Медіа
Перегляди: 2014
18 серпня 2013

Українці втрачають віру в свою здатність впливати на владу

41% населення України вважає, що пересічний громадянин ніяк не може вплинути на рішення влади. Про це свідчать результати дослідження активності українських громадян, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та Центром Разумкова.

Як розповіла ZN.UA директор "Демократичних ініціатив" Ірина Бекешкіна, переконаність людей у ​​своїй нездатності вплинути на владу зростає: в опитуванні 2007 року таких було 28%.

З існуючих конкретних механізмів, що дають можливість пересічним громадянам впливати на прийняття певних владних рішень, на перших місцях опинилися вибори президента (так вважають 37% громадян) і вибори до Верховної Ради (30%).

"Це дуже важливе питання. Практично люди, і то тільки третина з них, бачать лише два механізми - вибори президента і парламентські. У 2007 році було три пріоритети - крім названих, ще мітинги і демонстрації, на ефективність яких розраховував 21% населення. Зараз надій на них стало набагато менше - 15%", - підкреслила соціолог.

Участь у діяльності політичних партій вважають дієвою 7% респондентів, в громадських організаціях - 9%, звернення до депутатів Верховної Ради або до мерів і депутатів місцевих рад - по 7%. Судові позови до органів влади здобули популярність у 5% громадян.

Бекешкіна також відзначила, що люди не бачать можливості самим впливати на владу і, можливо, з цим пов'язана зростаюча надія на громадські організації.

"Нагадаю, що громадським організаціям в цілому довіряють 38% населення. Немає жодного політика і державного інституту, якому довіряли б так само. У травні нинішнього року довіра до громадських організацій вперше перевищила недовіру. Зростає вона й до медіа. Падає - до державних інститутів . Це пов'язані речі. Громадським організаціям потрібно не губитися і "підбирати" людей, які розраховують на них", - додала вона.

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024