Коментарі
Перегляди: 940
5 жовтня 2021

В українців зростають приватновласницькі орієнтації, що є доброю тенденцією, – Сергій Шаповалов

Більшість українців готові, щоб був запроваджений ринок землі в тому чи іншому вигляді. Згідно з нашим дослідженням, на це погодились 54%, проте 37% зазначають, що земля не може бути предметом купівлі-продажу.

Про це зазначив політичний аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Сергій Шаповалов у програмі "Вечір з Миколою Княжицьким",  повідомляє "Еспресо.Захід".

Також експерт зауважив, що раніше ж ситуація була відмінною, зокрема у 2020 році 44% виступали за ринок землі, проте 43% були категорично проти.

"Тема ринку землі все більше розвивається в інформаційному просторі та розміфілогізовується. В українців зростають приватновласницькі орієнтації, що також є доброю тенденцією. Протягом кількох років ми проводимо серед людей опитування, чи погоджуються вони, або ж не погоджуються з твердженням, що людина, яка має землю у приватній власності, може її продати. У 2019 році погоджувались 50%, цьогоріч з цим згідні уже 61%", − сказав Сергій Шаповалов. 


За словами соціолога, закон почав працювати та це не призвело до "апокаліпсису", який нам передбачали:

"Проте все ж таки є негативні кейси, коли відбувається силове загарбання земельних ділянок через тиск на органи місцевого самоврядування. Власне це і спричиняє страхи українців, а також обґрунтована недовіра до правоохоронних органів".

Окрім цього, українці підтримали заходи, які мають бути вжиті для захисту громадян після відкриття ринку сільськогосподарської землі. Найбільше українці підтримували захист від продажу землі спільного користування, які мають важливе значення для місцевих громад, також потрібно встановити контроль за дотриманням екологічних норм виробництва новими власниками землі та заборонити купівлю землі для подальшого перепродажу. Ці всі заходи є уточнювальними чинниками до ринку землі. 

Сприйняття ринку землі різниться й у різних частинах України. На Півдні та Сході більше схильні до того, що земля не може бути об’єктом продажу та купівлі, натомість в Центральній та Західній частині країни цей спротив менший.

Також варто зауважити, що саме на Сході та Півдні люди не мають у власності землі. 

"Дослідження продемонструвало, що ті, в кого у власності є земля, частіше виступають за те, щоб ринок був. Проте ті, які не мають землі, навпаки - частіше виступають за те, щоб ринку землі не було", − зауважив Шаповалов. 

Наразі у власності не мають землі 48% українців. 5% - мають землю, проте вона ще не оформлена належним чином, 24% − мають городи, 16% володіють офіційно оформленими земельним паєм та присадибною ділянкою та 7% мають земельний пай.

Останні новини з категорії Коментарі

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024

Чи реально знайти і привезти в Україну 25 систем Patriot та чим їх прикрити – Тарас Жовтенко

Де взяти 25 систем Patriot, чи підійдуть їхні аналоги і як поява F-16 змусить росіян трансформувати свою тактику, прокоментував Тарас Жо...
9 квітня 2024