Томос для України – експертна думка

Опитування
Перегляди: 2586
26 жовтня 2018

Експертне опитування проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва з 11 по 16  вересня 2018 року. Всього в опитуванні взяли участь 36 експертів із досліджуваної теми.

  • Абсолютна більшість експертів вважають, що отримання Україною Томосу про автокефалію є здебільшого політичним та геополітичним питанням. Втім, декілька експертів також висловили думку, що отримання Томосу насправді є подією саме релігійного життя або ж і релігійною, і політичною подією водночас. Деякі експерти вважають також, що цей акт означає відновлення історичної справедливості, надання голосу українському православ’ю та є питанням національної гідності та безпеки.
  • Майже усі експерти позитивно оцінили дії української влади, спрямовані на отримання Україною Томосу про автокефалію православної церкви. Однак думки експертів не були такими однозначними щодо майбутнього очільника єдиної церкви. Більше половини експертів вважають, що очолити майбутню об’єднану церкву має Предстоятель УПЦ КП Філарет. Жоден з експертів не віддав перевагу Онуфрію, нинішньому Предстоятелю УПЦ МП. Зазначалося, що очільник єдиної церкви має бути компромісною фігурою для уникнення конфліктів у перехідний період та має бути обраний на майбутньому Соборі.
  • Експерти не висловили єдиної думки щодо здатності української влади забезпечити мирний перехід єпархій УПЦ МП до нової автокефальної церкви, однак переважає думка, що українська влада все ж осилить це завданням. Зацікавленими ж у конфліктах навколо створення української автокефальної церкви експерти вважають Росію, УПЦ МП та прокремлівські політичні сили.
  • Щодо майбутнього УПЦ МП в Україні, більшість експертів вважають, що ця інституція має набути статусу українського екзархату РПЦ. Втім, експерти висловлювали різні думки, які варіювалися від надання УПЦ права самій вирішувати свій статус або збереження нинішнього її статусу аж до офіційного додання до її назви «МП», що свідчило би про зв’язок з Росією, чи повної законодавчої заборони УПЦ МП.
  • Абсолютна більшість експертів позитивно оцінили діяльність Патріарха Варфоломія, Патріарха Філарета та Президента Петра Порошенка щодо отримання Україною Томосу про автокефалію. Лише дуже мала кількість експертів висловили критичні оцінки, які стосувалися лише діяльності Президента України.
      
    ЗАВАНТАЖИТИ З ТАБЛИЦЯМИ