Опитування
Перегляди: 3814
22 лютого 2005

Українці хочуть вступати до ЄС і не хочуть до НАТО - загальнонаціональне опитування

Українці хочуть вступати до ЄС і не хочуть до НАТО — опитування Фонду “Демократичні ініціативи”/ КМІС

Українці хочуть вступати до ЄС і не хочуть до НАТО — такі результати за­гальноукраїнського опитування, проведеного фондом “Демократичні іні­ціа­тиви” та Київським міжнародним інститутом соціології з 4 до 15 лютого 2005 року[*]. Загалом було опитано 2040 респондентів, теоретична похибка ви­бір­ки (без урахування дизайн-ефекту) складає 2.2%.

На запитання “Якби найближчої неділі відбувався референдум щодо член­ства в ЄС” голоси розподілилися так: “За вступ до ЄС” — 44%, “Проти всту­пу до ЄС” — 28%, не визначилися або не брали б участі в референдумі — 28%.

На запитання “Якби найближчої неділі відбувався референдум щодо член­ства в НАТО” голоси розподілилися так: “Проти вступу до НАТО” — 48%, “За вступ до НАТО” — 15%, не визначилися або не брали б участі в ре­фе­рен­думі — 36%.

Директор Фонду “Демократичні ініціативи” Ілько Кучерів прокоментував ці дані так:

“Дві третини українців не обізнані з тим, що таке ЄС та НАТО, і по­тре­бують інформації про ці організації. Держава повинна провести активну кам­па­нію з роз’яснення того, навіщо існують ці організації та які вигоди від всту­пу до них матимуть громадяни. Особливо це стосується питання член­ства в НАТО. Низька підтримка населенням членства України в НАТО пояс­нюється також активною антинатовською пропагандою під час пре­зи­дент­ської виборчої кампанії. Противники НАТО знаходяться в полоні стереотипів ча­сів холодної війни та брежнєвської пропаганди: що НАТО — це агре­сив­ний військовий блок, який сам провокує конфлікти, що вступ до НАТО Ук­раїні не вигідний економічно, і що вступ до НАТО зіпсує відносини з Росією. Все навпаки, це не відповідає дійсності. Синоніми НАТО і ЄС — це сучасна сис­тема колективної безпеки та забезпечення прав і свобод громадян. Гро­ма­дяни України повинні зрозуміти, що впровадження в повсякденне життя стан­дартів НАТО і ЄС вигідне для кожного з них”.

 

Прес-служба Фонду “Демократичні ініціативи”

 


[*] Це опитування стало можливим завдяки підтримці, яку надано Інститутом Cталих Cпільнот (Монпельє, штат Вермонт, США) та Агентством США з міжнародного розвитку.
Висловлені у прес-релізі думки належать авторам і не обов’язково відображають погляди Інституту Сталих Спільнот та АМР США.

 

Останні новини з категорії Опитування

Громадська думка українців щодо святкування дати закінчення Другої світової війни у Європі

Пресреліз, підготовлено за результатами опитувань Інституту соціології НАН України, Фонду "Демократичні ініціатви", Центру Разумкова, КМІС...
8 травня 2024

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні – загальнонаціональне опитування

Загальнонаціональне опитування проведено з 21 по 27 березня 2024 року
25 квітня 2024

Джерела інформації про війну

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разум...
18 квітня 2024

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024