Україна на шляху до перемоги. Бриф №6

Аналітика
Перегляди: 598
1 лютого 2023
Read this article in English

Аналітичний бриф опублікований в інтернет-виданні "Рубрика"

Внутрішня ситуація

Викривальна публікація видання «Дзеркало тижня» про завищені ціни на продукти контрактів Міністерства оборони на забезпечення харчування підрозділів Збройних сил України та різка критика громадськості, яку ця публікація викликала, допомогли вчергове успішно запобігти корупційним правопорушенням в системі закупівель Міноборони. Видається вірогідним, що РФ могла використати свої зв’язки в урядових структурах України, щоб проштовхнути цю корупційну схему, аби скомпрометувати Україну в очах західних союзників. Невипадковим також видається той факт, що ціни в контрактах були раптово змінені за кілька тижнів до приїзду делегації аудиторів зі США для перевірки ефективності використання ресурсів, що виділяються на оборону.

Окремі підрозділи Сил спеціальних операцій добровольчого батальйону «Азов» зміцнили фундамент Сухопутних сил ЗС України в новому статусі 3-ї Окремої штурмової бригади. Підвищення і формалізація статусу підрозділів ССО батальйону «Азов» з серйозним бойовим досвідом відбулося на тлі формування Україною сил резерву у підготовці до масштабного контрнаступу цієї весни. Це рішення логічно вписується в стратегічний план перешкодити Росії захопити контроль над Донбасом, оскільки новостворену бригаду активно задіяно в боях під Бахмутом.

Президент України Зеленський ухвалив офіційне рішення про формування додаткових сил резерву для забезпечення частішої ротації особового складу підрозділів, задіяних в боях на всій лінії фронту. Додаткової важливості рішенню додає підготовка до великого весняного контрнаступу ЗСУ у спробі випередити РФ у формуванні ударних груп військ перш ніж це встигнуть зробити російські генерали.

Посли G7 провели зустріч з керівництвом НАЗК України, де обговорили пріоритети антикорупційної політики та її законодавчого забезпечення. Посли наголосили на важливості протидії корупції, особливо враховуючи значні обсяги фінансової/військової допомоги, що надається Україні під час війни і надаватиметься у повоєнний період. До  Києва також прибула група посадовців США, включно з представниками урядової Контрольно-рахункової палати, для здійснення нагляду за використанням військової допомоги, що надходить Україні зі США.

Міжнародна ситуація

Президент США Дж. Байден оголосив про суттєве доповнення до останнього пакету військової допомоги Україні – рішення про відправку в Україну 31 основного бойового танка М1А2 «Абрамс». Рішення було затверджене одразу після офіційної заяви Берліна про те, що ФРН не лише не заперечує проти передачі третіми країнами ОБТ німецького виробництва «Леопард-2» Україні, а й сама передасть частину танків із власних резервів.

Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США визнало російську ПВК «Група Вагнера» міжнародною злочинною організацією і запровадило санкції щодо фізичних та юридичних осіб, які пов'язані з цією ПВК і здійснюють підтримку її злочинних дій.

Воєнна/безпекова ситуація

Російські війська продовжують концентрувати сили і вести активні штурмові дії на східному напрямку, намагаючись відтягти боєздатні сили ЗСУ в регіоні. Паралельно триває формування прообразу штурмових загонів на Запорізькому напрямку: комбінація найманців «Вагнера» і мобілізованих в першому ешелоні та регулярних підрозділів десантників і морпіхів – у другому. Імовірно, це робоча схема для формування гібридних ударних груп в плані масштабного наступу генерала Герасимова.

Рекомендації

1. Викривальна публікація видання «Дзеркало тижня» про завищені ціни на продукти контрактів Міністерства оборони на забезпечення харчування підрозділів Збройних сил України і пов’язаний з нею публічний резонанс хоч і успішно запобігли реалізації цієї корупційної схеми, привертають серйозну увагу до проблем у системі закупівель Міноборони, корупції загалом і того, як РФ може використовувати будь-яку слабкість чи проблеми державних інститутів України, щоб дестабілізувати  внутрішню ситуації в країні.

2. Інтеграція окремих підрозділів Сил спеціальних операцій добровольчого батальйону «Азов» до складу Сухопутних сил ЗС України в новому статусі 3-ї Окремої штурмової бригади не лише посилює боєздатність регулярних сил в контексті підготовки до масштабного контрнаступу, але також може стати ефективною моделлю інтеграції добровольчих підрозділів до складу військових/безпекових державних інституцій, зміцнюючи в такий спосіб сектор безпеки та оборони України загалом.

3. Рішення Президента України Зеленського про формування додаткового резерву для забезпечення частішої ротації особового складу підрозділів, задіяних в боях на всій лінії фронту одночасно є інструментом для приготування до масштабного контрнаступу, а також засобом для уникнення політичних ризиків офіційного оголошення другої хвилі мобілізації. Новосформовані резерви потребують подальшого тісного залагодження з регулярними підрозділами ЗСУ з бойовим досвідом, а також з тими, які пройшли інтенсивне навчання у наших західних партнерів.

4. Представники G7 та США вчергове наголосили на важливості боротьби з корупцією для України як у воєнний, так і в повоєнний час. Такі кроки здійснюються на тлі збільшення кількості іноземної фінансової/військової допомоги Україні в контексті підготовки до масштабного контрнаступу, а також як нагадування офіційному Києву продовжувати впровадження інших цивільних реформ.

5. Президент США Дж. Байден оголосив про суттєве доповнення до останнього пакету військової допомоги Україні – рішення про відправку в Україну 31 основного бойового танка М1А2 «Абрамс», яке має на меті також розширити «танкову коаліцію» в рамках ініціативи Рамштайн, прискорити постачання ОБТ в Україну, а також досягти  колективного рішення про постачання Україні сучасних бойових літаків як ще одного необхідного для перемоги інструменту.

6. Визнання Управлінням з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США російської ПВК «Група Вагнера» міжнародною злочинною організацією є, з-поміж іншого, ударом по можливостях РФ продовжувати воєнне вторгнення в Україну і саботувати підготовку Кремля до масштабного наступу на українські сили впродовж наступних місяців.

7. Активність російських військ на східному й південному напрямках чітко свідчить про підготовку до масштабного наступу, маючи на меті втягування боєздатних підрозділів ЗСУ в затяжні бої і тестування гібридної композиції ударних груп самих російських військ.

_________________________

Цей аналітичний бриф підготовлений у межах проєкту “Russia-Ukraine Conflict: from Full-Scale War to Conflict Resolution and Post-War Reconstruction”, який втілюється спільно з Центром Разумкова за фінансової підтримки програми Посольства Нідерландів МАТРА. Висловлені в ньому думки належать винятково автору(ам) і не повинні розглядатися як такі, що відображають офіційну позицію Посольства.

Останні новини з категорії Аналітика

Як відновлюються села Новобасанської громади на Чернігівщині

Як відновлюються села Чернігівщини впродовж двох років після деокупації – фоторепортаж Дмитра Шолоха у співавторстві з Романом Коржовим
15 квітня 2024

Голос України в Одесі: переорієнтація одеського медіапростору у воєнний час

Сучасний прогрес українізації одеського медіапростору аналізує Станіслава Воронкіна
8 квітня 2024

Невиправдані помилки Лули шкодять його міжнародній репутації

Президент Бразилії Луїз Інасіу Лула да Сілва відновив міжнародну репутацію країни, але його провокативні жести ускладнюють досягнення основн...
4 квітня 2024

Етноспільноти Одещини на зламі воєнного часу: зберегти культуру та допомогти країні

Про вплив війни на життя етноспільнот Одещини, виклики та пріоритети в діяльності представників етнічних громад міста та Одеської області...
3 квітня 2024