Медіа
Перегляди: 1762
2 липня 2017

У «НФ» було достатньо інструментів, щоб Рада ухвалила візи для росіян

МЗС мало наполягати на запровадженні візового режиму із Росією ще у 2014 році, після звернення РНБО.

Таку думку в ефірі інформаційного проекту «Перші про головне. Коментарі» (щобудня 13:00–15:00 та 17:00–19:30 на телеканалі ZIK) висловив народний депутат України (фракція «Народний фронт») Ігор Лапін.

«Рішення РНБО про запровадження візового режиму із Росією було прийняте ще у 2014 році під головуванням Андрія Парубія. Далі уряд, зокрема Міністерство закордонних справ, мав би продовжити цю ініціативу. Я не можу зрозуміти, чому парламентарі мусять давати їм «чарівні копняки»», – обурювався Лапін.

За його словами, після цього депутати навіть подавали низку звернень до голови МЗС Павла Клімкіна, щоб той таки виконав рішення РНБО, однак півтора роки чули лише одну відповідь: «Це неможливо».

У свою чергу політичний директор МЗС України Олексій Макеєв зауважив, що йдеться не про «рішення РНБО», а про звернення тодішнього секретаря Ради Нацбезпеки Андрія Парубія.

«Це був заклик, зроблений на самому початку російської агресії. Ніяких формальних рішень про це не було, як і не було прийнято формального закону. Між фахівцями відбувалась абсолютно предметна дискусія. Тоді своє слово говорило не лише МЗС, а й Служба безпеки та Державна прикордонна служба, у яких є певні інструменти здійснення цього контролю. Адже говоримо про те, що кожен крок уряду має бути спрямованим на досягнення мети», – наголосив Макеєв.

Та це ще більше обурило Лапіна. Мовляв, міністерство не доклало жодних зусиль для введення віз із РФ. До того ж, саме звернення – уже спонукання МЗС до дій.

«Війна обов‘язково закінчиться і що ми пред‘являтимемо тим «сєпарам», які потрапляють на територію України поза митним контролем? Штраф? Це пряме питання до Міністерства, адже воно мало бути ініціатором візового режиму», – заявив нардеп.

Та присутній у студії професор політології НаУКМА Олексій Гарань, зауважив: коли робляться певні заяви, урядовцям, які це підтримують, слід їх імплементовувати. Тим більше, що «Народний фронт» мав для цього усі можливості.

«Тоді, у 2014 році, прем‘єр-міністром був Яценюк, серкетарем РНБО –Парубій, в.о. президента – Турчинов. Усі вони представники «Народного Фронту». Тож постає питання, чому ж вони не ухвалили цей закон?», – зазначив Гарань.

І навіть зараз «Народний фронт» має значні інструменти впливу – Голову Верховної Ради, секретаря РНБО, представництво у Кабміні та міністра внутрішніх справ.

«Хлопці, ви члени цієї Ради, тож також проводьте рішення, якщо ви переконані, що воно є правильним», – зазначив Гарань.

Телеканал ZIK