Медіа
Перегляди: 1903
14 вересня 2016

Соціолог Ірина Бекешкіна: Рейтинг партії Порошенка може "лягти" поруч з Яценюком

Про те, чому партії влади втрачають позиції в Україні, з якої причини падає рейтинг політичної сили президента Петра Порошенка, а зростання популярності "Батьківщини" і Опозиційного блоку може бути оманливим, розповіла в інтерв’ю ONLINE.UA соціолог, директор фонду Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна. 

 — Усі останні опитування показують падіння популярності президентської партії БПП "Солідарність". Наприклад, недавнє дослідження соціологічної групи "Рейтинг". Чому?

 — Для України падіння рейтингу влади — закономірний процес. Це стосується всіх партій, так було завжди.

 — Але не можна сказати, що це нормальний і загальноєвропейський процес...

— Не можна. Але якщо подивитися на нашу історію виборів, то завжди перемагала опозиція. Я маю на увазі і партійні списки, і президентські вибори. Єдиний виняток — 1999 рік, коли Леонід Кучма вийшов до другого туру (президентських виборів, — ONLINE.UA) проти Петра Симоненка. Чому влада витрачає рейтинг так швидко в Україні? Тому що у нас вибори — це аукціон обіцянок. Люди сподіваються, вірять в обіцянки. Опозиція приходить до влади, але не може виконати свої обіцянки. Люди розчаровуються і голосують за нову опозицію. І так по колу.

 — Ефективність такого популізму і причина ходіння країни по колу — в низькій якості виборців?

— Популізм притаманний усім країнам. Однак популізм в суспільстві, де є великий середній клас, інший. Згадаймо, наприклад, ту ж Швейцарію. Люди там проголосували проти того, щоб кожному даром діставалося 2500 швейцарських франків (68505 грн "гарантованого доходу" на місяць, проти такої ідеї проголосували 78% тих, хто прийшов на референдум, — ONLINE.UA). А уявіть, якби таке голосування було в Україні. Популізм бідної країни — це зовсім інший популізм.

— Наявність середнього класу повертає масову свідомість ближче до реальності?

 — Більшість швейцарців розуміли, що цей "гарантований дохід" витягуватиметься саме з їхніх кишень у той чи інший спосіб. Тому вирішили, що не варто утримувати інших людей, нехай ідуть працювати. У нас, якби було щось подібне, більшість проголосувала б за видачу грошей. А де їх брати? Скажуть: у держави. У багатьох немає відчуття, що держава бере гроші з податків. Більшість уявляє державні фінанси якимось міфом.

— У країнах Євросоюзу популізм "космічного" рівня теж набирає обертів. Ми ж бачимо зростання рейтингів крайніх правих і лівих. Це результат розмивання середнього класу після кризи 2008 року?

 — Великою мірою так. Але треба завжди пам’ятати, що там криза не такого масштабу, і процеси проходять по-іншому.

— Чому в рейтингах часто звертають увагу на окремих людей? Наприклад, вказують на падіння довіри до Надії Савченко.

— Соціологи дивляться на популярність тієї чи іншої людини. Савченко була народною героїнею. Якщо подивитися на її рейтинг довіри після повернення в Україну, то він був найвищим. Тому логічно, що її беруть в будь-які опитування. Адже були навіть думки про те, що вона зможе зробити самостійну політичну кар’єру.

— Який Ваш прогноз щодо динаміки рейтингів політичних сил?

— Прогнози — справа невдячна. Якщо ситуація не поліпшиться, рейтинг БПП йтиме у бік рейтингу "Народного фронту", який лежить вже давно (рейтинг політичної сили Арсенія Яценюка, переможця парламентських виборів-2014 з партійними списками, впав до кількох відсотків, в той час, як рейтинг Блоку Порошенка — трохи вище 9%, за даними згаданої вище групи "Рейтинг", — ONLINE.UA). Інша справа, що коли ми говоримо про зростання рейтингу "Батьківщини" або Опозиційного блоку, то це правда, але не вся.

Потрібно дивитися на якість зростання. Якщо 50% говорить, що вони на вибори не підуть, а серед тих, хто піде, 20% не визначилися, то рейтингові показники формує 30% опитаних. Тому, якщо говорити про всі партії, сьогодні підтримка будь-якої з них на низькій базі. Немає у нас сьогодні політичних героїв.

Олександр Куриленко