Коментарі
Перегляди: 2463
12 липня 2019

Три чверті українців не довіряють судам

Українські суди продовжують зберігати негативний баланс довіри-недовіри у суспільстві. Довіряє судам 14% населення, не довіряє 75%

Про це повідомила Ірина Бекешкіна – директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, яка входить до ради Реанімаційного пакету реформ, презентуючи результати соціологічного опитування, проведеного фондом на замовлення Центру політико-правових реформ.

«Довіра до судів кардинально не змінилася з попередніми роками. Якщо порівняти з 2015 роком, баланс довіри дещо змінився в позитивний бік. Було мінус 72%, зараз — мінус 61%. Це дуже велика недовіра», – підкреслила соціолог.

Водночас вона уточнила, що цього року трохи зросла довіра до Конституційного суду: було 12%, стало 23%. Але «це не та довіра, яка повинна втішати, тому що Конституційний суд — це суд, який повинен ставити крапки у всіх питаннях», – наголосила Бекешкіна.

Також вона повідомила, що 57% опитаних заявили, що нічого або майже нічого не знають про судову реформу. Втім, цей показник практично не впливає на процент негативного ставлення до судової реформи, підкреслила Бекешкіна. «Більшість — 44% – вважають, що судову реформу треба починати з самого початку. Це майже половина населення», – сказала вона.

Повністю або скоріше негативну оцінку судовій реформі дали 60% опитаних, позитивну — лише 13%. Такий негативний баланс пов’язаний з тим, що більшість — 52% – вважають, що судова реформа здійснюється в інтересах політиків та олігархів, тоді як з інтересами самих громадян цю реформу пов’язують лише 7% опитаних.

«Найбільш негативним в судовій реформі люди вважають корупцію — 62%, проблему залежності судів від політиків і олігархів назвали відповідно 49% і 50%. Третина вказали на наявність замовних судових рішень та низьку моральність суддів», – поінформувала директор Фонду «Демократичні ініціативи».

63% громадян вважають, що посунути рівень довіри до судів у позитивний бік може притягнення корумпованих суддів до кримінальної відповідальності та очищення суддівського корпусу від недоброчесних суддів. Бекешкіна зазначила, що на думку українців, у комісіях, які будуть розглядати склад майбутніх судів, мають бути представники громадських організацій.

«На мою думку, представники авторитетних антикорупційних органів, які вже давно працюють і визнані в Україні і за кордоном, повинні мати вирішальний голос у цих комісіях», – підкреслила соціолог.

Бекешкіна також зазначила, що реформа правоохоронних органів, включаючи й суди й прокуратуру, належить по п’ятірки пріоритетів, які громадяни вважають найбільш важливими.

«І реформою номер один з цих п’яти, поза всяким сумнівом, визнається антикорупційна реформа, успіх якої багато в чому залежить від того, наскільки буде реформована судова система, тому що суди є останньою ланкою в реалізації антикорупційних заходів. Тому надзвичайно важливо, щоб судова реформа здійснювалася, щоб суди були справедливими і головне, щоб громадяни визнавали за судами цю місію», – наголосила вона.

____________________

Опитування проведено на замовлення Центру політико-правових реформ спільно з Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва з 13 по 20 червня 2019 року в усіх регіонах України, крім Криму і окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Останні новини з категорії Коментарі

Ні політичних, ні дипломатичних можливостей для заморожування війни я не бачу – Марія Золкіна

Марія Золкіна в інтерв'ю «UKRLIFE з Людмилою Немирею» прокоментувала заяву Зеленського про підготовку до другого Саміту миру і пояснила,...
2 липня 2024

Москва не може прямо кинути виклик Вашингтону, бо Путін знає, яку руйнівну відповідь отримає

Петро Бурковський і Олексій Гарань прокоментували Correio Braziliense, якою може бути відповідь Росії на бомбардування Севастополя
26 червня 2024

Тісні зв'язки Кім Чен Ина та Путіна можуть сигналізувати про ймовірну кризу на Корейському півострові в жовтні – попередження українського аналітика

Петро Бурковський про ймовірні провокації Північної Кореї та Росії на Корейському півострові напередодні виборів у США та яку небезпеку ц...
25 червня 2024

Коли побачать, що Росія ослаблена і ресурси зменшуються, може змінюватися позиція країн, які ми називаємо Глобальним Півднем – Олексій Гарань

Олексій Гарань про те, як трактувати поведінку країн, що не мають стабільної позиції щодо російсько-української війни і що сприятиме зрушенн...
22 червня 2024