Коментарі
Перегляди: 314
16 лютого 2024

Українці здатні атакувати російські кораблі у Чорному морі. І це важливо в контексті контрнаступу

Менш ніж за два тижні Україна завдала двох потужних ударів по Чорноморському флоту, одному з головних підрозділів російського військово-морського флоту. «Збройні сили України спільно з підрозділами військової розвідки знищили великий десантний корабель «Цезар Куніков», – повідомив Генеральний штаб ЗСУ у своєму Telegram-каналі. На відео, розміщеному в соціальних мережах, видно, як військово-морські безпілотники наближаються до корабля вночі, якраз перед тим, як стався потужний вибух. Наприкінці запису видно, що корабель тоне, перекинувшись. На борту «Цезаря Кунікова» перебувало 87 членів екіпажу. Доля моряків невідома.

«Цезар Куніков» був великим десантним кораблем. Як і «Новочеркаськ», який затонув 26 грудня 2023 р.,  – зазначає в коментарі бразильській  газеті Correio Braziliense  Петро Бурковський, виконавчий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва (Київ). – Цей корабель  використовувався для постачання російських військ у Криму та Херсонській області (південь України). Це серйозна невдача для російської військової логістики на південному фронті, який включає в себе міста Херсон і Запоріжжя».

Олексій Гарань, професор порівняльної політики в Києво-Могилянському національному університеті, назвав затоплення «Цезаря Кунікова» «важливою подією».

«Це був великий корабель, один з найновіших у російському флоті. Він діяв у кримському регіоні. Це означає, що українці здатні здійснити подібну атаку, і це важливо в контексті контрнаступу», – розповів він.

Науковець нагадав, що сухопутні війська Києва мають труднощі з протидією російському вторгненню.

«Не вистачає снарядів. Контрнаступ був дуже успішним у Чорному морі. За посередництва США і Туреччини Москва погодилася відновити зерновий коридор, оскільки зазнала багато втрат і була змушена відступити до Чорного моря. Потім вона в односторонньому порядку вийшла з угоди. Без згоди Росії Україні вдалося відновити цей коридор», – прокоментував Олексій Гарань.

За його словами, Росія була змушена вивести частину свого флоту до порту Новоросійська у східній частині Чорного моря.

«Це демонструє, що українці досягли успіху, використовуючи військово-морські безпілотники власного виробництва», – додав науковець.

За десять днів до дворічної річниці російського вторгнення Кремль продовжує обстріли. Вночі російські ракети влучили у східне місто Донецьк і вбили трьох мирних жителів – матір, її сина та вагітну жінку.

Читати португальською: Correio Braziliense 

Останні новини з категорії Коментарі

Крим і Глобальний Південь: контекст нових викликів

О.Гарань та О.Ашур вважають, що через поняття колоніальної війни, якою є вторгнення Росії до України, ми можемо будувати спільні мости з кра...
1 травня 2024

Тарас Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні

Тарас Жовтенко вважає, що російські інформаційно-психологічні спецоперації проти України до цього часу не мають значного впливу на українськ...
29 квітня 2024

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Росіяни обмінюють снаряди на їжу – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко про військову допомогу для України від США, наскільки вистачить 61 млрд для ЗСУ та як швидко Україна отримає зброю від США
22 квітня 2024