Медіа
Перегляди: 1170
21 лютого 2013

Суперечливість настроїв суспільства може стати шансом для змін

   

Амбівалентність суспільної свідомості українців – коли  значна частина громадян хоче одночасно рухатись в Європу і  дружити з Росією, має суперечливі погляди на  пріоритети соціально-економічного розвитку,  політичної системи,  політичних партій – може бути не тільки проблемою для суспільства, але й шансом. І одночасно шансом для активної меншості.  Таку думку висловив голова правління Центру прикладних досліджень «Пента»  Володимир Фесенко під час круглого столу «Перспективи модернізації в Україні і тенденції змін суспільної свідомості», організованого Інститутом соціології НАН України за інформаційної підтримки Фонду «Демократичні ініціативи».

Як зазначив політолог, зокрема історичний досвід свідчить про те, що зміни відбуваються тоді, коли їх робить активна меншість: «Ми  звикли думати, що  народ і суспільство має зробити зміни. На мій погляд, це міф. Міф, пов'язаний значною мірою з марксистською ідеологією. Насправді зміни робить активна меншість».

Але ця меншість, на думку експерта, має неодмінно знати, чого вона хоче, куди вона хоче, і якщо вона активно діятиме, зміни будуть. Інша річ, продовжує свою думку Володимир Фесенко, як цими змінами зможуть скористатися політики. «Спілкуючись з опозицією, я на жаль, бачу потенційну проблему на майбутнє, – пояснює політолог. –  Зміни можуть відбутися, зокрема і в 2015 році. Але нинішній опозиції треба зараз зробити належні висновки з ситуації, яка зокрема була в 2005—2009 роках. Ключова ланка ефективних дій має стосуватися насамперед кадрової,  економічної та зовнішньої політики.  Якщо належні уроки не будуть зроблені, на жаль, зможемо потрапити на ті самі граблі».

Володимир Фесенко переконаний, що замало буде просто здійснити політичні зміни. Основна проблема полягатиме й у ефективності соціально-економічних перетворень. Адже зараз відбувається девальвація самого поняття реформи, до чого доклалися як політики з влади, так і опозиції. Це є причиною того, що громадяни з певною насторогою і навіть побоюваннями ставляться   до змін, суспільних перетворень. Це є причиною й того, впевнений політолог, що на тлі високого рівня незадоволення народу своїм життям, в протестних діях громадян це аж ніяк не проявляється.

Подолати такі настрої можна лише в короткий проміжок часу, коли буде довіра до  політиків, які можуть стати рушійною силою змін.  «Досвід свідчить, якщо за короткий проміжок часу не відбуваються необхідні достатньо радикальні політичні зміни, якщо населення не бачить ефекту від цих політичних змін, тоді неминуче настає розчарування. Український громадянин взагалі недовірливий, і він швидко розчаровується, – відзначає Володимир Фесенко і додає, – тож якщо нова активна меншість продемонструє ефективність економічних змін, вони можуть змінити суспільні настрої».

Політолог також застерігає –  якщо змін не буде або ці зміни будуть неефективними, суспільству і  політикам треба пам’ятати про сумну перспективу – неминучу деградацію суспільства. «Ми знову можемо опинитися на роздоріжжі», – підсумував  Володимир Фесенко.

 

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024