Коментарі
Перегляди: 901
15 січня 2021

В Україні кількість щасливих людей майже не знизилась, але тих, хто почувають себе нещасливими, стало більше

Починаючи з 2014 року, індекс щастя у всьому світі  впав із 64 % до 48 % у  2019 році,   і за останній рік знизився ще на 8 %, сягнувши в 2020-му 40 %. Такі дані дослідження, проведеного Міжнародною  асоціацією Галлап (GIA), що їх прокоментував генеральний директор Київського Міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто.

В Україні, де опитування проводили спільно КМІС і Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва,  індекс щастя помітно виріс з 8 % у 2018 р. до 32 % у 2019-му,  але 2020-го він знову впав  – до 14 %.

За словами Володимира Паніотто, це пояснюється тим, що збіглося два процеси – з одного боку, процес, який триває  в усьому світі  –  наслідки COVID-19,  з іншого  – розчарування у новій владі.

«У нас до всіх президентів у перший рік їхньої каденції рівень щастя підвищується, а потім наприкінці року падає. Це типова ситуація для всіх президентів», – пояснив соціолог.

Загалом в Україні кількість щасливих людей майже не впала  – 2019 року таких  було 51 %, а наприкінці 2020-го щасливими залишалися  48 %. Але кількість нещасливих зросла з 18%  до 35%, що й вплинуло на зниження індексу щастя.

За рівнем щастя Україна посіла одне з останніх місць у світі й потрапила до десятки найбільш нещасливих країн, куди також ввійшли Північна  Македонія, Гана, Гонконг, Вірменія,   Ірак, Росія, Чеська Республіка,  Туреччина та Велика Британія.  Серед найщасливіших – Киргизстан,  Казахстан,  Еквадор,  Азербайджан,  Нігерія,  Індонезія,  В'єтнам,  Іспанія,  Швейцарія та Індія.

Індекс щастя обчислюється відношенням рівня задоволення потреб до рівня домагань, пояснив соціолог. Якщо рівень домагань низький, то люди можуть бути щасливими і при низькому рівні забезпеченості.  Це пояснює те, що в  число щасливих країн, окрім Швейцарії,  потрапили й  африканські країни та  такі пострадянські країни,  як Киргизстан і Казахстан,  з авторитарним режимом управління.

За словами Володимира Паніотто, дуже часто в таких країнах,  де  рівень задоволення різних потреб вкрай низький, немає й відчутного рівня домагань, тобто там громадяни відштовхуються від того мінімуму, який у них є. І через те рівень щастя у цих країнах досить високий.

Другий фактор, який впливає на індекс щастя – це динаміка процесів, які відбуваються в світі, каже соціолог.

«Може бути дуже високий рівень задоволення різних потреб,  але якщо починається негативна динаміка процесів, як це було в усьому світі у 2020 році, то рівень щастя також відчутно знижується», – прокоментував Володимир Паніотто.

Це і є чинником того, що в усіх розвинутих країнах рівень щастя у пандемічний рік різко знизився, відтак вони не потрапили в топ щасливих країн. І навіть скандинавські країни, які зазвичай посідають перші місця за цим показником, не ввійшли до списку щасливих.

Останні новини з категорії Коментарі

Ні політичних, ні дипломатичних можливостей для заморожування війни я не бачу – Марія Золкіна

Марія Золкіна в інтерв'ю «UKRLIFE з Людмилою Немирею» прокоментувала заяву Зеленського про підготовку до другого Саміту миру і пояснила,...
2 липня 2024

Москва не може прямо кинути виклик Вашингтону, бо Путін знає, яку руйнівну відповідь отримає

Петро Бурковський і Олексій Гарань прокоментували Correio Braziliense, якою може бути відповідь Росії на бомбардування Севастополя
26 червня 2024

Тісні зв'язки Кім Чен Ина та Путіна можуть сигналізувати про ймовірну кризу на Корейському півострові в жовтні – попередження українського аналітика

Петро Бурковський про ймовірні провокації Північної Кореї та Росії на Корейському півострові напередодні виборів у США та яку небезпеку ц...
25 червня 2024

Коли побачать, що Росія ослаблена і ресурси зменшуються, може змінюватися позиція країн, які ми називаємо Глобальним Півднем – Олексій Гарань

Олексій Гарань про те, як трактувати поведінку країн, що не мають стабільної позиції щодо російсько-української війни і що сприятиме зрушенн...
22 червня 2024