Коментарі
Перегляди: 2580
11 жовтня 2019

В якому разі варто чекати реального Майдану проти Зеленського — думка соціологів

Президент Володимир Зеленський поки не перетнув «червоні лінії», вважають соціологи. Але для масових протестів достатньо і 10% незадоволених…

На минулих вихідних у Києві та регіонах країни під гаслом «ні капітуляції» пройшли акції протесту проти формули Штайнмайера, яку Україна «підтвердила» в Мінську. Участь у мітингах взяли тисячі осіб (поліція говорить про 10000, організатори — більш ніж 20000).

Де-факто до акції долучилися і кілька облрад, де влада в руках опозиції. Ключова вимога протестувальників і облрад до Володимиру Зеленському — відмовитися від ідеї імплементації формули в українське законодавство.

LIGA.net запропонувала думки соціологів: чи можуть ці хвилювання перерости в Майдан?

Володимир Паніотто, генеральний директор КМІС

КМІСу не замовляли опитування про протестні настрої українців після підписання формули Штайнмайера. Однак, згідно з попередніми нашими опитуваннями, противників Зеленського було близько 10-15%. Вже 10% достатньо для проведення масових протестів.

Ситуація з реакцією людей на дії Зеленського в питанні врегулювання конфлікту на Донбасі є питанням довіри його заявам. Незважаючи на твердження президента і його представників, що вибори на непідконтрольної частини Донбасу будуть тільки після виведення звідти російських військ і вирішення інших питань безпеки, противники Зеленського не вірять йому. У той же час прихильники чинного президента — вірять, не дивлячись на дії.

На мою думку, червоною рискою для Зеленського буде проведення виборів на окупованих частинах Донецькій і Луганській областях до виведення звідти російських військ та рішень інших питань безпеки, але я не експерт.

Ірина Бекешкіна, директор фонду Демократичні ініціативи

Протести проти формули Штайнмайера і дій Зеленського поки носять попереджувальний характер. Протестувальники хочуть запобігти спроби проведення виборів на непідконтрольної території Донбасу до вирішення питань безпеки.

Сам президент Зеленський окреслив червону межу – виборів не буде до виведення з Донбасу військ і взяття під контроль частині російсько-українського кордону. Тому якщо цю межу глава держави не перейде, то навряд чи протести проти нього будуть мати масовий характер.

Але я думаю, що переговори щодо врегулювання військового конфлікту на Донбасі нічим не закінчаться.

Ми ще не дослідили протестні настрої українців після згоди України на формулу Штайнмайера. Популяризація цієї теми мобілізує прихильників силової операції як розв’язання конфлікту – прихильників повної перемоги над Росією.

На мою думку, червоною лінією для масових протестів може стати так звана повна капітуляція України: здача національних інтересів, відмова від тимчасово окупованих територій РФ тощо. Зараз 70% українців підтримують президента Зеленського, що не говорить про протестні настрої. Звичайно, ситуація може різко змінитися, виходячи з тих кроків, які зробить влада.

На даний момент 68% українців визнає, що Росія є країною-агресором. Тому будь-які невигідні умови вирішення конфлікту на Донбасі можуть стати такою червоною лінією для масових протестів. Наприклад, українці не беруть такі пункти мінських домовленостей, як амністія бойовиків незаконних військових формувань, створення на місцях загонів так званої народної міліції, участь Росії в миротворчий місії на Донбасі.

Останні новини з категорії Коментарі

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024