосували? (ОДНА ВІДПОВІДЬ)

 

% усіх

% тих, хто має намір взяти участь у виборах

Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина» (Ю.Тимошенко, А.Яценюк)

20,4

25,6

Всеукраїнське об'єднання «Свобода» (О.Тягнибок)

2,9

3,1

Комуністична партія України (П.Симоненко)

5,6

7,1

Народна партія (В.Литвин)

0,9

1,0

Партія Наталії Королевської "Україна – Вперед!"

3,8

4,6

Партія регіонів (М. Азаров, С.Тігіпко)

21,5

27,6

Партія "УДАР" Віталія Кличка"

7,8

9,7

Політична партія «Громадянська позиція» (А.Гриценко)

2,0

2,6

Радикальна партія Олега Ляшка

0,4

0,4

Соціалістична партія України (О.Мороз)

0,6

0,3

Голосував би за іншу партію

2,5

2,6

Не брав би участі в голосуванні

14,9

-

Важко відповісти  

16,6

15,4

      
       2-а. Якби найближчим часом відбувалися вибори до Верховної Ради і до виборчого бюлетеню були включені такі партії, за яку партію Ви б проголосували?
, % усіх опитаних *

 

Травень 2011 р.

Березень-квітень 2012 р.

 

Квітень 2012 р.

Травень-червень 2012 р

Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина» (Ю.Тимошенко, А.Яценюк)**

13,4

13,5

19,6

20,4

Всеукраїнське об'єднання «Свобода» (О.Тягнибок)

3,6

2,5

3,9

2,9

Єдиний Центр (В.Балога)

0,2

 

 

 

Комуністична партія робітників і селян (Л.Грач)

0,1

Комуністична партія України (П.Симоненко)

3,1

4,4

5,5

5,6

«Народна самооборона» (Ю.Луценко)

0,5

0,6

Народна партія (В.Литвин) ***

1,3

0,6

1,1

0,9

Народний Рух України (Б. Тарасюк)

0,1

0,3

Партія Наталії Королевської "Україна – Вперед!"

1,2

4,0

3,8

Партія регіонів (М. Азаров, С.Тігіпко)****

16,5

19,5

16,6

21,5

Партія "УДАР" Віталія Кличка"

3,1

7,4

8,5

7,8

Політична партія «Громадянська позиція» (А.Гриценко)

1,9

2,8

2,3

2,0

Політична партія «За Україну!» (В. Кириленко)

0,3

Політична партія „Наша Україна” (В.Ющенко)

1,2

0,5

Політична партія «Сильна Україна» (С.Тігіпко)

5,3

Політична партія «Фронт змін» (А.Яценюк)

7,0

9,5

Прогресивна соціалістична партія України (Н.Вітренко)

0,5

0,5

Радикальна партія Олега Ляшка

0,3

0,3

0,4

Соціалістична партія України (О.Мороз)

0,2

0,3

0,6

0,6

Українська народна партія (Ю.Костенко)

0,2

0,3

Християнсько-демократичний союз (В.Стретович, Д.Жванія)

0,1

Голосував би за іншу партію

2,1

2,4

3,2

2,5

Не став би голосувати ні за кого Проти всіх

9,8

Не брав би участі в голосуванні

10,9

14,9

19,5

14,9

Важко відповісти  

18,4

18,5

15,0

16,6

 

* Опитування у травні 2011 р. і квітні 2012 р. проведені соціологічною службою Центру  Разумкова, у березні-квітні 2012 р. і травні-червні 2012 р. – соціологічною службою Центру  Разумкова спільно з Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва 

** У травні 2011 р. – Блок Юлії Тимошенко,  у березні-квітні 2012 р.  – Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина» (Ю.Тимошенко)

 ***  У травні 2011 р.  – Блок Литвина

**** У травні 2011 р.  – Партія регіонів

       2-б. Якби найближчим часом відбувалися вибори до Верховної Ради і до виборчого бюлетеню були включені такі партії, за яку партію Ви б проголосували?, за регіонами, %

 

Захід

Центр

Південь

Схід

Україна в цілому

«Батьківщина» (Ю. Тимошенко, А.Яценюк)

39,7

25,9

9,5

8,4

20,4

Всеукраїнське об'єднання «Свобода» (О.Тягнибок)

9,5

2,3

1,0

0,8

2,9

Комуністична партія України (П.Симоненко)

0,5

3,5

7,8

9,6

5,6

Народна партія (В.Литвин)

0,5

0,9

1,3

0,9

0,9

Партія Наталії Королевської "Україна – Вперед!"

3,3

3,9

4,2

3,7

3,8

Партія регіонів (М. Азаров, С.Тігіпко)

7,9

14,2

34,6

30,5

21,5

Партія "УДАР" Віталія Кличка"

14,1

8,6

4,2

5,0

7,8

Політична партія «Громадянська позиція» (А.Гриценко)

2,8

2,6

2,3

0,8

2,0

Радикальна партія Олега Ляшка

1,0

0,3

0,0

0,5

0,4

Соціалістична партія України (О.Мороз)

0,3

0,5

0,0

1,1

0,6

Голосував би за іншу партію

3,1

1,2

2,6

3,5

2,5

Не брав би участі в голосуванні

6,9

14,6

19,6

17,7

14,9

Важко відповісти

10,3

21,4

12,7

17,6

16,6

 

      2-в. Якби найближчим часом відбувалися вибори до Верховної Ради і до виборчого бюлетеню були включені такі партії, за яку партію Ви б проголосували?, за віком опитаних, %

 

18-29 років

30-39 років

40-49 років

50-59 років

60 років і старші

«Батьківщина» (Ю. Тимошенко, А.Яценюк)

17,4

18,5

18,9

24,1

22,7

Всеукраїнське об'єднання «Свобода» (О.Тягнибок)

2,9

2,9

3,5

2,9

2,5

Комуністична партія України (П.Симоненко)

1,5

1,4

3,5

4,1

14,3

Народна партія (В.Литвин)

0,9

0,3

0,6

1,5

1,2

Партія Наталії Королевської "Україна – Вперед!"

4,0

4,6

4,1

2,9

3,3

Партія регіонів (М. Азаров, С.Тігіпко)

17,2

22,0

20,6

22,4

24,8

Партія "УДАР" Віталія Кличка"

13,7

9,8

9,9

4,9

2,0

Політична партія «Громадянська позиція» (А.Гриценко)

1,8

1,4

3,2

2,6

1,8

Радикальна партія Олега Ляшка

0,4

0,9

0,3

0,3

0,2

Соціалістична партія України (О.Мороз)

0,9

0,3

0,6

0,0

0,8

Голосував би за іншу партію

2,2

2,9

2,9

2,9

2,1

Не брав би участі в голосуванні

17,0

17,9

16,0

13,7

11,1

Важко відповісти

20,0

17,1

16,0

17,7

13,3

 

3. Якщо Ви візьмете участь у виборах, як Ви  обиратимете партію? (зазначте основні варіанти) % тих, хто відповів, що точно або скоріше візьме  участь у виборах

Як обиратимуть партію?

Вересень-2007

Червень-2012

Я вже остаточно визначився з вибором партії  і голосуватиму за неї

66.7

48,5

Ознайомлюся з їх програмними матеріалами,  листівками партій тощо

10.8

21,6

Буду  знайомитися з незалежними розслідуваннями та інформацією, яку надаватимуть громадські організації 

12,2

Буду орієнтуватися на лідерів

10.9

14,3

Стежитиму за дебатами партій у засобах масової інформації (телебачення, газети тощо)

7.6

17,0

Запитаю поради у людей, яким довіряю

3.7

5,9

Ходитиму на зустрічі з лідерами партій

1.2

2,2

Зроблю вибір навмання

0.6

0,7

Інше

0.9

0,3

Важко відповісти

 

5,3

 

4. А чому Ви обрали саме цю партію? (зазначте не більше двох відповідей) % тих, хто проголосував би за якусь партію

Мотиви вибору

Жовтень-2006

Червень-2012

Мені подобається її програма, ідеї, пропозиції 

50.8

40,8

Мені подобаються її лідери

35.8

42,6

Ця партія має добрі шанси на перемогу

10.9

12,3

Ця партія виражає інтереси таких людей, як я

25.8

18,0

Її підтримують  авторитетні для мене люди

5.1

4,1

Я за цю партію голосував на минулих виборах

12.5

15,1

Принаймні  порівняно з іншими ця партія є «меншим злом» 

11.4

17,4

Загалом  я обрав цю партію випадково 

0.5

1,0

Інше

0.9

1,1

Важко відповісти

7.8

1,3

 
 
5.  Які теми є актуальними особисто для Вас, думку кандидатів з яких питань Ви б хотіли почути? Будь ласка, уважно прочитайте список і оберіть не більше 10 тем.

 

Жовтень-2005

Вересень-2007

Червень-2012

Подолання безробіття

56.2

54.3

59,3

Подолання кризи в економіці, економічне зростання

56.8

56.1

51,8

Підвищення загального рівня зарплат, пенсій, стипендій

58.7

54.4

51,5

Зниження цін на продукти і товари першої необхідності

43.0

45.5

43,3

Соціальний захист малозабезпечених

39.6

47.4

40,5

Поліпшення медичного обслуговування

52.7

47.3

40,0

Боротьба з корупцією

28.5

31.2

39,0

Зменшення плати за квартиру та комунальні послуги

39.5

31,3

Боротьба зі злочинністю

36.3

38.2

30,9

Земельна реформа, підтримка сільського господарства

29.5

24.7

29,1

Реформування пенсійного забезпечення 

33.7

33.4

26,4

Зниження рівня соціального розшарування у суспільстві на бідних і багатих

20.5

26.8

25.3

Підтримка вітчизняного виробника

23.0

20.3

24,8

Охорона материнства та дитинства

19.5

22.4

18,7

Припинення політичних репресій, свобода для лідерів опозиції (Ю.Тимошенко та ін.) 

18,6

Реформа правоохоронної системи, справедливе правосуддя

17,0

Розв’язання екологічних проблем, проблеми охорони природи

19.6

16.5

16,7

Подолання моральної кризи у суспільстві, боротьба з аморальністю

10.6

12.3

15.9

Боротьба з олігархами

9.2

12.3

14.8

Розвиток демократії у суспільстві, можливість для людей впливати на владу

8.4

5.8

13.2

Освітня реформа системи середньої та вищої освіти

12.8

11.0

13,0

Удосконалення податкової системи

17.5

18.1

12,8

Удосконалення державного управління, адміністративна реформа

11,9

Реформування політичної системи

8.1

7.4

11,4

Підтримка національної культури та української мови

7.6

6.5

11.2

Забезпечення прав і свобод людини – свободи слова, мітингів, тощо

5.7

5.2

10,2

Вступ України до ЄС

4.0

5.6

9,7

Розвиток фізичної культури та спорту

5.7

3.3

8.0

Вступ України до Єдиного економічного простору з Росією, Білоруссю і Казахстаном

10.9

9.9

6.5

Надання регіонам, місцевій владі більших повноважень

5.3

3.0

5,4

Статус російської мови в Україні

8.9

7.5

3,9

Подолання конфлікту релігійних конфесій

2.8

2.4

3,1

Вступ України до НАТО

2.2

2.5

2,9

Інше

1.2

1.3

1,5

Нічого з переліченого не цікавить

2,3

Важко відповісти

2.8

0,9

 

6. Як Ви вважаєте, чи будуть наступні вибори  чесними і демократичними?

Ні, зовсім не будуть  чесними і демократичними

27,4

В основному, не будуть  чесними і демократичними

27,5

В основному будуть  чесними і демократичними

11,7

Будуть  повністю чесними і демократичними

3,0

Важко сказати однозначно

30,4

 

7.  Що, на Вашу думку, повинно бути здійснене  для демократичності  майбутніх парламентських виборів? (зазначте усе, що вважаєте за потрібне)

  1.  

Вересень-2007

Червень-2012

  1. Узяти проведення виборів під контроль громадських організацій

33.2

28,4

Вимагати  від учасників виборів чітких програм і пропозицій

26.0

16,6

Залучити міжнародних спостерігачів

23.0

30,1

З метою профiлактики порушень широко оприлюднити факти судових рiшень по справах iз фальсифiкацiї минулих президентських виборiв

22.9

Гарантувати, що усі, хто буде причетний до фальсифікації виборів, нестимуть кримінальну відповідальність

46,1

Допустити до участі у виборах засуджених  лідерів опозиції (Ю.Тимошенко, Ю.Луценка та ін.)

15,3

Проводити незалежні соціологічні дослідження

11.3

10,2

Інше

0.9

1,4

Вважаю, що ніщо не зможе зробити наступні вибори чесними і демократичними

11,6

Важко відповісти

15.9

10,1

8. Чи готові  Ви брати участь на громадських засадах (безкоштовно)  у передвиборній агітації за ту чи іншу партію?

Так

13,5

Ні

76,7

Важко сказати

9,8

 

9. Чи готові Ви на громадських засадах (безкоштовно) брати участь у діяльності якоїсь громадської організації, спрямованої на забезпечення чесних і справедливих виборів? 

Так

16,1

Ні

72,6

Важко сказати

11,3

10. Чи знаєте Ви про громадянський рух «Чесно!»?

Так, знаю

2,9

Щось про це чув, але непевне

14,1

Нічого про це не знаю

82,8

Не відповіли

0,2

 

11. Якщо Ви знаєте чи щось чули про рух «Чесно!», то звідки Ви про нього дізналися?

% тих, хто хоча б щось чув про рух «Чесно!»

З загальнонаціональних телеканалів

35,7

З місцевих телеканалів

9,3

З радіо

7,9

Із загальнонаціональних газет

6,8

З місцевих газет

4,3

З Інтернету

11,6

Від друзів, знайомих

17,8

Інше

1,0

Вже не пам’ятаю

21,6

 

12. Як Ви вважаєте, чим є агітація, що супроводжується наданням виборцям коштів, товарів або послуг (безоплатно чи на пільгових умовах)?: 

Дозволений законодавством та широко розповсюджений спосіб ведення агітації

17,6

Порушення законодавства, за яке передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність

62,9

Важко відповісти

19,5

 

13. Чим є, на Вашу думку, таємниця голосування?

Це право виборця, виборець має право розголошувати чи не розголошувати, за кого він або вона проголосували

75,5

Це обов’язок виборця, розголошення виборцем інформації про те, за кого він або вона проголосували, є порушенням Закону

16,5

Важко відповісти

8,1

 

14.  На Вашу думку, як забезпечити собі можливість проголосувати на дому у разі хвороби?

Потрібно особисто подзвонити до дільничної виборчої комісії та звернутися з відповідним усним проханням

19,9

Потрібно подати до дільничної виборчої комісії письмову заяву (особисто, поштою або через довірених осіб)

28,6

Потрібно подати до дільничної виборчої комісії письмову заяву, а також довідку з медичної установи (особисто, поштою або через довірених осіб)

33,0

Важко відповісти

18,5

 

15. Як Ви думаєте, чи буде передбачено у бюлетенях для голосування графа «проти всіх»?

Так, буде, це – рядок  «не підтримую жодного кандидата/партію»

33,0

Ні, вже не буде

39,5

Важко відповісти 

27,5

 

16. Як, на Вашу думку, можна  пересвідчитися у своєму правильному включенні до списку виборців? (можна обрати кілька варіантів відповіді)

Треба  звернутися до окружної виборчої комісії за місцем проживання

25,0

Треба  звернутися до дільничної виборчої комісії за місцем проживання

48,5

Треба звернутися до відділу ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання

16,3

Інше

0,8

Важко відповісти

13,9

1  

       17. Куди потрібно звернутися зі скаргою, якщо порушуються Ваші права як виборця? (можна обрати кілька варіантів відповіді)

До органів прокуратури

12,3

До міліції

11,4

До суду

26,1

До Центральної виборчої комісії

23,7

До виборчої комісії вищого рівня

14,2

До представників партії

7,6

До представників громадських організацій, що ведуть спостереження за виборами

15,0

Не знаю, важко відповісти

22,3


18. Чи існує реальна рівність громадян перед законом?

 

Травень-2004

Вересень-2007

Червень-2012

Ні, зовсім не існує

45

47.6

45,4

В основному, не існує

31

36.5

33,0

В основному, існує

15

8.6

13,5

Повністю існує 

3

0.8

3.33,3

Важко сказати

6

6.6

4.9

 

19. Якщо ви вважаєте, що рівності перед законом не існує, то хто користується «перевагами»? (зазначте те, що вважаєте за потрібне)

% тих, хто не вважає, що реальна рівність в основному або повністю існує

 

Травень-2004

Вересень-2007

Червень-2012

Ті, хто має гроші

82

75.8

82,4

Ті, хто має владу

77

69.3

82,3

Ті, хто має певні знайомства

46

27.9

32,7

Люди певних національностей

4

5.0

1,7

Люди, що підтримують певні політичні сили

15

8.4

11,5

Насправді в Україні усі рівні перед законом

3

1.8

0,7

Важко сказати 

4

4.9

2,4

 

Останні новини з категорії Опитування

Громадська думка українців щодо святкування дати закінчення Другої світової війни у Європі

Пресреліз, підготовлено за результатами опитувань Інституту соціології НАН України, Фонду "Демократичні ініціатви", Центру Разумкова, КМІС...
8 травня 2024

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні – загальнонаціональне опитування

Загальнонаціональне опитування проведено з 21 по 27 березня 2024 року
25 квітня 2024

Джерела інформації про війну

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разум...
18 квітня 2024

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024