Медіа
Перегляди: 1006
6 червня 2016

Соціолог розповіла, для чого Кремль вигадує ворогів Росії

Державна пропаганда остаточно встановила повний контроль над громадською думкою в Росії і штучно нав'язує населенню образи зовнішніх ворогів.

Таку думку висловила в коментарі Gazeta.ua соціолог Ірина Бекешкіна щодо результатів опитування "Левада-центру", яке визначило, що 48% росіян вважають Україну ворожою державою.

"Ще в 2013 році близько 70% росіян називали Україну однозначно дружньою країною, - зазначила експерт. - І в найкоротші терміни вона, немов за помахом руки, стала найлютішим ворогом після ще більш ненависної Америки. Пропагандистська машина за допомогою нескінченного потоку войовничої антиукраїнської істерії в теленовинах перевернула все з ніг на голову. Зараз навіть є дивним, що лише половина населення РФ називає Україну ворогом"

Масована ідеологічна обробка населення Росії повністю формує і коригує громадську думку на догоду державній політиці Кремля, вважає Бекешкіна.

"Телепропаганда сформувала альтернативну реальність для значної частини росіян, - продовжує соціолог. - У цьому намальованому світі Україна - це підконтрольна кривавим США фашистська диктатура. А бездоганну Росію з усіх боків оточують вороги, вона є оплотом протистояння світовому злу. І підступами хитрих ворогів пояснюється все - і падіння рівня життя росіян, і різке погіршення економічної ситуації, і нові жертви чергових кремлівських війн. Нагнітання мілітаристської істерії в ЗМІ і створення образу зовнішнього ворога дуже добре консолідує російське суспільство навколо влади Путіна і відволікає його від реальних проблем власної країни".

Кремль все більше потребує виправдання своєї агресивної загарбницької політики для внутрішньої аудиторії. Тому список ворогів Росії поповнюється ледь не щороку:

"Мине зовсім небагато часу - і машина пропаганди в Росії розвернеться в протилежному напрямку. І тоді ми в найкоротші терміни побачимо зовсім інші дані соцопитувань з Росії і нових ворогів, - констатувала Бекешкіна.