Медіа
Перегляди: 1396
7 жовтня 2014

Українці не готові віддати Донбас, а росіяни не хочуть брати

Твердження про те, що українці готові поступитися Донбасом, а росіяни готові приєднати його до себе, не відповідають результатам  соціологічних опитувань -  Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" та російського "Левада-Центру".

Про це поінформувала директор Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Ірина Бекешкіна, порівнюючи ці результати під час їх презентації в Укрінформі. 

"Щодо політичного майбутнього Донбасу позиції українців і росіян кардинально відмінні. Серед українців більшість - 45,5% - хотіли б, щоб він залишався частиною України. Відокремити Донбас як незалежну державу готові 7% українців, а щоб Донбас став частиною РФ - 5%. Тобто усі байки, що начебто українці готові відмовитись від Донбасу, не мають під собою підстави. Загалом лише 12% так чи інакше готові відмовитися від Донбасу. Донбас - наш. Це думка абсолютної більшості населення", - підкреслила Ірина Бекешкіна. 

А більшість росіян, за її словами, вважає, що Донбас повинен стати незалежною державою - 42%. "Показово, що забрати Донбас в Російську Федерацію хотіли б лише 23%. Не дуже хочуть росіяни брати до себе Донбас. І на Донбасі це повинні знати", - наголосила вона.

Бекешкіна зазначила: єдине, в чому сходяться українці і росіяни, - що Росія активно підтримує проросійські сили на Сході України. Решта ж відповідей на одні й ті самі запитання - про ставлення до подій на Донбасі - українців і росіян разюче різняться.

"Абсолютна більшість українців - 64% - вважають, що Росія несе відповідальність за кровопролиття і загибель людей на Сході України. Так вважають в усіх регіонах, крім Донбасу. Серед росіян так вважає лише 16%. Абсолютна більшість росіян вважає, що Росія не несе відповідальність за те, що відбувається на Сході України. Абсолютна більшість українців - 70% - в усіх регіонах, крім Донбасу, - згодні з тим, що між Росією і Україною йде війна. Росіяни так не вважають. Тільки 26% росіян з цим згодні", - сказала директор фонду.