Коментарі
Перегляди: 2300
22 серпня 2020

Українці заради миру на Донбасі не готові йти на будь-які поступки

Після встановленого перемир’я, що є, беззаперечно, позитивним фактом, все ж залишається чимало запитань  – на які поступки пішла Україна заради нього і чого  хоче домогтися Путін? На цьому під час пресконференції  «Україні – 29. Де ми зараз та куди прямуємо?» акцентував увагу професор політології НаУКМА, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» Олексій Гарань.

Мета Путіна, за  словами політолога,  домогтися прямого  діалогу між Києвом і  бойовиками. Відповідно, насторожують ті  заяви, які роблять нові очільники української делегації - Кравчук і його перший  заступник Фокін.  

 «Кравчук говорив про зустріч з представниками ОРДЛО,  хоча важко зрозуміти, про що йдеться. Нещодавно, відповідаючи на вимоги Росії і контрольованих нею бойовиків, він сказав, що звернеться до Верховної Ради, з тим щоб відкоригувати постанову  про місцеві вибори,  в якій йдеться про те, що неможливо провести місцеві вибори на окупованій території. Такі «танці» навколо цього небезпечні», – зазначив Олексій Гарань.

Політолог також нагадав, що в  тексті перемир'я згадується, що СЦКК  продовжує діяти в «чинному складі». Але  незрозуміло, хто залишився у тому «чинному складі»,  де раніше була Росія і Україна, а згодом Росія вийшла.

Один із небезпечних сценаріїв, на його думку, полягає в тому, що Зеленський  в якийсь момент  може піти на поступки  – мовляв, «я приніс вам мир, тому я маю йти на поступки».

Але українці  заради миру на Донбасі не готові йти на будь-які поступки, наголосив науковий директор «Демініціатив», посилаючись на свіжі дані громадської думки.

Приблизно половина респондентів вважають, що компроміси повинні бути прийнятними для України. 20% готові піти на будь-які компроміси заради миру. Серед виборців різних партій, найбільше на компроміси готові виборці «ОПзЖ». Виборці всіх інших політичних партій, в тому числі і «Слуги народу», вважають, що треба бути більш обережними з поступками, на які Україна може погодитись. 

Те саме стосується й закону про «особливий статус» ОРДЛО. Лише 27% виборців по Україні готові підтримати його безумовно. Основне ядро їх – 59% -– є виборцями «ОПзЖ». Однак виборці всіх інших парламентських партій, зокрема правлячої «Слуги народу», мають суттєві застереження проти його ухвалення.

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024