Медіа
Перегляди: 1391
4 березня 2014

Валерій Чалий: Приєднання українських земель не є метою Росії

Росія, насправді, не потребує приєднання південно-східних регіонів України до своєї території, вона лише хоче тримати нашу державу на короткій шворці.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив заступник директора Центру ім. Разумкова Валерій Чалий.

"Для мене зрозуміло одне - жодного бажання приєднати південно-східні регіони до Росії немає. Завдання інше - не дати Україні визначити своє майбутнє, тримати її на поводку", - сказав Чалий.

Він пояснив, що нині Росія не має фінансових ресурсів на приєднання нової території, оскільки її економічна ситуація не є простою. Так, РФ втратила фактично 10% свого держбюджету, що сильно "вдарить" по громадянах країни. "І, очевидно, що в такій ситуації виділяти по 100-200 млрд на приєднання території - ні в кого таких грошей немає", - зауважив експерт.

При цьому він висловив переконання, що конфлікт ще не вичерпано, і спроби провокацій будуть продовжуватися.

Водночас Чалий підкреслив, що нині Україна є точкою, яка визначає систему стабільності і безпеки на найближчі десятиліття на всьому євразійському континенті. І від того, як вирішиться геополітичний конфлікт з Росією, залежатиме зовнішній курс України, а отже - рівень життя людей.

"Володимир Путін хотів лише одного - аби йому віддали патронат над Україною - економічний і політичний. Для цьго він зараз застосовує крайні міри. Якщо це не спрацює, очевидно, що Україна матиме шанс дуже швидко розвинутися у західному напрямку", - резюмував Чалий.