Ставлення населення до карантину

Опитування
Перегляди: 2286
3 грудня 2020

Оригінал статті - ZMINA

Для оцінювання ставлення українців до різних видів обмежень, запроваджених урядом навесні 2020 року, ZMINA та Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва за підтримки ПРООН провели репрезентативне соціологічне дослідження.  Опитування проведене з 12 до 16 вересня поточного року.  Опитали 2001 особу в усіх регіонах країни, крім окупованих територій, похибка дослідження не перевищує 2,4% і .

Дізнавалися, чи підтримують українці закриття шкіл і садочків у зв’язку з COVID-19, заборону руху транспорту, відвідування церков і закладів громадського харчування, парків і зон відпочинку та як, приміром, населення ставиться до ізоляції для осіб, що досягли 60-річного віку.

Фактично види обмежень, зазначені в опитуванні, взято з постанови Кабінету Міністрів від 11 березня 2020 року № 211 “Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19”.

Опитування показало, що українці переважно підтримують ті карантинні заходи, які були запроваджені урядом навесні.

Так, більшість респондентів погодилась із необхідністю 14-денної ізоляції для осіб, які прибувають з-за кордону чи з непідконтрольних уряду України територій (72%), забороною проведення масових заходів за участю більш ніж 10 осіб – культурних, розважальних, спортивних (63%) та забороною проведення релігійних зібрань у культових спорудах (60%).

Понад половину опитаних погодились із доцільністю заборони транспортного сполучення між країнами, а 57% підтримали вимогу самоізоляції для людей, старших за 60 років. Тимчасове закриття закладів громадського харчування підтримали 56%.

Водночас низку обмежень українці сприймали як необґрунтовані. Серед таких заборона руху громадського транспорту в межах населених пунктів (лише 27% підтримки, 68% – проти) та заборона транспортного сполучення між населеними пунктами – 28% за і 68% проти. Також заборону на перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу, підтримали лише 32%. Заборону відвідувати парки, сквери, зони відпочинку, спортивні та дитячі майданчики підтримали 36% респондентів, проти – 59%.

Фактично всі карантинні обмеження більше підтримувала молодь (18–29 років), аніж старші респонденти. Також серед тих, хто підтримував обмеження, було більше жінок, ніж чоловіків.

Останні новини з категорії Опитування

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні – загальнонаціональне опитування

Загальнонаціональне опитування проведено з 21 по 27 березня 2024 року
25 квітня 2024

Джерела інформації про війну

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разум...
18 квітня 2024

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024

"Нова українська школа" в 5–6-х класах: виклики впровадження

Результати опитування близько 600 педагогів/-инь, які працюють із 5–6-ми класами НУШ, і двох хвиль глибинних інтервʼю, проведених ГО “Смарт...
15 березня 2024