Медіа
Перегляди: 896
15 червня 2015

Союз Симоненка та Вітренко: чи відродяться українські комуністи?

Десятиліттями Наталя Вітренко та Петро Симоненко були конкурентами на "лівому фланзі"

Комуністична партія й прогресивні соціалісти Наталії Вітренко об’єднуються у "Ліву опозицію" й, можливо, підуть на вибори одним фронтом.

Об’єднання лівих партій у поки що громадську ініціативу "Ліва опозиція" експерти схильні пов’язувати з місцевими виборами. Хоча самі "опозиціонери" у розмові з ВВС Україна заявили, що це - тільки один із можливих сценаріїв.

На минулих парламентських виборах комуністична партія не подолала виборчий бар’єр і не пройшла до Верховної Ради. ПСПУ Наталії Вітренко не брала участі у виборах.

Усі українські партії до кінця червня мають виконати вимоги "декомунізаційного пакету" та прибрати із своїх назв та статутів формулювання, які можуть вважатись пропагандою "комуністичного режиму".

"Ліва опозиція"

До "Лівої опозиції", окрім КПУ Петра Симоненка та ПСПУ Наталі Вітренко, увійшли ще кілька дрібних партій, зокрема "Робітнича партія" та "Київська Русь".

Вони ухвалили спеціальний маніфест, в якому пообіцяли боротись за права громадян України, демократію, соціальну рівність та припинення війни на Донбасі.

Окремо засуджуються "державний переворот в Україні" 2014 року й ухвалення "декомунізаційного пакету".

Головними обличчями нового руху стали голова КПУ Петро Симоненко, який останнім часом ходив на допити в СБУ у справах щодо сепаратизму, та лідерка Прогресивної соціалістичної партії Наталя Вітренко.

Пані Вітренко останній раз була членом парламенту у 2002 році. Вона займала антизахідну і проросійську позицію.

Комуністи без комунізму

Зараз перед обома партіями постала проблема виконання "декомунізаційного пакету".

Адже партіям, які не приберуть зі статутів та назв пропаганду "комуністичного режиму" до кінця червня, можуть скасувати реєстрацію.

Про це 11 червня щодо КПУ наголосив міністр юстиції Павло Петренко.

КПУ наразі відмовляється виконувати закон й заперечує, що об’єднання пов’язане саме з цією необхідністю.

"Не будемо змінювати назву партії і статут через так звані декомунізаційні закони. Це правовий безлад і беззаконня, ми будемо боротись", - запевнив ВВС Україна Петро Симоненко.

А от Наталія Вітренко буде виконувати новий закон.

"Ми готуємо пленум і будемо приводити статут і документи у відповідності до закону. Радянський режим визнали злочинним, ми повинні виконувати норми закону і дещо відредагувати програму", - заявила Наталія Вітренко.

Чи буде єдина партія?

Симоненко та Вітренко не змогли підтвердили ВВС Україна, що на базі руху може виникнути об’єднана ліва партія.

"Ми чітко заявили, що це буде громадським об’єднанням з організаційною самостійністю усіх суб’єктів, хто увійшов у "Ліву опозицію", - уник чіткої відповіді на питання про єдину партію керівник КПУ Петро Симоненко.

"Так кажуть ті, хто хоче збити з пантелику людей", - додав пан Симоненко.

"Ліву опозицію" створили 12 червня

Більш відвертою була Наталія Вітренко.

"Шляхи господні несповідимі, - говорить пані Вітренко про об’єднання, - не можу сказати категорично, що такого не буде, але зараз це точно не на порядку денному".

Хоча обидва політики, які колись впливали на політичні процеси в країні, допускають спільну участь у жовтневих місцевих виборах.

"Будемо додатково ухвалювати рішення у залежності від того, який закон про місцеві вибори приймуть", - розповів ВВС Україна Петро Симоненко.

Таку ж позицію зайняла Наталя Вітренко. За її словами, окрім розміру прохідного бар’єру, суттєвим для "Лівої опозиції" буде допуск чи заборона на участь у місцевих виборах блоків.

На останній парламентських виборах КПУ набрала 3,88% виборців і не пройшла в Раду. Вперше в історії України жодна ліва партія не присутня у Верховній Раді

Бар’єр для проходження у місцеву раду зараз складає 3%.

Пані Вітренко та її партія в останніх виборчих кампаніях участі взагалі не брала.

Востаннє її партія показувала солідний результат на виборах 1998 року.

Нещодавні соціологічні дослідження давали КПУ менше відсотка підтримки, а ПСПУ потрапляла у поле "інші партії", яких разом підтримують менше половини відсотка.

Забрати голоси в "Опозиційного блоку"?

Соціолог Ірина Бекешкіна вважає, що ліві ідеї в Україні досить популярні, проте виборці не довірять старим лівим партіям.

"Реальну підтримку КПУ показали останні вибори. Але це стосується саме партії, а не ідей. Значна частина населення висловлює жаль за розпадом СРСР, але людям набридли старі персоналії", - розповіла пані Бекешкіна.

За її словами, рейтинг КПУ суттєво підірвала співпраця з колишньою партією влади.

"Тому головне питання – чи оновляться топ-обличчя партії. Якщо вони відроджуватимуться у старому складі, то розраховувати на багато голосів їм не варто", - вважає пані Бекешкіна.

Політолог Володимир Фесенко констатує кризу в КПУ, у тому числі фінансову.

"У КПУ є електоральне ядро. Ідея зрозуміла – об’єднати всіх лівих виборців та піти на вибори", - вважає пан Фесенко.

Але вказує, що на лівому фланзі "старим обличчям" вдасться монополізувати лівий електорат.

Він вказує на інші ліві проекти, які зараз розкручуються: СПУ на чолі з Миколою Рудьковським, партію Василя Цушка "Соціалісти", а також "Союз лівих сил" Василя Волги.

"В Україні давно чекають на нових лівих, які б не орієнтувались на Москву. Цей проект "Лівої опозиції" скоріше можна назвати "Старі ліві", - вважає експерт.

Експерти погоджуються, що "Ліва опозиція" у разі участі у виборах може дещо відкусити електоральний пиріг "Опозиційного блоку", адже у проектів схожі гасла.

Останні новини з категорії Медіа

Як відновлюють духовні споруди на Київщині

Відеоматеріал про відновлення релігійних об’єктів, постраждалих від обстрілів та пограбування внаслідок повномасштабного вторгнення росії в...
7 травня 2024

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024