Опитування
Перегляди: 2295
7 жовтня 2014

Ставлення населення до подій на Донбасі: ціна миру - загальнонаціональне опитування

Загальнонаціональне дослідження громадської думки  населення України було проведене Фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» спільно з  Київським міжнародним інститутом соціології з 12 по 21 вересня 2014 року.  Опитування проводилося в 110 населених пунктах у всіх областях України, окрім  Автономної Республіки Крим  та Луганської області. В період опитування у Луганській області йшли інтенсивні військові дії, тому за рахунок Луганської області було відповідно збільшено квоту Донецької області, яка  за багатьма параметрами  мало відрізняється від населення Луганської області.   Усього було зібрано 2035 анкет.  Похибка вибірки не перевищує 2,2%.

Опитування Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» було профінансовано програмою МАТРА Посольства Королівства Нідерландів в Україні.

Для порівняння з Росією наводяться дані репрезентативного дослідження громадської думки Росії, проведеного «Левада-Центром» з 22 по 25 серпня 2014 р. Усього було опитано 1600 респондентів, похибка вибірки не перевищує 3,4%. 

  • Більшість населення  (47%)  вважає, що державний устрій України має залишатися унітарним, але треба провести децентралізацію влади і розширити права областей, а 25% хотіли б залишити устрій унітарним з тими ж правами областей, як зараз. Ідею федеративного устрою підтримують лише 11%, причому  переважно – на Донбасі (39%), у решті регіонів підтримка значно  менша: у Західному регіоні – 1%, Центральному – 3%, Південному – 6%, Східному – 16%.
     
  • Абсолютна більшість громадян (84%) не хотіла б, аби їхня область вийшла зі складу України та створила незалежну державу; у Західному регіоні така ідея знайшла підтримку у 2% населення, у Центральному – 1%, Південному – 7%, Східному – 4,5%, на Донбасі – 32%.
     
  •  Абсолютна більшість громадян (86%) не хотіла б, щоб їхня область вийшла із складу України та приєдналася до іншої держави; у Західному регіоні така перспектива знайшла підтримку у 2% населення, у Центральному – 1%, Південному – 3%, Східному – 6%, на Донбасі – 23%.
     
  • У питанні, чи треба йти на компроміси заради миру з Росією та керівниками самопроголошених ДНР та ЛНР, думки населення поділилися: 50% становлять прихильники «миру», серед них – 28% готові зберегти мир за всяку ціну  і ще 23% –  ціною серйозних компромісів; а от 40% не схильні до поступок  – 16%  ні до яких взагалі і ще 24% згодні лише на  незначні  компроміси. 
     
  • Істотно розділилися думки громадян  різних регіонів України щодо міри компромісів, на які можна йти  заради миру та припинення збройного конфлікту на Донбасі. Заради миру згодні на будь-які компроміси на Донбасі  (55%),  у Східному регіоні (40%) та Південному  (31%) і зовсім не є прийнятною така позиція  у Західному регіоні (11%) та Центральному (17%). Загалом регіональні співвідношення «жорсткої» позиції («ніяких поступок» або «лише деякі, але не серйозні поступки») та «м’якої позиції» («мир за всяку ціну» та «серйозні компроміси») виглядають наступним чином: У Західному регіоні – 58% «жорсткої» позиції» і 33% – «м’якої», у Центральному регіоні, відповідно, 45% і 38%, у Південному – 32% і 59%, у Східному – 32% і 63%, на Донбасі – 19% і 79%.
     
  • Щодо компромісів, на які громадяни згодні задля встановлення миру на Донбасі, то найбільш прийнятним виявилося збільшення повноважень місцевої влади – на це згодні 38% населення країни, причому істотна підтримка була висловлена в усіх регіонах України: у Західному  – 34%, Центральному – 31%, Південному – 41%, Східному – 32%, на Донбасі – 22,5%.
       
  • На Донбасі найбільшу підтримку отримала пропозиція щодо виведення Збройних сил України з Донецької та Луганської областей  (54%), проте ця пропозиція неоднозначно сприймається у різних регіонах України:  у Західному регіоні її підтримало лише  4%, Центральному – 7%, Південному – 19%, Східному – 30%.  Ще на Донбасі відчутну підтримку отримали такі пропозиції, як надання Луганській та Донецькій областям особливого статусу – 35%, проте на Заході це підтримують лише 4,5%, у Центральному регіоні – 12%, Південному – 21%, Східному – 13%. Відмову від перспективи членства в НАТО та закріплення в Конституції нейтрального статусу України на Донбасі вважають можливим компромісом задля миру 24%, а от у решті регіонів ця пропозиція не знайшла підтримки: у Західному регіоні – менше 1%, Центральному – 3%, Південному – 14%, Східному – 9%. Пропозиція такого компромісного заходу, як надання російській мові статусу другої державної підтримується на Донбасі (30%), Південному (32%) та Східному (25%) та не підтримується у Центральному (11%) та Західному (8%) регіонах. Певна частина жителів Донбасу – 23% – вважають, що задля миру можна піти на відокремлення Донбасу (ДНР та ЛНР) від України, але з такою перспективою погодилися лише 2% у Західному регіоні, 2% – у Центральному, 9% – у Південному і 12% – Східному регіонах.
     
  • Щодо політичного майбутнього Донецької та Луганської областей, лише 7% українців згодні з тим, щоб Донбас став незалежною державною, і лише 5% – щоб він став частиною Російської Федерації. Більшість (45,5%)  українців сходяться та тому, щоб Донбас залишався частиною України на тих самих умовах, що й раніше, проте значна частина – 32,5% – ладні надати Донбасу у складі України більше незалежності від Києва.  Жителі самого Донбасу вважають найкращим варіантом, щоб Донбас залишався частиною України з отриманням більшої незалежності від Києва (42%), бажання, щоб Донбас (ДНР та ЛНР) став незалежною державою, висловили 26%, а 16% бачать Донбас у складі Російської Федерації.  На збереження статусу Донбасу  на тих  самих умовах, що й раніше,  згодні лише 7% жителів Донбасу, що йде врозріз з громадською думкою інших регіонів: зберегти колишній статус Донбасу воліли б 74% жителів Західної України, 53% – Центральної, 35% – Південної і 40% – Східної, а надати Донбасу більше незалежності від Києва згодні 18% жителів Західної України, 32% – Центральної, 33% – Південної і 40% – Східної.
     
  • Громадська думка Росії щодо майбутнього статусу Донбасу істотно відмінна від позиції українців:  більшість росіян (41%) бачать Донбас  незалежною державою і значно менше – 23% – воліли б, щоб Донбас став частиною Російської Федерації.  Проте ще менше росіян хотіли б, щоб Донбас залишався в Україні: 7% – на тих умовах, що й раніше, і 17% – з отриманням більшої незалежності від Києва.
     
  • Громадяни України та Росії по-різному оцінюють ситуацію та події, що відбуваються в Україні. Єдине, у чому існує відносний консенсус, – визнання того, що Росія активно підтримує проросійські сили на Сході України: так вважають 74% українців і 50% росіян, не згодні з цим 15% українців і 29% росіян. Проте щодо «знаку» цього впливу, позиції українців та росіян діаметрально протилежні: 64% українців покладають на Росію відповідальність за кровопролиття і загибель людей на Сході України (не згодні з цим 27% українців), а от більшість росіян – 75% – з такою постановкою питання не згодні (згодні лише 16,5%). Так само протилежні погляди росіян та українців в оцінці поточної ситуації: 70% українців переконані, що між Україною та Росією йде війна (тільки 19% українців з цим не згодні), а от 59% росіян мають протилежну думку, вважаючи, що війни немає, і лише 26% визнають, що війна є.
     
  • Втім, в оцінці подій вирізняється і сам Донбас від решти регіонів України: лише на Донбасі більшість (56%) не згодна з тим, що між Україною та Росією йде війна, і лише в цьому регіоні більшість (63%) не покладає провини за кровопролиття на Росію.        

 

Результати опитування (%)

Результати опитування

 

Яким має бути державний устрій України?

 

Унітарним – області повинні мати ті самі права, які вони мають зараз

25,4

Унітарним, але треба провести децентралізацію влади і розширити права областей

46,7

Федеративним

11,4

ВАЖКО СКАЗАТИ

16,5

 

Чи хотіли б Ви, щоб Ваша область вийшла зі складу України і створила свою незалежну державу?

 

Так

7,3

Ні

84,2

ВАЖКО ВІДПОВІСТИ

8,5

 

Чи хотіли б Ви, щоб Ваша область вийшла зі складу України і приєдналася до іншої держави?

 

Так

5,8

Ні

85,8

ВАЖКО ВІДПОВІСТИ

8,4

 

Чи згодні Ви  з твердженням, що Росія активно підтримує проросійські сили на Сході України?

 

Безумовно, так

49,3

Скоріше, так

25,1

Скоріше, ні

8,1

Точно ні

6,8

ВАЖКО СКАЗАТИ

10,6

 

А чи згодні Ви з твердженням, що Росія справедливо захищає інтереси російськомовних громадян на Сході України?

 

Так

19,5

Ні

65,7

ВАЖКО СКАЗАТИ

14,8

 

Як Ви вважаєте, чи несе Росія відповідальність за кровопролиття, загибель людей на Сході України?

 

Безумовно, так

43,7

Скоріше, так

18,9

Скоріше, ні

10,2

Точно ні

16,9

ВАЖКО СКАЗАТИ

10,3

 

Чи згодні Ви з твердженням, що між Росією та Україною йде війна?

 

Так

70,3

Ні

19,3

ВАЖКО СКАЗАТИ

10,4

 

Якщо говорити про політичне майбутнє Донецької та Луганської областей, якому варіанту Ви б надали перевагу?

 

Щоб Донбас залишався частиною України на тих самих умовах, що й раніше

45,5

Щоб Донбас залишався частиною України, але отримав більше незалежності від Києва

32,5

Щоб Донбас (ДНР та ЛНР) став незалежною державою

7,0

Щоб Донбас став частиною Російської Федерації

5,2

ВАЖКО СКАЗАТИ

9,8

 

Зараз постійно ведуться переговори щодо шляхів подолання збройного конфлікту на Донбасі.   Як Ви вважаєте, чи треба задля миру йти на компроміси з Росією та керівниками самопроголошених Донецької та Луганської республік? 

 

Мир – за всяку ціну, треба погоджуватися на будь-які компроміси

27,8

Задля миру варто погоджуватися на серйозні компроміси, але – не на всі

22,6

На деякі компроміси можна погодитися, але на якісь серйозні поступки – ні

24,3

Ні на які поступки не можна йти взагалі, навіть якщо доведеться воювати

15,8

ВАЖКО СКАЗАТИ

9,5

 

Якщо Ви вважаєте, що задля миру можна йти на певні компроміси, то на які саме? МОЖЛИВО ДЕКІЛЬКА ВАРІАНТІВ ВІДПОВІДІ 

 

Відокремлення Донбасу (ДНР та ЛНР) від України

9,8

Офіційне визнання керівників ДНР та ЛНР законною владою у Донецькій та Луганській областях

6,3

Надання Луганській та Донецькій областям особливого автономного статусу у межах України

18,3

Введення в Україні федеративного устрою

8,3

Вихід Збройних сил України з Донецької та Луганської областей

23,6

Збільшення повноважень місцевої влади

37,9

Надання російській мові статусу другої державної мови

21,9

Амністія всім тим, хто брав участь у бойових діях на Донбасі

5,4

Амністія тим, хто брав участь у бойових діях на Донбасі, але не був задіяний у злочинах

17,6

Відмова від перспективи членства в Європейському Союзі

5,6

Відмова від перспективи членства в НАТО, закріплення в Конституції нейтрального статусу України

9,9

Інше

0,9

Жоден з цих компромісів не є прийнятним

5,2

ВАЖКО СКАЗАТИ

21,4

 

Регіональний розподіл

 

Яким має бути державний устрій України?

 

Західний

Центральний

Південний

Східний

Донбас

Унітарним – області повинні мати ті самі права, які вони мають зараз

25,4

30,3

34,1

27,7

6,6

Унітарним, але треба провести децентралізацію влади і розширити права областей

64,3

47,6

46,9

40,4

30,0

Федеративним

1,4

3,2

6,2

16,2

38,7

ВАЖКО СКАЗАТИ

8,9

18,9

12,8

15,7

24,6

 

Чи хотіли б Ви, щоб Ваша область вийшла зі складу України і створила свою незалежну державу?

 

Західний

Центральний

Південний

Східний

Донбас

Так

1,7

1,0

7,1

4,5

32,0

Ні

98,3

95,2

91,0

82,7

38,6

ВАЖКО ВІДПОВІСТИ

0,0

3,8

1,9

12,8

29,4

 

Чи хотіли б Ви, щоб Ваша область вийшла зі складу України і приєдналася до іншої держави?

 

Західний

Центральний

Південний

Східний

Донбас

Так

1,9

1,3

2,8

5,9

23,2

Ні

97,8

97,1

91,5

80,3

46,7

ВАЖКО ВІДПОВІСТИ

0,3

1,6

5,7

13,8

30,1

 

Чи згодні Ви  з твердженням, що Росія активно підтримує проросійські сили на Сході України?

 

Західний

Центральний

Південний

Східний

Донбас

Безумовно, так

76,4

61,9

47,1

34,5

7,2

Скоріше, так

14,8

25,2

25,7

25,7

36,7

Скоріше, ні

3,8

3,2

6,7

15,9

16,0

Точно ні

1,7

2,2

4,8

15,1

15,1

ВАЖКО СКАЗАТИ

3,3

7,6

15,7

8,8

25,0

 

А чи згодні Ви з твердженням, що Росія справедливо захищає інтереси російськомовних громадян на Сході України?

 

Західний

Центральний

Південний

Східний

Донбас

Так

3,3

7,6

15,2

34,3

50,9

Ні

94,3

80,6

57,8

52,7

18,1

ВАЖКО СКАЗАТИ

2,4

11,8

27,0

13,0

31,0

 

Як Ви вважаєте, чи несе Росія відповідальність за кровопролиття, загибель людей на Сході України?

 

Західний

Центральний

Південний

Східний

Донбас

Безумовно, так

66,3

55,3

40,5

30,9

7,3

Скоріше, так

15,3

22,2

25,7

19,4

11,8

Скоріше, ні

5,3

8,6

7,1

14,4

16,7

Точно ні

10,5

4,6

7,6

26,1

46,1

ВАЖКО СКАЗАТИ

2,6

9,2

19,0

9,3

18,2

 

Чи згодні Ви з твердженням, що між Росією та Україною йде війна?

 

 

Західний

Центральний

Південний

Східний

Донбас

Так

96,4

85,9

74,4

54,9

19,4

Ні

1,7

6,6

9,5

36,3

55,8

ВАЖКО СКАЗАТИ

1,9

7,5

16,1

8,8

24,8

 

Якщо говорити про політичне майбутнє Донецької та Луганської областей, якому варіанту Ви б надали перевагу?

 

 

Західний

Центральний

Південний

Східний

Донбас

Щоб Донбас залишався частиною України на тих самих умовах, що й раніше

73,9

52,9

35,1

39,1

7,3

Щоб Донбас залишався частиною України, але отримав більше незалежності від Києва

18,4

32,0

33,2

40,2

42,4

Щоб Донбас (ДНР та ЛНР) став незалежною державою

0,7

1,4

7,7

7,2

25,9

Щоб Донбас став частиною Російської Федерації

2,4

2,4

2,4

5,3

16,2

ВАЖКО СКАЗАТИ

4,5

11,2

21,6

8,2

8,2

 

 Зараз постійно ведуться переговори щодо шляхів подолання збройного конфлікту на Донбасі.   Як Ви вважаєте, чи треба задля миру йти на компроміси з Росією та керівниками самопроголошених Донецької та Луганської республік? 

 

Західний

Центральний

Південний

Східний

Донбас

Мир – за всяку ціну, треба погоджуватися на будь-які компроміси

10,7

17,4

30,8

40,0

55,3

Задля миру варто погоджуватися на серйозні компроміси, але – не на всі

22,4

20,5

28,0

22,9

24,0

На деякі компроміси можна погодитися, але на якісь серйозні поступки – ні

34,8

28,1

18,5

16,8

14,4

Ні на які поступки не можна йти взагалі, навіть якщо доведеться воювати

23,4

17,2

13,3

15,5

5,1

ВАЖКО СКАЗАТИ

8,6

16,8

9,5

4,8

1,2

 

Якщо Ви вважаєте, що задля миру можна йти на певні компроміси, то на які саме? МОЖЛИВО ДЕКІЛЬКА ВАРІАНТІВ ВІДПОВІДІ 

 

 

Західний

Центральний

Південний

Східний

Донбас

Відокремлення Донбасу (ДНР та ЛНР) від України

2,4

2,4

9,0

11,7

22,6

Офіційне визнання керівників ДНР та ЛНР законною владою у Донецькій та Луганській областях

0,5

1,7

10,4

5,3

15,4

Надання Луганській та Донецькій областям особливого автономного статусу у межах України

4,5

12,2

20,9

12,8

34,6

Введення в Україні федеративного устрою

0,5

2,4

8,1

11,4

18,9

Вихід Збройних сил України з Донецької та Луганської областей

4,3

7,2

19,4

29,8

54,2

Збільшення повноважень місцевої влади

34,4

30,8

41,4

32,4

22,5

Надання російській мові статусу другої державної мови

7,9

11,4

32,2

24,7

29,7

Амністія всім тим, хто брав участь у бойових діях на Донбасі

1,4

2,2

6,6

8,0

8,1

Амністія тим, хто брав участь у бойових діях на Донбасі, але не був задіяний у злочинах

16,9

13,1

25,6

8,2

15,6

Відмова від перспективи членства в Європейському Союзі

0,0

1,1

8,5

8,8

10,5

Відмова від перспективи членства в НАТО, закріплення в Конституції нейтрального статусу України

0,7

3,2

14,3

8,8

23,7

Інше

0,7

1,0

0,5

0,0

1,2

Жоден з цим компромісів не є прийнятним

7,2

6,2

3,3

2,4

0,3

ВАЖКО СКАЗАТИ

22,9

29,7

11,8

7,2

2,7

 

Порівняння громадської думки населення України та Росії

 

Загальнонаціональне дослідження громадської думки  населення України було проведене Фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» спільно з  Київським міжнародним інститутом соціології з 12 по 21 вересня 2014 року. Усього було опитано  2035 респондентів.   Похибка вибірки не перевищує 2.2%.

Дослідження громадської думки населення Росії було проведене  «Левада-Центром» з 22 по 25 серпня 2014 р. Усього було опитано 1600 респондентів, похибка вибірки не перевищує 3.4%. 

 

Чи згодні Ви  з твердженням, що Росія активно підтримує проросійські сили на Сході України?

 

 

Україна

Росія

Безумовно, так

49,3

12,2

Скоріше, так

25,1

37,9

Скоріше, ні

8,1

21,7

Точно ні

6,8

7,9

ВАЖКО СКАЗАТИ

10,6

20,3

 

 

Як Ви вважаєте, чи несе Росія відповідальність за кровопролиття, загибель людей на Сході України?

 

 

Україна

Росія

Безумовно, так

43,7

4,5

Скоріше, так

18,9

12,0

Скоріше, ні

10,2

25,4

Точно ні

16,9

49.7

ВАЖКО СКАЗАТИ

10,3

8,3

 

Чи згодні Ви з твердженням, що між Росією та Україною йде війна?

 

 

Україна

Росія

Так

70,3

25,7

Ні

19,3

59,1

ВАЖКО СКАЗАТИ

10,4

15,2

 

Якщо говорити про політичне майбутнє Донецької та Луганської областей, якому варіанту Ви б надали перевагу?

 

 

Україна

Росія

Щоб Донбас залишався частиною України на тих саме умовах, що й раніше

45,5

7,0

Щоб Донбас залишався частиною України, але отримав більше незалежності від Києва

32,5

17,0

Щоб Донбас (ДНР та ЛНР) став незалежною державою

7,0

42,0

Щоб Донбас став частиною Російської Федерації

5,2

23,0

ВАЖКО СКАЗАТИ

9,8

12,0

 

Останні новини з категорії Опитування

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024

"Нова українська школа" в 5–6-х класах: виклики впровадження

Результати опитування близько 600 педагогів/-инь, які працюють із 5–6-ми класами НУШ, і двох хвиль глибинних інтервʼю, проведених ГО “Смарт...
15 березня 2024

Підсумки 2023 року: громадська думка українців

Загальнонаціональне опитування проведено з 8 по 15 грудня 2023 року
27 грудня 2023

Соціально-економічні проблеми, ставлення до влади, ідентичність: регіональний вимір загальнодержавних викликів на Сумщині та Чернігівщині

Опитування проведено з 11 по 21 вересня 2023 року у Сумській та Чернігівській областях
16 листопада 2023