Медіа
Перегляди: 1923
16 червня 2009

UA-Reporter: Україна продовжує тримати пальму першості за рівнем корупції

Україна звикла до корупції

Україна продовжує тримати пальму першості за рівнем корупції серед пострадянських країн. Більшість українців рівень корупції вважають захмарним, але при цьому продовжують давати хабарі. Так вважають українські соціологи.

Рівень корупції в Україні залишається високим. Втім, за два роки особистий корупційний досвід громадян зменшився на 5 %. Про це свідчить опитування понад 10 тисяч українців, проведене проектом Гідна Україна. За їхніми словами, найбільше корупції в ДАІ, судах, міліції, а також у медицині.
83% українців уже звикли до корупції і вважають її звичайною справою. Про це свідчить ще одне корупційне дослідження, проведене за підтримки Ради Європи та Європейського Союзу.
Також самі українці схильні, як-то кажуть, давати на лапу. На їхню думку, так легше розвязувати свої проблеми. Про це говорять цифри, які навела науковий керівник фонду Демократичні ініціативи Ірина Бекешкіна.
Ми питали, якщо з вас вимагатимуть хабара, щоб вирішити ваше питання, як ви поступите? Популярними були дві відповіді: дадуть хабара 36% населення, 29% підприємці і важко сказати так вважає третина населення і чверть підприємців. Серед населення поскаржаться керівникам службовця, звернуться у правоохоронні органи менше 5%. Ще менше звернуться до суду. І ще менше звернуться до ЗМІ, зазначає Ірина Бекешкіна.

Найбільша вина керівництва держави

Натомість у високій корумпованості винні як ті, хто дає, так і ті, хто змушує давати хабарі, наголошує голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.
Вина за це лежить на всіх. Але, звичайно, на керівництві державі (вина) лежить набагато більша, ніж на громадянах. Адже дуже часто громадяни ставляться в таку ситуацію, коли в них є один вихід або не користуватися наданими законом правами, або вдаватися до хабара, каже Ігор Коліушко.
Із такою тенденцією Україна впевнено посіла першу сходинку за корумпованістю серед пострадянських країн, про що свідчить нещодавнє дослідження під назвою Глобальний корупційний барометр, яке провела міжнародна організація Transparency International, опитавши громадян із 69 країн світу.

Олексій Сімаков