Медіа
Перегляди: 2566
16 серпня 2020

У південних областях вище, ніж загалом по Україні, оцінили внесок лікарів у стримування пандемії

У південних областях вище,  ніж загалом по Україні,  оцінили внесок лікарів у стримування пандемії. 

Про це в ефірі одеського телеканалу «7 канал»  сказав політичний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» Петро Бурковський, прокоментувавши  регіональні  відмінності у ставленні громадян до першочергових заходів у сфері  медицини.

Якщо в цілому по Україні 35% респондентів  вважають, що найбільше зусиль для стримування пандемії КОВІЗ/COVІD-19 доклали лікарі та медпрацівники,  то в південних областях таких 41%, відзначив він.

Є регіональні особливості  й  щодо вимог, які висувають українці  в сфері реформування охорони здоров'я. У південних областях, зокрема в Одеській,   громадяни частіше, ніж цілому по країні,   вимагали припинити практику  добровільних поборів у лікарнях, поліклініках  і пологових будинках,  частіше  також  вважали, що держава  повинна встановити відповідальність лікарів  за здоров'я і результати лікування.

Дещо відмінні  у східних і південних областях відповіді й на запитання, хто з осіб обстоює інтереси громадян у процесі реформування системи охорони здоров’я.

 «Ми помітили там більшу кількість скептиків, які вважають, що ніхто не обстоює їхніх інтересів  у процесі реформування охорони здоров'я, – наголосив Петро Бурковський.  – Тобто в цілому по країні  таких громадян близько 30%,  а у південних і східних – відповідно 41% і 44%».

Щодо проблем у медичній сфері, то суттєвих регіональних відмінностей між областями немає, каже аналітик.

«На перше місце люди по всій країні ставлять те, що зростають ціни на ліки, якими вони звикли лікуватися, бракує кваліфікованої допомоги з боку лікарів під час  хвороби,  важче стало отримати довідку, а також те, що погіршилася ситуація з наданням якісної швидкої медичної допомоги», – акцентував Петро Бурковський.