Медіа
Перегляди: 1174
5 травня 2015

В України немає перешкод для негайної подачі заявки на членство в ЄС

Перед Україною не стоять формальні перешкоди і вимоги для негайної подачі заявки на членство в ЄС. Проблема в тому, що Україна проводить реалізацію необхідних реформ в недостатньо швидкому темпі.

Про це в ефірі СК розповіла політолог Марія Золкіна.

«Теоретично Україну нічого не стримує від того, щоб подати заявку на членство в ЄС хоч завтра. Формальних перешкод або вимог для цього немає ... Але ми повинні розуміти, що після формальної подачі заявки проходить не рік і не два роки, тому що йде процедура розгляду цієї заявки на рівні Європейської комісії та інших інститутів ЄС. Українська держава не в тому темпі виконує реформи для того, щоб найближчим часом сказати про те, що ми подаємо заявку. Це збіг політичних внутрішніх обставин», - зазначила Золкіна.

У той же час, додала вона, Україна не має гарантій того, що в результаті виконання всіх умов Угоди про асоціацію вона отримає перспективу на членство в Євросоюзі.

«Офіційне визнання членства України - це, здавалося б, питання формальние, але досить важливие. Наші сусіди в Центральній і Східній Європі отримали перспективу членства фактично після руйнування соціалістичного табору на теренах Східної Європи та підписання Угоди про асоціацію. Це відбувається і з країнами Балканського півострова. У випадку з Україною офіційно не значиться те, що наша країна має перспективу членства, про те, що з виконанням Угоди вона обов'язково отримає цю перспективу», - сказала Золкіна.