Медіа
Перегляди: 1252
10 лютого 2016

«У суспільстві зростає запит на дострокові вибори, але це лише абстрактні міркування»


Ірина БЕКЕШКІНА,

соціолог, директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва:

 

- Конфлікт навколо заяви міністра Абромавичуса про відставку актуалізував тему дочасних виборів парламенту. Як ви прокоментуєте це з погляду соціальних настроїв?

- Ви, мабуть, бачили останні результати соціологічного дослідження групи «Рейтинґ»*. Що стосується партії прем’єр-міністра, то очевидно, що її зараз просто немає. Недарма вони не брали участі і в місцевих виборах.

Я думаю, що після скандалу з Абромавичусом рейтинґ партії Саакашвілі, нехай поки й неіснуючої, виросте. Чи буде створена партія — невідомо, але куди піде Саакашвілі, там рейтинґ буде зростати, це очевидно.

Питання, як інші зможуть на цьому зіграти. Цілком можливо, що знизиться рейтинґ Блоку Петра Порошенка. Адже Кононенко — ставленик Порошенка, а у фракції не було відповідної реакції на обвинувачення.

Але щодо дострокових виборів — це лише абстракті міркування. Більшості депутатів ВРУ вони насправді не потрібні. Не варто забувати, що в парламенті не лише партії, а й половина мажоритарників, яким ці вибори не потрібні. Тобто хоч би як фракції сварилися між собою, а й партія президента, й особливо сторона прем’єра в перевиборах не зацікавлені. Навряд чи Рада схвалить рішення про свій розпуск.

- А чи є в суспільстві запит на дочасні вибори?

- За даними нашого опитування, щоправда, ще наприкінці 2015 року, рахунок був 43 на 36 проти дострокових виборів. Але, як бачимо, нестійка така перевага.

Зараз, якщо дивитися на опитування «Рейтинґу», майже половина опитаних — за дострокові вибори. Утім це ж нічого не значить. Рішення прийматимуть у парламенті і в президента.

*За даними дослідження соціологічної групи «Рейтинґ», проведеного 14–22 січня, якби позачергові вибори ВР відбулися зараз, до парламенту потрапили б: Блок Порошенка «Солідарність» — 14,3%, «Опозиційний блок» — 13,5%, «Самопоміч» — 11,7%, Блок Саакашвілі — 11,6%, «Батьківщина» — 11,6%, «Свобода» — 6,9%, Радикальна партія Ляшка — 5,5%. Підтримка населенням ідеї розпуску парламенту та призначення нових виборів ВР, згідно з цим опитуванням, зросла з 47 до 50%.

zbruc.eu