«У передчутті військового фіаско». Пригожин погрожує забратися з Бахмута, щоб уникнути пастки Міноборони — Тарас Жовтенко

Коментарі
Перегляди: 662
11 травня 2023
Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Колонка — для NV

Ватажок приватної військової компанії Вагнера Євгеній Пригожин заявив, що його терористи «вийдуть із Бахмута» 10 травня через брак боєприпасів.

Пригожин блефує чи насправді виведе «вагнерівців», і що тоді станеться, в ефірі Radio NV розповів Тарас Жовтенко, експерт з міжнародної безпеки Фонду Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва.

Це справді дуже цікава заява від Пригожина. Ми чули багато разів, як він коментував ситуацію в Бахмуті, як він розповідав протягом останніх місяців, що саме завдяки групі Вагнера і йому особисто тримається фронт, а якщо вони відійдуть, то все посипиться.

[Він заявляв, що] Міністерство оборони і регулярна російська армія не роблять абсолютно нічого, а навпаки — не дають Вагнеру боєприпаси, відрізають Пригожину телефон, що він нікуди додзвонитися не може. Він був гіперактивний в цьому російському пропагандистському медійному просторі. І, очевидно, що йому дозволяли це робити.

Кремль робив це з таким прицілом, що якщо ситуація на бахмутському напрямку буде справді сипатися, там російська армія буде змушена відходити, то головним винуватцем за це все призначать того, хто найбільше про це говорив. Тобто самого Пригожина, який розповідав, що це лише його особиста заслуга і заслуга цих найманців з Вагнера.

Пригожин, очевидно, зрозумів цю гру. І він намагається створити умови, щоб уникнути цієї пастки. Його заява про те, що вони будуть відходити, хай на їхнє місце приходить російська регулярна армія, означає, що зрештою там справді все сиплеться. І Пригожин не хоче бути там, щоб його не закидало обломками, якими це буде засипатися.

Очевидно, що з погляду російської пропагандистської медійної подачі, той, хто буде з російського боку на бахмутському напрямку на момент військового фіаско, той зрештою буде винуватий.

Очевидно, зараз йде черговий раунд підкилимної боротьби між Пригожиним, Генштабом і Міністром оборони. На відео Пригожин у своїх найкращих традиціях — нецензурними словами охарактеризував Шойгу, Герасімова. Це один із проявів цієї типової боротьби між цими групами впливу в путінському оточенні.

Це стандартна стратегія, стандартний підхід самого Путіна до того, щоб ні одна з груп в його оточенні не мала достатнього ресурсу для того, щоб претендувати або на владу, або на якийсь критичний вплив в системі прийняття їхніх рішень. Тому це підхід зтралювання між собою цих угруповань, підхід перманентної боротьби між ними, яку зрештою контролює особисто російський фюрер. Це один із проявів цієї тенденції, з одного боку.

А з іншого боку, це може бути індикатором того, що справді росіяни починають усвідомлювати, що як мінімум на бахмутському напрямку для них все буде складатися максимально негативно.

Якщо все буде складатися для російського угруповання більш-менш нормально, то навряд чи Пригожин звідти вийде. Бахмут для нього був в останній місяці одним із основних приводів триматися в медійному просторі Російської Федерації, бути почутим.

Рейтинги лютого-березня в Росії показували його прізвище десь другим-третім по згадуваності в російському медійно-пропагандистському середовищі. Він, очевидно, таким чином намагався робити собі якийсь медійний і напівполітичний капітал для того, щоб мати певну вагу в боротьбі з Шойгу і з Герасимовим.

Він буде використовувати цю ситуацію до останнього — поки він не усвідомить, що це почне грати проти нього. От в цей момент він зробить просто крок назад і скаже: «Ні, тут же ж регулярна армія сидить, це ж вони програли. А ми відійшли. Все так, як я казав: щойно [група] Вагнера відходить, то фронт сиплеться».

Я думаю, що він буде чекати до останнього. Якщо станом на 10 травня ситуація буде катастрофічною для росіян, то він свою обіцянку стримає. Якщо ні, він знову буде говорити, що це лише його «героїчними зусиллями» там все досі тримається.

Останні новини з категорії Коментарі

Тарас Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні

Тарас Жовтенко вважає, що російські інформаційно-психологічні спецоперації проти України до цього часу не мають значного впливу на українськ...
29 квітня 2024

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Росіяни обмінюють снаряди на їжу – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко про військову допомогу для України від США, наскільки вистачить 61 млрд для ЗСУ та як швидко Україна отримає зброю від США
22 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024