Коментарі
Перегляди: 1898
27 грудня 2018

У сприйнятті війни українцями є певний парадокс

Про перемоги та мінуси в роботі громадянського суспільства,  негативні та позитивні підсумки 2018 року та про наслідки воєнного стану – у прямому ефірі 24 каналу розповів професор політології, науковий директор Фонду Демократичні ініціативи Олексій Гарань.

Про плюси 2018 року

– До речі, якщо говорити про те, що було добре минулого року. Взагалі, якщо аналізувати, було дуже багато речей, яких ми досягли. Фонд "Демократичні ініціативи" провів експертне опитування. Ми будемо 28 грудня презентувати його результати.

– Я теж проходив ці опитування. Коли йдеться про негатив, відразу знаєш, що писати: корупція, соціально-економічні негаразди... Що позитивного? Починаєш згадувати. А потім ти набираєш-набираєш... І, насправді, виявляється, що дуже багато конкретних речей. От я займаюся зовнішньою політикою. Конкретно: санкцій проти Росі продовжили, відновлення співпраці з МВФ, летальну зброю від США отримали, Ryan Air зайшов в Україну.

Про передвиборчі рейтинги

– Коли я дивлюсь на ці рейтинги (щодо виборів 2019 – 24 канал) і бачу підтримку популістів, які здатні лише обіцяти або несподівану підтримку людей, які взагалі не мають відношення до політики – це теж мінуси. При чому, це мінус і громадянському суспільству, і мінус владі.

Про воєнний стан

– Я не відношу воєнний стан до головних подій 2018 року, тому що мені здається, що його провели у лайтовому, пом'якшеному варіанті. Це була певна компромісна спроба, щоб не відтягнути вибори, зберегти баланс з демократичним процесом та не обмежувати права громадян.

– У сприйнятті українців війни є певний парадокс: коли ми питаємо про неї, то війна входить у трійку, а за деякими опитуваннями навіть на першому місці, болючих питань українців. Але безпосередньо людей це мало торкається, начебто війна "десь там". Це такий механізм психологічного захисту, українці воліють про це не згадувати. Тому коли їм сказали про воєнний стан, вони одразу запакінували, що буде мобілізація, підніметься курс валют чи будуть якісь обмеження.

Останні новини з категорії Коментарі

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024

Чи реально знайти і привезти в Україну 25 систем Patriot та чим їх прикрити – Тарас Жовтенко

Де взяти 25 систем Patriot, чи підійдуть їхні аналоги і як поява F-16 змусить росіян трансформувати свою тактику, прокоментував Тарас Жо...
9 квітня 2024