Медіа
Перегляди: 1274
18 вересня 2014

У політиці президента бракує комунікації

Даючи оцінку ста днів діяльності Президента Петра Порошенка,  коректно було б оцінювати ті дії президента, які стосуються його конституційних повноважень. Про це під час прес-конференції заявив науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Олександр Сушко. «Але навіть в експертному опитуванні ми бачимо, що є достатньо відчутний розрив між де-юре і де-факто, навіть експерти дуже часто покладають на президента очікування чи рекомендують йому діяти в тих сферах, які не відносяться до його безпосередніх конституційних повноважень»,  – прокоментував результати опитування  Олександр Сушко.

Як вважає експерт, все це є наслідком великих сподівань, що покладаються на фігуру президента у складних нинішніх умовах, кредит довіри виданий П.Порошенку суспільством під час виборів, а також вплив інерції, оскільки ми довгий час жили в суперпрезидентській моделі, де від президента залежало майже все.

«Нині від президента очікується, щоб був обраний парламент, в якому  потім була б сформована потужна  продемократична,  проукраїнська й проєвропейська коаліція, – зазначає О. Сушко. – Очевидно, що  саме з цією  метою суспільство вимагало розпуску нинішнього складу ВР, і саме тут є найбільше схвалення  послідовності дій президента. Основне смислове  навантаження одночасно і оцінок, і очікувань лежить у  площині формування нової влади.  Насправді – це не тільки перезавантаження президентської  влади, але й поява нового парламенту, а потім і відносно стабільного  реформістського уряду, який може впоратися  з сьогоднішніми викликами. Очікується, щоб президент вже зараз окреслив коло союзників,  щоб відбувалася спільна робота над проектом коаліційної угоди  між тими, хто готовий говорити про співпрацю у майбутньому парламенті –  щоб зменшити ризик неочікуваних речей».

Водночас, як відзначив Олександр Сушко, президентові  бракує комунікаціє із суспільством. Останні ініціативи щодо двох законопроектів надзвичайно збурили суспільство. Експерт припустив, що президент орієнтується на те, що переважна більшість суспільства налаштована на припинення війни, ніж на перемогу будь-якою ціною, і, можливо, таким чином президента переконують йти шляхом миротворця, навіть якщо в цьому є великі ризики. «Звісно, що у цьому питанні президент знаходиться на ризикованому шляху, але він сам його вибрав і було б непогано, якби він на цьому шляху більш якісно комунікував із суспільством.... він має право на свою політику та на власний курс, але в цій політиці бракує комунікації», – відзначив експерт.

Підсумовуючи, Олександр Сушко наголосив, що за свої 100 днів  перебування на посту президента Порошенко не зробив критичного об’єму помилок. Він помилявся, ризикував і не завжди його кроки були обґрунтовані, але вони були в межах коридору допустимого. А от в наступні 100 дні, ймовірно, доведеться ухвалювати блок рішень, де помилки ще більш небажані. «На найближчий час найбільш гострі питання для президента – нова влада, те, як буде сформована парламентська більшість і уряд, бо відповідно від взаємодії майбутнього Кабміну і Президента в найближчі роки залежите максимально все. Це    буде вже не тимчасовий уряд, не тимчасова влада, а влада, яка матиме змогу відкрити для себе широкі  і далекі горизонт планування і здійснювати кроки не тільки короткострокові, а й довгострокові, стратегічні», – констатував Олександр Сушко.