Коментарі
Перегляди: 1519
5 вересня 2019

У звільненні Кличка, Зеленський спиратиметься на закон часів Януковича

У звільненні Володимира Кличка з посади мера Києва, чинний президент України Володимир Зеленський спиратиметься на закон, прийнятий партією експрезидента Віктора Януковича у 2011 році.

Про це в ефірі "Прямого" заявив професор політології НАУКМА Олексій Гарань.

"Рішення Конституційного суду 2003 року говорить про те, що мером столиці та головою КМДА має бути одна людина. Умовно кажучи, обрали мером Омельченка, Черновецького або Кличка, і президент зобов'язаний призначити його головою КМДА. Тобто, одна людина об'єднує дві посади. Але, у 2011 році Янукович, маючи більшість в парламенті, провів інший закон, згідно з яким президент має право призначати іншу людину на посаду КМДА. Зеленський, з правової точки зору, буде спиратися на закон, прийнятий за часів Януковича. Маючи більшість в парламенті, партія президента може прийняти будь-який закон, що не вносить змін до Конституції. І вчора ми побачили, як рішення штампувалися одне за одним", - сказав політолог.

Він також додав, що звільнення обраного киянами мера і можливе призначення на посаду київського міського голови людини з оточення президента свідчить про бажання команди Зеленського взяти владу під свій контроль.

"Очевидно, що йде боротьба за фінансові потоки, і що команда Зеленського хоче все в країні взяти під свій контроль. Я бачу в цьому небезпеку, про яку свідчило останнє засідання парламенту. Не звертаючи увагу на процедурні моменти, аргументацію щодо того, чи треба приймати таке рішення, чи ні, Рада штампувала закони", - наголосив Гарань.

Останні новини з категорії Коментарі

Чи зміниться робота РНБО за нового секретаря Литвиненка та чому звільнили Данілова – відповідають експерти

Олексій Гарань і Володимир Фесенко розповіли, що очікувати від нового секретаря РНБО Олександра Литвиненка, чому звільнили Данілова та чи зм...
29 березня 2024

Чи справді США вимагають не бити по російських НПЗ і чи буде саміт миру без Китаю — пояснює Олексій Гарань

Поточні політичні події в етері ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ прокоментував Олексій Гарань
27 березня 2024

Демократія, диктатура, війна: чи допомагає диктатура вигравати війни?

Чому з'явилися "вкиди" про диктатуру для перемоги у війні - в етері Українського радіо розмірковував Олексій Гарань
26 березня 2024

Союзники різко змінили позицію щодо допомоги Україні – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко на Radio NV – про засідання Рамштайн, коли Україна отримає боєприпаси, а також про бронетанкову коаліцію, ініціаторами якої...
22 березня 2024