Коментарі
Перегляди: 274
15 січня 2023

"Це війна не тільки Путіна" – Олексій Гарань про відповідальність росіян

Більше половини росіян вважають "спеціальну військову операцію" успішною і такою, що йде за планом, а 71 % опитаних у Росії підтримує дії армії РФ. Такі результати показало дослідження російського аналітичного центру "Левада–Центр", оприлюднене наприкінці минулого року. Українське радіо поцікавилося у професора політології Києво–Могилянської академії, наукового директора фонду "Демократичні ініціативи" Олексія Гараня: війна проти України – це відповідальність лише Володимира Путіна, як стверджували на початку агресії деякі західні політики?

Молоді росіяни оцінюють війну критичніше за старших, але все одно підтримують її

"В опитуванні "Левада–Центру" йдеться, що третина опитаних не вважає "спеціальну воєнну операцію" успіхом. Мені здається, що це певною мірою непогано, враховуючи події в Росії: багато росіян бояться відповідати на такі запитання і просто ухиляються від них. Адже перед тим в Росії проводили опитування інші соцслужби й показник відмови відповідати взагалі або відповіді на запитання, пов’язані з війною, сягає 80 %. Я не знаю, який показник відмов у "Левада–Центру", але з тих, хто відповів, половина вважає, що "СВО" – успішна, а третина – неуспішна", – зазначив Олексій Гарань. Також експерт звернув увагу на те, що підтримка війни в Україні серед російської молоді слабша, ніж у старших поколінь. Проте і серед молодих більшість все одно висловлює підтримку політиці РФ. Так, за результатами опитування "Левада–Центру", 34 % молодих росіян від 18 до 34 років виступають проти війни в Україні, а 59 % – підтримують її.  "Хоча тут додам, що в питанні все залежить від нюансів: одна річ запитати, чи вважає людина операцію успішною чи ні. Адже серед тих, хто вважає її неуспішною, є й противники війни. Інша річ, коли запитати, чи ви проти війни, адже тут треба мати певну сміливість, аби заявити, що ви проти", – уточнив експерт.

"Ми для них – не люди"

Водночас "валити" все (підтримку росіянами війни в Україні – ред.) на офіційну російську пропаганду неправильно, оскільки ми живемо у вік інтернету, коли можна перевірити інформацію, знайти альтернативні джерела, зауважує Олексій Гарань. "Тому я думаю, що російське суспільство є хворим. Росіяни не хочуть перевіряти інформацію: їм простіше, комфортніше психологічно усунутися від того, щоб думати про війну в Україні. Ми знаємо це, адже в багатьох з нас є родичі в Росії, які під впливом російської пропаганди навіть нам не вірять", – зазначив політолог.

Читати також – Битва за Соледар: російська пропаганда несе маячню – каже військовий експерт Селезньов

За словами керівника "Левада–Центру" Льва Гудкова, коли росіяни висловлюють незадоволення війною в Україні, вони передусім мають на увазі некомпетентність військового керівництва РФ. Тоді ж як співчуття до українців, котрі постраждали у війні, висловлює дуже мало мешканців РФ: "Це питання дегуманізації, яка проводилася в Росії десятиріччями, а останнім часом набуло нечуваних масштабів. Про нас йдеться як про ворогів, бандерівців, нацистів, які працюють за плату від американських імперіалістів. НАТО, загроза Росії. Це все – набір російської пропаганди, яка працює десятиліттями. Але те, що ми чуємо під час повномасштабної війни, – це повна дегуманізація. Ми для них – не люди. Тому ми маємо говорити й про те, що російське суспільство теж відповідальне за те, що відбувається", – переконує  Олексій Гарань.

"Росіяни самі показують Заходу, на що вони здатні"

На думку експерта, це – не тільки війна Путіна, відповідальність несе все російське суспільство. Злочини вчиняють конкретні люди і, на жаль, їх дуже багато. "Думаю, що на Заході поступово зростає усвідомлення того, що не це просто війна Путіна. Скажу більше: таке усвідомлення зростає і в тих країнах, де діє дуже потужна російська пропаганда. Росіяни своїми діями показують, на що вони здатні, й самі дискредитують той образ гуманістичної Росії, яка начебто існувала", – констатує політолог. На його погляд, зараз усе більше і більше на Заході говорять про те, що російська політична культура та російська культура несуть дуже багато месіанства та шовінізму. Хоча, безумовно, з цим треба буде ще багато працювати і пояснювати на Заході, підсумував Олексій Гарань. 

Останні новини з категорії Коментарі

Чи справді США вимагають не бити по російських НПЗ і чи буде саміт миру без Китаю — пояснює Олексій Гарань

Поточні політичні події в етері ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ прокоментував Олексій Гарань
27 березня 2024

Демократія, диктатура, війна: чи допомагає диктатура вигравати війни?

Чому з'явилися "вкиди" про диктатуру для перемоги у війні - в етері Українського радіо розмірковував Олексій Гарань
26 березня 2024

Союзники різко змінили позицію щодо допомоги Україні – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко на Radio NV – про засідання Рамштайн, коли Україна отримає боєприпаси, а також про бронетанкову коаліцію, ініціаторами якої...
22 березня 2024

Чи відбуваються вибори під час війни?

Марія Золкіна розповіла про вибори під час війни, які мали відбутися в Україні, а також про президентські вибори в росії у 2024 році
15 березня 2024