Медіа
Перегляди: 1887
11 серпня 2008

В інтересах України зберегти добросусідські відносини як із Грузією, так і з Росією - думка експертів

КИЇВ, 11 серпня. (Надія Юрченко - УКРІНФОРМ). З огляду на розвиток конфлікту в Грузії Україна перебуває в дуже незручному становищі, але в інтересах нашої держави зберегти добросусідські відносини як із Грузією, так і з Росією. Такою була загальна думка учасників організованої Фондом "Демократичні ініціативи" прес-конференції "Війна в Грузії - ризики для України", повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

Як зазначив голова Громадської ліги Україна-НАТО Сергій Джердж, те, що відбувається сьогодні в Грузії, є "надзвичайним викликом" для України, тому що і Росія, і Грузія є стратегічними партнерами нашої держави. "Це країни Чорноморського басейну, і для нас надзвичайно важливо, щоб тут був мир, стабільність і спокій. Це сприятиме і нашій безпеці та економічному розвиткові", - сказав С.Джердж.

Він висловив переконання, що події у Південній Осетії - це певне щеплення для громадян України і для всього українського суспільства, аби усвідомити, наскільки важливими є питання безпеки. "Політична, військова еліта, зрештою всі громадяни України повинні зрозуміти, що безпеки багато не буває, і безпеку потрібно багаторазово постійно посилювати", - сказав він. На його думку, для України "саме співпрація з НАТО, членство в НАТО і є посиленням національної безпеки держави".

Політичний аналітик Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Володимир Горбач вважає, що в ідеалі нашій країні варто було б відігравати роль посередника і миротворця у цьому конфлікті. "На жаль, Російська Федерація вже фактично відмовила Україні у такій функції, і це означає, що зберегти добросусідські відносини з Росією Україні не вдасться так, як би хотілося", - сказав він.