Медіа
Перегляди: 1686
26 вересня 2016

У нас на всіх виборах завжди перемагає опозиція – соціолог Ірина Бекешкіна

Будь-які вибори в Україні – це “аукціон обіцянок”, які потім не можуть виконати. Про популізм і програми партій  розповідає директорка Фонду Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва

У нас законодавство дозволяє досить легко об’єднуватись у політичні партії, але партій у класичному розумінні у нас немає. Варто лише подивитися, як за два роки після виборів 2012 року повністю оновився партійний склад парламенту – за виключенням однієї партії, але персонально при цьому він оновився лише наполовину.

Якщо подивитися на українську історію, партія може мати на одних виборах 20%, а на наступних зникнути взагалі. Комуністи довго тримали перше місце, потім зникли. Наша Україна мала тріумфального президента та підтримку і зовсім зникла. Партія Регіонів стабільно мала 30% підтримки та монополію в певних регіонах і потім змушена була міняти назву, бо як партія вони себе скомпрометували.

У нас взагалі немає стабільної політичної системи, немає партій з ідеологією, а ті дві, що були, – комуністи та Свобода – не ввійшли до складу ВРУ. Тут є дві проблеми: сама політична “еліта”, яка, вибачте за банальність, є певним представництвом фінансово-промислових груп, та виборець.

Уявіть собі ідеальну партію, з програмою, з ідеологією, з чесними лідерами. Чи проголосує за них український виборець? Навряд чи. У нас будь-які вибори – це “аукціон обіцянок”, які потім не можуть виконати. У нас на всіх виборах завжди перемагала опозиція, і єдине виключення, коли перемогла влада – це був 1999 рік, другий термін Кучми.

В усіх демократичних суспільствах є певний популізм. Але популізм у країні, де більшість становить середній клас, та популізм у бідній країні – це абсолютно різні речі.

Доступу до влади заважають: повне невігластво виборців, які орієнтуються на лідерів та не вірять програмам, а також наші політичні партії, в яких відсутня демократія.

Реальність така, що участь людини в політичному житті мало що вирішує. Зараз участь у громадських організаціях має більший вплив на політику, ніж безпосередня участь у політиці.

Майбутнє України в тому, щоб громадськість створювала власні політичні партії, а не розпорошувалася у старих проектах.

Доступ до політики – рубрика, в якій зібрано уривки з глибинних експертних інтерв’ю, проведених громадськими організаціями “Центр UA” та “Колегіум Анни Ярославни” в рамках повного циклу публічної політики за напрямком “Рівний доступ до політики”.

Джерело "Новое время"

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024