Медіа
Перегляди: 2297
7 червня 2012

Третина українців допускає самосуд – опитування

Дві третини українців, незалежно від політичних уподобань, вкрай негативно оцінюють діяльність правоохоронних та судових органів. Такими є результати опитування фонду «Демократичні ініціативи» та Центру імені Разумкова, які оприлюднили в середу у Києві. Експерти зазначають, що довіра до міліції, прокуратури і судів стрімко падає, а разом з тим зростає кількість українців, які вважають самосуд – єдиним способом здійснення правосуддя. У провладній більшості кажуть, що це серйозний сигнал до удосконалення системи судочинства.
 
Згідно з результатами опитування, яке провели фонд «Демократичні ініціативи» та Центр імені Разумкова, негативно діяльність міліції і прокуратури оцінюють 64 відсотки респондентів, а діяльність судів – 69 відсотків. Опитування провели на початку квітня 2012 року.
 
Негативна оцінка діяльності судів та правоохоронних органів спостерігається протягом останнього десятиліття, але за останні два роки зниження рівня довіри відбувається набагато стрімкіше, констатує заступник директора соціологічної служби Центру імені Разумкова Михайло Міщенко.
 
«Особливості нинішньої ситуації в тому, що оцінка діяльності судів і міліції в 2011-2012 роках, тобто через 2 роки після приходу до влади Януковича, опустилася десь до того показника, до якого за час діяльності Ющенка опустилася тільки на 4-5-му роках каденції Ющенка. Тобто ми бачимо, що зниження рівня довіри до судів та міліції відбувається швидше, ніж за попередньої влади. І, звичайно, чим нижче оцінюється діяльність судової системи, тим більше люди схильні підтримувати самосуд», – зазначив Михайло Міщенко.
 
Ситуація щодо самосуду тільки погіршуватиметься – юрист
 
Кожен п’ятий, опитаний соціологами, вважає самосуд – єдиним способом здійснення правосуддя. А третина вважає «суд Лінча» виправданим в окремих випадках. При чому ставлення до самосудів виявилося не залежним від віку та статі, але прямо залежним від рівня освіти та матеріального статусу. Відтак, за даними соціологів, самосуд, як метод здійснення правосуддя схильні підтримувати найбільш слабкі соціальні групи – з нижчим рівнем освіти, з нижчим рівнем доходу, а також ті, хто не бачить можливостей впливати на ситуацію в суспільстві.

Якщо поєднуються почуття незахищеності і
погана економічна ситуація,
то дуже сприятливий ґрунт для
розвитку бажань самосуду.


У найближчі роки ситуація щодо самосуду тільки погіршуватиметься, наголошує юрист Валентина Теличенко. «Звідки виникають бажання самосуду? Якщо поєднуються почуття незахищеності, а за захищеність у нас відповідають правоохоронні органи і судова система, і погана економічна ситуація, то, звичайно, це буде дуже сприятливий ґрунт для розвитку бажань самосуду», – зауважує Валентина Теличенко.
 
Авторитет судової влади в Україні потрібно рятувати
 
Збільшення кількості українців, схильних до самосуду – це серйозний сигнал для того, щоб вдосконалювати систему судочинства, сказав Радіо Свобода, коментуючи результати дослідження депутат від Партії регіонів, сам колишній суддя Володимир Олійник.

Відбувся черговий відбір суддів.
Анонімне тестування, анонімні екзамени пройшли.
Це ж краще, ніж по блату чиновник приймає рішення.
 


«У цьому відношенні протягом 20 років майже нічого не робилося, – каже він. – Тому нам треба вдосконалювати систему судочинства. І, наприклад, ухвалене рішення учора про те, що прокуратура, яка представлена у Вищій раді юстиції, позбавляється права порушення дисциплінарного провадження проти суддів, бо це тоді вже конфлікт інтересів. І про те, що ми повинні Верховну Раду практично усунути від формування судового корпусу, я маю на увазі призначення і звільнення. Багато треба зробити для гарного підбору. От, уже за іншими принципами учора відбувся знову черговий відбір суддів. Анонімне тестування, анонімні екзамени пройшли. Це ж краще, ніж по блату чиновник приймає рішення щодо суддів».
 
Експерти переконані, що ситуацію може змінити, зокрема, посилення відповідальності для працівників правоохоронних органів, судової системи за вчинені незаконні дії. Водночас вони наголошують, що ситуацію не змінить в кращий бік ухвалений новий Кримінально-процесуальний кодекс. А от, представники влади радять уважніше читати новий КПК і наголошують, що він схвалений європейськими експертами і створює механізми реального захисту конституційних прав і свобод громадян. Але всі погоджуються з тим, що авторитет судової влади в Україні потрібно рятувати.

 

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024