Олексій Гарань

доктор історичних наук, професор кафедри політології НаУКМА, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва

Коментарі
Перегляди: 1544
27 листопада 2018

Символіка і тестовий режим: чому було важливо оголосити про введення воєнного стану

У запровадженні воєнного стану в десяти областях України з політичного погляду є  плюси. Про це в коментарі сайту "Сьогодні" розповів професор кафедри політології Києво-Могилянської академії, науковий директор Фонду "Демократичні ініціатви" Олексій Гарань.

На його думку, насамперед, такий крок важливий з символічного погляду.

"Рішення ухвалене, хоча до цього була гостра дискусія в парламенті. Таким чином, ми показали всій світовій спільноті, що ситуація серйозна, і ми можемо сподіватися на велику допомогу. Як приклад, вже заплановано засідання комісії Україна – НАТО. Причому ми знаємо, що раніше Угорщина блокувала його, а зараз ні. Цим рішенням ми показали серйозність своїх намірів", – вважає Гарань.

 Крім того, парламент показав єдність у цьому питанні, і рішення було ухвалене відповідно до процедур.

"Були дотримані всі демократичні процедури. У парламенті була гостра дискусія, але потім парламентарії вийшли на узгоджене рішення. Незважаючи на критику, на політичні розбіжності, все-таки парламент підтримав рішення президента", – продовжує політолог.

Як вважає експерт, показовим є і термін, на який ввели воєнний стан. Адже він свідчить про те, що це не спроба відтягнути вибори.

"Важливо, що вибори відбудуться. Це не крок, щоб відтягнути проведення виборів. Зараз це підтверджено, тому термін дії указу скорочений до 30 днів", – каже  Гарань.

На його думку, введення воєнного стану носить і практичне значення.

"Це логістика дій і забезпечення координації всіх структур, які несуть відповідальність за безпеку країни. Координація дій і Міністерства оборони, і МВС, і СБУ, і ДСНС. Ми вперше вводимо воєнний стан. Ми не знаємо, як це буде функціонувати на практиці. І дуже важливо в тестовому режимі це оцінити, щоб бути готовими до повноцінного запровадження воєнного стану в разі російської агресії", – підсумовує експерт.

Звичайно ж, за словами політолога, зараз багато хто бачить суцільний негатив і намагаються знайти мінуси цього рішення. Активно цю тему відпрацьовуватиме російська пропаганда.

"Будуть залякувати, намагатимуться посіяти паніку. Але, я гадаю, що це швидко вляжеться", – вважає він.

Оригінал: Сегодня

Останні новини з категорії Коментарі

Чи справді США вимагають не бити по російських НПЗ і чи буде саміт миру без Китаю — пояснює Олексій Гарань

Поточні політичні події в етері ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ прокоментував Олексій Гарань
27 березня 2024

Демократія, диктатура, війна: чи допомагає диктатура вигравати війни?

Чому з'явилися "вкиди" про диктатуру для перемоги у війні - в етері Українського радіо розмірковував Олексій Гарань
26 березня 2024

Союзники різко змінили позицію щодо допомоги Україні – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко на Radio NV – про засідання Рамштайн, коли Україна отримає боєприпаси, а також про бронетанкову коаліцію, ініціаторами якої...
22 березня 2024

Чи відбуваються вибори під час війни?

Марія Золкіна розповіла про вибори під час війни, які мали відбутися в Україні, а також про президентські вибори в росії у 2024 році
15 березня 2024