Медіа
Перегляди: 2082
30 липня 2013

Український диплом не кожному по кишені – експерти

Київ – У ціну диплома українського вищого навчального закладу експерти радять включати корупційну складову. Адже, згідно з даними Національного інституту стратегічних досліджень, в Україні навчальні заклади – серед корупційних лідерів. Експерти організації Transparency International зазначають, що корупція в освіті гальмує економічний розвиток країни, негативно впливає на її інноваційне зростання та інвестиційну привабливість української економіки.
 
При цьому більшість молодих українців вважають, що для успішного працевлаштування їм потрібен диплом про вищу освіту, і готові отримати його хто офіційно, навчаючись у виші, а дехто – залучаючи корупційні схеми.
 
Про вартість процесу навчання і отримання диплому у вищих навчальних закладах студенти розповідають неохоче, натомість про це оповідають їхні батьки. Адже корупційні дії у вищих навчальних закладах лягають тягарем на сімейні бюджети українців.
 

Потрібні були викладацькі підписи. Один підпис – 100 гривень, другий – 200 гривень. Диплом, його допуск до здачі – 300 доларів

«На диплом потрібні були викладацькі підписи. Так один підпис коштував 100 гривень, другий – 200 гривень. Диплом, його допуск до здачі – 300 доларів США», – згадує киянка Ольга, чий син цього року отримав диплом після закінчення навчання в одному з інститутів, які готують працівників транспортної сфери.
 
Разом з одногрупниками перед захистом диплому хлопчина платив сто доларів США для нормального захисту і для святкової вечірки для випускників і викладачів, згадує його мати.

Карта корупції у вишах
 


Корупція притаманна усій системі вищої освіти України – експерти
 
За даними опитувань Фонду «Демократичні ініціативи», корупційні явища притаманні навчальним процесам і в державних, і у приватних вишах. Корупційні дії здебільшого мають місце при складанні сесій і при захисті диплому – так вважає більшість респондентів.
 
Найбільший хабар, про який студенти розповіли соціологам, становив 400 доларів США (за невідрахування студента внаслідок «заваленої» сесії), каже директор Фонду, соціолог Ірина Бекешкіна.
 

Найчастіше хабарі викладачам
готові давати студенти, які не є успішними у навчанні

«Серед студентів лише 20 відсотків нам сказали, що платили за дипломи. Взагалі, практика свідчить, що найчастіше хабарі викладачам готові давати студенти, які не є успішними у навчанні, таких більшість у вишах країни. Чим менш успішний у навчанні студент, тим вищий у цій категорії відсоток тих, хто давав хабарі. І за дипломи платять здебільшого неуспішні студенти», – зазначила експерт у розмові з Радіо Свобода.
 
Однак, за даними опитувань, проведеними експертами Ukrainian Sociological Service, понад 20 відсотків студентів назвали корупцію нормою сучасного життя, а понад 30 відсотків – шляхом розв’язання наявних у стосунках між студентами і викладачами проблем.
 
Доктор фізико-математичних наук Максим Стріха у розмові з Радіо Свобода розповів, що рівень корупції, а відтак вартість диплома залежить від спеціальності, її популярності серед молоді або попиту на неї на ринку праці.
 

Корупційна складова найбільша на престижних спеціальностях,
що стосуються економічних та юридичних факультетів.
Корупція стає більш високою у медичних університетах

«Ця корупційна складова найбільша на престижних спеціальностях, це ті дипломи, що стосуються економічних та юридичних факультетів. На жаль, корупція стає дедалі більш високою у багатьох медичних університетах, що дуже небезпечно, і у закладах, де готують правоохоронців», – каже Стріха.
 
За його словами, без хабарів проходять навчальний курс студенти, які вивчають математику, фізику, хімію, гуманітарні дисципліни. Отримані у цих галузях дипломи не вельми корисні, коли випускник шукає роботу, адже, як стверджує Стріха, в Україні нівельоване значення науки, наукова праця не належить до престижних.
 
Частина неуспішних студентів, або ж ті, хто вчитись не хоче або не може, замовляє диплом в інтернеті. Вказати, який навчальний заклад або яка спеціальність вас цікавить,  і віртуальні майстри запропонують цілком реальний диплом. Але, зрозуміло, що послуга не безкоштовна.

Як зупинити корупційну машину у вишах?
 
Правоохоронні органи повідомляють про спроби боротися з корупцією у вищих навчальних закладах України, їхніх працівників піддають арешту і відкривають кримінальні впровадження проти викладачів, які беруть хабарі у студентів.
 
Експерти Національного інституту стратегічних досліджень вважають, що корупція у системі вищої освіти різко знижує рівень якості освіти. На думку фахівців, ситуацію, що існує сьогодні в українській освітній галузі, можна характеризувати як кризову, і не останню роль у цьому відіграє корупційна складова. 
 
Як зазначають експерти, корупція у вищій освіті і проблеми з визнанням українських дипломів за кордоном спонукає молодих українців шукати можливості для отримання вищої освіти на Заході.
 
За повідомленням Єврокомісії, з вересня цього року 94 українські студенти навчатимуться у країнах ЄС у рамках програми ERAZMUS MUNDUS. Вишеградський фонд також надає можливість студентам і бакалаврам з України отримувати дипломи європейського зразка після студій у вищих навчальних закладах країн «Вишеградської четвірки» (Польщі, Словаччині, Угорщині, Чехії).
 
Але, як зазначає Максим Стріха, попит українців на європейські дипломи призвів до того, що у країнах ЄС почали відкриватися вищі навчальні заклади для студентів із держав СНД.
 

У Польщі з’явилася купа фіктивних
університетів, які дають дипломи за ціною,
яка трошки нижча за українську

«У Польщі зараз з’явилася купа фіктивних, «дохлих» абсолютно університетів, які дають дипломи за ціною, яка виявляється трошки нижча за українську. Але це не є якісна освіта», – розповів Стріха Радіо Свобода.
 
Міністерство освіти на запитання українських журналістів щодо ціни диплому надало буквальну відповідь. Так, у своєму листі від 27 травня цього року заступник міністра Олексій Дніпров інформува керівників вишів, що оформлення одного примірника диплому не може коштувати більше, ніж 36 гривень 30 копійок.
 
«Ціна одного екземпляру дипломів молодшого спеціаліста, бакалавра, спеціаліста, магістра, виконаних на основі фотокомп’ютерних технологій, складає 36 гривень 30 копійок», – зазначено у листі.
 
Але не всі проблеми у системі вищої освіти України можна пояснити лише високим рівнем корупції. Це і результат падіння престижу освіти, і низький рівень суспільної моралі, вважає директорка центру європейських студій у Києві Крістіна Кричевська.
 

Ми бажаємо вчитись, а не імітувати навчання

«Ми не довіряємо нашим вишам, не довіряємо нашим школам, нашим професорам і академікам. Ми бажаємо вчитись, а не імітувати навчання, і хочемо отримати якісну освіту й професію. В Україні наразі це неможливо!» – зауважила Кричевська у розмові з Радіо Свобода.
 
На її думку, боротися з корупцією у системі вищої освіти за нинішньої ситуації немає сенсу, оскільки престижність наукової та освітньої праці в українському суспільстві наближена до нуля, як і рівень довіри українців до усіх державних інституцій.

Радіо Свобода

 

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024