Коментарі
Перегляди: 693
16 грудня 2020

Українські науковці та академіки виступають проти призначення Сергія Шкарлета на посаду міністра освіти

Українські науковці та академіки виступають проти призначення Сергія Шкарлета на посаду міністра освіти, адже “він є плагіатором”, а на цій посаді має бути “людина з бездоганною академічною репутацією”. Про це УНН розповів науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, доктор історичних наук, професор кафедри політології НаУКМА Олексій Гарань.

“Тому що він (Сергій Шкарлет — ред.) плагіатор. Що тут можна говорити? І ми не ведемо мову про політичні погляди. Хоча, він підтримував Януковича і в 2004, і в 2010, і в 2012 роках. А потім балотувався до місцевої ради від БПП (“Блок Петра Порошенка” - ред.). Але мова не про Януковича в цьому випадку. Це мав би бути аргумент для Зеленського — які «нові» кадри він повертає. А для науковців очевидно, що аргумент проти – той численний плагіат, який вже висвітлено на багатьох сайтах”, - зазначив науковець.

Доктор історичних наук зазначає, що плагіат у роботах Шкарлета можна помітити “неозброєним оком”.

“Зараз роботи дипломників перевіряють в антиплагіатній програмі. І якщо там знаходять плагіат, то проганяють із захистів. Так це роботи студентів! А ми говоримо про міністра освіти. Як міністром освіти може бути плагіатор? Плагіат — це злочин, крадіжка. Це крадіжка інтелектуальної власності. І це одна з основних проблем нашої освіти. Студентів і учнів привчають до цього з малечку. Тому що ви можете йти вулицею й читати оголошення про те, що Вам буде написана за гроші курсова, реферат, диплом, дисертація. Тому очевидно, що на посаді міністра має бути людина з бездоганною академічною репутацією", - підсумував директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва.

Аналогічну думку висловив у коментарі УНН і доктор біологічних наук, директор Інституту біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, голова міжвідомчої комісії з питань біологічної та генетичної безпеки при Раді національної безпеки і оборони Сергій Комісаренко. Академік заявив, що плагіат не повинен бути частиною української науки, а тому й призначення Шкарлета є неприпуститим.

Як відомо, що низка знаних науковців підписалися під відкритим зверненням до голови ВР та нардепів із проханням не призначати чинного в.о. міністра освіти Сергія Шкарлета на посаду міністра. Серед іншого, повідомляється, що в червні 2020 року були оприлюднені матеріали, що засвідчують наявність плагіату у науковому доробку Шкарлета.

Також освітні громадські організації написали відкрите звернення до Президента, голови Верховної Ради України, прем’єр-міністра й народних депутатів щодо можливого призначення Сергія Шкарлета міністром освіти і науки. 

Джерело: УНН

Останні новини з категорії Коментарі

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024

Чи реально знайти і привезти в Україну 25 систем Patriot та чим їх прикрити – Тарас Жовтенко

Де взяти 25 систем Patriot, чи підійдуть їхні аналоги і як поява F-16 змусить росіян трансформувати свою тактику, прокоментував Тарас Жо...
9 квітня 2024