Коментарі
Перегляди: 858
19 квітня 2021

Україні вигідніше офіційно, публічно не відмовлятися від Мінських домовленостей, а заморозити ситуацію до кращих часів

Фінальним акордом зовнішньополітичної активності Києва останніми тижнями, на тлі реальної небезпеки широкомасштабного вторгнення РФ, став візит Володимира Зеленського до Парижа. Проте перемовини з Еммануелем Макроном і Ангелою Меркель, які дещо дистанціювалися від України і Донбасу, вчергове засвідчили - нормандський формат радше "мертвий", ніж "живий". Путін показово не хоче говорити і зустрічатися з Зеленським, бо з нього більше не вичавиш поступок. А Берліну і Парижу, які на порозі парламентських і президентських виборів, не до цього.

Київ став більше апелювати до США і Великої Британії. І там готові чути, маючи свої незведені рахунки з Москвою. Маленький шанс переглянути Мінські домовленості і створити новий переговорний майданчик все ж є.

    Але, по-перше, порятунок потопельників справа рук самих потопельників.
    По-друге, треба, щоб Москва була в цьому зацікавлена, інакше за стіл перемовин Путін не сяде.

А що, якщо Україна вийде з Мінських домовленостей? Кінець світу? Чи, навпаки, відкриються досі зачинені двері? ТСН.uа розбирався, що буде у разі "смерті" Мінська-2 і чи дійсно до нього прив’язані санкції ЄС проти Росії.

Повний текст статті: ТСН

До того ж, за словами політичної аналітикині Фонду Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва Марії Золкіної, у Володимира Зеленського був шанс відмовитися від Мінських домовленостей на самому початку свого президентства у 2019 році, бо не він їх підписував. Проте команда Зеленського та й він сам вплуталися в цей дипломатичний лабіринт, виходу з якого немає.

Марія Золкіна більш ніж впевнена, що війна на Донбасі буде завершена не за Мінськими домовленостями, тому що вони невиконувані. Так, за її словами, зараз Україна може вийти з Мінська-2, але це можна робити за двома сценаріями.

    Перший - офіційно оголосивши про це.
    Другий - де-факто, не виходячи з транспарантом про це.

    "Це будуть два принципово різних сценарії. Якщо українська сторона офіційно виголошує, що відмовляється від наявних домовленостей, знімає підписи своїх попередників під цими документами і пропонує домовлятися заново, цей сценарій достатньо непередбачуваний з усіх сторін. Ми не знаємо, як на це реагуватимуть на Заході. І вони самі не знають. Це буде шок і для норманді, і навіть частково для Штатів. Але що ми точно можемо передбачити за такого сценарію - це однозначне охолодження політичних і дипломатичних відносин між ЄС і Україною. Зараз зусилля РФ спрямовані на те, щоб Україна зробила такий крок (вийшла з Мінська - Авт.). Це роздмухуватиме багаття російської пропаганди, щоб політично тиснути на ЄС, щоб пом’якшити або зняти санкції. Україні вигідніше офіційно, публічно не відмовлятися від Мінських домовленостей. При цьому де-факто краще заморозити ситуацію до кращих часів. Це другий сценарій, до якого ми є дуже близькими" .

 

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024