Коментарі
Перегляди: 1163
1 липня 2021

США наразі не мають однозначної позиції щодо можливого приєднання до мирних перемовин, – Марія Золкіна

]США, участь яких в "нормандському форматі", на думку України, має зміцнити переговори, можуть підключитись до врегулювання конфлікту на Донбасі не лише через "нормандський формат". Вашингтон, зокрема, може запропонувати свого посла в будь-яку з груп ТКГ.

Про це заявив віцепрем'єр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков.

Як члени і донори ОБСЄ американці можуть запропонувати свого посла в будь-яку з груп ТКГ. Також є майданчик, де вони були - це Женева, там проходили перші консультації та зустрічі щодо конфлікту на Донбасі (мова про переговори Україна-ЄС-США-Росія, які пройшли в Женеві 17 квітня 2014 року, - ред.). Його можна відродити", - зауважив Олексій Резніков у коментарі "РБК-Україна".

Водночас аналітикиня Фонду "Демократичні ініціативи" Марія Золкіна вважає, що США наразі не мають однозначної позиції щодо можливого приєднання до мирних перемовин. Так, вона нагадала заяву заступниці держсекретаря США Вікторія Нуланд, яка сказала, що з цією метою Штати спочатку проведуть з Україною інтенсивні переговори, щоб визначити який спосіб реалізації Мінських угод був би для неї прийнятним.

"Навряд чи Штати будуть готові продавлювати ідею змінити переговорний формат, обнулити переговори і перезапустити їх як, наприклад, "Нормандської п'ятірки" із залученням США. Штати будуть долучатися до переговорного процесу таким чином, щоб не створювати точки напруги у відносинах з Росією і європейськими партнерами", – висловилася Марія Золкіна.

На її думку, найімовірніше США призначать нового спецпредставника Держдепу з питань України, після чого зможуть відновитися двосторонні консультації.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський підтримує ідею залучення до переговорів у "нормандському форматі" США, Великої Британії і Канади. Також для врегулювання конфлікту на Донбасі, на думку українського президента, формат ведення переговорів з Росією треба змінювати.

Джерело: ТСН

Останні новини з категорії Коментарі

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024