Опитування
Перегляди: 1941
7 лютого 2008

Україна й Грузія на шляху до спільного партнерства і спільних цінностей

Круглий стіл «Українсько-грузинська синергія», організований Фондом «Демократичні ініціативи», об’єднав представників громадських організацій і журналістів Грузії із політичними діячами й представниками недержавного сектору України, з тим , аби обмінятися досвідом щодо проведення чесних і справедливих виборів, розглянути ті можливості, які надає обом державам членство в ГУАМ, а також обмінятися думками про те, яким шляхом країнам просуватися в бік НАТО.

В зустрічі взяли участь Голова комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк, Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко, директор Фонду “Демократичні ініціативи” Ілько Кучерів, експерт з виборчого права Євген Жеребецький, директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос, науковий керівник Фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна, Голова організації „Нове покоління – нові ініціативи Константін Іонатамішвілі, Голова організації “Міжнародне суспільство – за справедливі вибори та демократію ” Ека Сірадзе-Делауне, Радник Надзвичайного і Повноважного посла Грузії в Україні Арчіл Цинцанадзе, член виконавчого комітету грузинського фонду “Відкрите суспільство”, голова кафедри соціології Тбіліського Державного Університету Іаго Качкачішвілі.

Той факт, що останні вибори в Грузії й Україні європейське співтовариство стабільно відзначає як демократичні й такі, що проводилися відповідно до європейських стандартів, є свідченням того, що обидві революції, проведені в цих країнах, основним своїм здобутком зробили демократію. Саме на цій тезі наголосив Голова комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк, розпочавши діалог за круглим столом. 

«Демократія є основним важливим продуктом революцій, що відбулися в наших країнах, – констатував народний депутат. – Тож не випадково в 2005 році наші президенти виступили з ініціативою заснування нового механізму співробітництва в сфері зміцнення прав людини, яким стала Співдружність демократичного вибору. Грузія й Україна разом продемонстрували всьому колишньому пострадянському простору, що демократія можлива в колишніх республіках колишнього Радянського Союзу. Тепер у цій царині Україна й Грузія повинні шукати якнайбільше прихильників і партнерів. Наші країни мають багато загальних економічних, політичних пріоритетів. Обох їх поєднує прагнення ввійти в родину демократичних народів, вступити до Європейського Союзу і НАТО. А в Грузії вже провели успішний референдум щодо вступу в НАТО. Обидві наші країни поєднує прагнення затверджувати демократію, розвивати економічне співробітництво. Саме цим пояснюється те, що Україна й Грузія є одним із засновників нової регіональної міжнародної організації – Організації «За демократію й економічний розвиток», що в минулому називалась ГУАМ».

Борис Тарасюк наголосив, що той факт, що цій організації вдалося реалізувати ідею, яку дотепер не вдалося реалізувати в рамках СНД, а саме введення зони вільної торгівлі, свідчить про прагматичне налаштування ГУАМ. Далі багато чого залежатиме від України і Грузії. Адже Грузія є дуже важливою країною з огляду на прокладання нових маршрутів енергетичного забезпечення й для України, і для об'єднаної Європи. І в цьому сенсі важко переоцінити її роль в тім, що стосується транспортування нафти й газу з регіону Каспію й Середньої Азії. «Обидві країни цікаві одна одній ще й тим, що могли б поділитися своїм досвідом співробітництва з такими міжнародними структурами, як Європейський Союз і НАТО», – підсумував п. Тарасюк.

 Як відомо, нещодавно пройшли вибори Президента Грузії, перед цим позачергові вибори до парламенту в Україні, незабаром – парламентські вибори в Грузії. Тож про уроки, винесені з практики забезпечення прозорості виборчого процесу, які могли би бути корисними для обох сторін, розповів перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко, який працював на виборах Президента в Грузії в офіційній місії спостереження від Міжнародного республіканського інституту США: «Як на мене, Україна й Грузія – дуже різні країни. Це різний темп змін, різні моделі розвитку, різні рецепти виходу зі складних ситуацій, у яких опиняються країни. І в цій різниці криється колосальний потенціал й інтерес один до одного.

Від Грузії на озброєння ми могли би взяти унікальні знахідки в плані зміни українського виборчого законодавства, які багато в чому роблять процес виборів прозорим. Приміром, в Грузії були створені унікальні умови для роботи спостерігачів.

Українці як позитивний досвід у виборчих кампаніях могли б передати дух конкуренції, й конкуренції не формальної, а реальної, яка не зникає вже протягом трьох останніх виборчих перегонів. Такої конкуренції ми не бачили в Грузії. У нас є також реальна конкуренція в мас-медіа, є досвід проведення політичних дебатів, починаючи з 2003 р., коли кандидати в президенти перестали боятися йти на дебати й показувати, на що вони здатні. І нарешті, колосальний досвід проведення екзит-полів, який став в Україні ефективним інструментом контролю за виборами».

Андрій Шевченко назвав і негативи виборчих кампаній, які не варто було б переймати. Це насамперед грузинський досвід монополізованого висвітлення виборчої кампанії, коли в ЗМІ явну перевагу мав один кандидат. Грузинським же мас-медіа народний обранець порадив не переймати дуже огидний досвід «джинси» – матеріалів на замовлення, якими вельми відзначилася остання виборча кампанія в Україні.

Як проблему у взаєминах між Україною й Грузією, учасники круглого столу називали відсутність налагодженого інформаційного обміну. Яскравим свідченням того було необ’єктивне висвітлення перебігу виборів Президента у Грузії українськими ЗМІ.

 «Ми спілкуємося через посередників, в основному через Росію, – завважив директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос, – і це значною мірою ускладнює адекватне сприйняття українцями подій у Грузії, і навпаки».

 Про те, що акуратна робота з «плюсами» й «мінусами» обох держав може дати нову якість у взаєминах двох країн, говорив виконавчий директор Грузинського фонду «Відкрите суспільство» Давід Дарчіашвілі.

Грузинський гість наголосив, що більш важливим є те, як громадянське суспільство живе не лише під час виборів, а й між виборами. Адже демократії потрібна не тільки процедура, а й культура. І тут важливо, щоб обидві країни допомагали одна одній в переході від принципів «кумівства» до справді демократичних принципів, трансформуватися у відкрите громадянське суспільство.

 

Учасники круглого столу

  
Константін Іонатамішвілі – голова організації “Нове покоління – нові ініціативи” (Грузія); Євген Жеребецький – експерт з виборчого права; Ека Сірадзе-Делауне – Голова організації “Міжнародне суспільство - за справедливі вибори та демократію» (Грузія);
  
Ілько Кучерів – директор Фонду “Демократичні ініціативи”; Ніно Ломджарія – менеджер проектів Грузинської Асоціації “Yang Lowers” (GYLA) (Грузія); Арчіл Цинцанадзе – Радник Надзвичайного і Повноважного посла Грузії в Україні;
 
Тамар Мачарашвілі – експерт з юридичних питань, організації “”Transparency International -Georgia” (Міжнародна прозорість – Грузія); Ліка Санікідзе – Кавказький Інститут Миру, Демократії та Розвитку (КІМДР). Менеджер проекту “Політичні інституції Грузії”;
Іаго Качкачішвілі – член виконавчого комітету грузинського фонду “Відкрите суспільство”, голова кафедри соціології Тбіліського Державного Університету.

 

Останні новини з категорії Опитування

Громадська думка українців щодо святкування дати закінчення Другої світової війни у Європі

Пресреліз, підготовлено за результатами опитувань Інституту соціології НАН України, Фонду "Демократичні ініціатви", Центру Разумкова, КМІС...
8 травня 2024

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні – загальнонаціональне опитування

Загальнонаціональне опитування проведено з 21 по 27 березня 2024 року
25 квітня 2024

Джерела інформації про війну

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разум...
18 квітня 2024

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024