Медіа
Перегляди: 1606
13 січня 2016

В українців зросла готовність захищати свої права і свободи, але бракує інструментів - соцопитування

У жителів України склалося оптимістичне ставлення до українського суспільства в цілому, при цьому самі українці окремо змінилися мало, повідомила директор Фонду "Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва" Ірина Бекешкіна.

"Українці вважають, що суспільство суттєво змінилося, проте безпосередня готовність громадян до зміни своєї поведінки є нижчою, ніж здається", - сказала Бекешкіна на презентації результатів соцопитування "Як змінюється суспільство нової України" в Києві у вівторок, 12 січня, передає "Інтерфакс-Україна".

Крім того, згідно з даними опитування, суттєво зросла готовність до захисту своєї гідності, прав і свобод, проте на практиці громадянам бракує інструментів, оскільки готовність об'єднуватися в громадські організації зростає не так суттєво.

Українці також відзначають суттєве зростання громадської та соціальної активності, проте насправді більшість залишається ще пасивною, особливо в контексті участі в політиці.

Суттєво зросла готовність людей жертвувати кошти на суспільно корисні справи, насамперед - на користь соціально вразливих груп, на захист держави і зміцнення армії.

Що стосується економічної активності та соціальної мобільності, то ці критерії залишаються досить низькими. Люди концентруються переважно на приватному житті.

Зафіксовані й інші зміни в суспільстві, зокрема, змінилася зовнішньополітична орієнтація, Україна більше не ділиться на дві рівні частини, нині домінують прибічники вступу до НАТО (чого ніколи не було), суттєво зросла національна згуртованість, крім того, лише 10% людей ідентифікують себе як росіяни за національністю.

Бекешкіна зазначила, що опитування було проведене незвичайним способом: спочатку респондентів просили оцінити суспільство, а потім самих себе за тим самим критерієм.

Загальноукраїнське опитування проведене Фондом "Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва" та Київським міжнародним інститутом соціології з 8 по 20 жовтня 2015 року. Опитування проводилося в 110 населених пунктах в усіх областях України, окрім Криму та окупованих районів Донецької і Луганської областей. Загалом опитано 2040 респондентів за квотною вибіркою, репрезентативною за такими параметрами, як стать, вік, регіон і вид населеного пункту. Похибка не перевищує 2,3%.