Медіа
Перегляди: 886
5 квітня 2016

«Шоколадні» офшори: удар у спину від Президента

Ще 2014 року Президент України Петро Порошенко пообіцяв, що продасть свій концерн «Roshen», якщо переможе на виборах 25 травня. Вибори Порошенко виграв, але шоколадного бізнесу не позбувся. Замість того він створив три офшори, на які перереєстрував активи корпорації.

2016 року Порошенко розповів, що передав свою частку в «Roshen» в управління так званому «сліпому трастові». Однак Міжнародний консорціум журналістів-розслідувальників та Центр з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP), які оприлюднили інформацію про офшори, знайшли документальні підтвердження, що угоду про структуру, куди Президент України начебто передав свої активи, досі не підписано.

Журналісти з’ясували, що «сліпого трасту», про який говорив Президент, насправді не існує, тож Петро Порошенко, м’яко кажучи, сказав неправду українцям, коли говорив, що «розпочне процес пошуку покупця на свої активи».

Дії Порошенка можуть суперечити закону хоча б тому, що він відкрив нову компанію, перебуваючи в кріслі президента, і не вказав цей актив у фінансовій декларації.

Водночас новостворене Національне антикорупційне бюро України, на яке покладали багато надій, уже заявило, що не може взятися за офшори Порошенка, бо ж він – чинний Президент.

Натомість сам Порошенко так пояснив цю всю ситуацію: «Я перша посадова особа в Україні, яка серйозно ставиться до декларування своїх статків, сплати податків і питання конфлікту інтересів, які вирішую в рамках українського законодавства та міжнародного приватного права. Ставши Президентом, я відійшов від управління активами, доручивши цю справу відповідним консалтинговим та юридичним компаніям. Очікую, що вони нададуть вичерпні пояснення для української та міжнародної преси».

«Вголос» поцікавився в експертів, чи може цей скандал стати глобальною проблемою для Порошенка та як він вплине на міжнародний імідж України.

Політичний експерт Володимир Цибулько сказав, що відкриття офшору не є злочинною дією, тож Порошенка можна звинуватити хіба що в непатріотичності.

«Петро Порошенко – насамперед бізнесмен, а не політик. Обставини останніх трьох років, щоправда, зробили його більше політиком, а не бізнесменом. Однак бізнесмен не може перестати заробляти, як хірург не може перестати практикувати. Існують схеми, за якими на пострадянському просторі позбуваються або набувають активів великі бізнесмени, і без офшорів тут не буває. Однак за спрощеною схемою, за допомогою офшорів, продати «Roshen» не вдалося», – відзначив політолог.

На думку Володимира Цибулька, ймовірно, офшорні компанії було створено для виведення активів іншого бізнесу Петра Порошенка, зокрема Севастопольського морського заводу, який націоналізували в окупованому Криму.

«2014 року, коли створювали згаданий офшор, Петро Порошенко міг ще сумніватися у своїй державі, тож намагався захистити бізнес. Звісно, йому можна закинути звинувачення морального типу, що не довіряє своїй державі, але кримінального злочину він не зробив», – вважає політичний експерт.

Водночас професор Києво-Могилянської академії, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» Олексій Гарань вважає, що журналісти-розслідувальники не повідомили нічого принципово нового, адже після заяви про передачу частки бізнесу Порошенка в незалежний траст не було інформації про продаж чи інші операції з «шоколадним» бізнесом.

Крім того, Олексій Гарань припускає, що інформація про офшори Порошенка з’явилась у ЗМІ саме тепер не випадково.

«Така ситуація створює негативне тло для переговорів про нову коаліцію. Ми розуміємо, що, якщо не вдасться домовитися про нову коаліцію, відкриваються перспективи про проведення дострокових виборів і від цього виграють політичні опоненти Президента. Однак ця інформація, безумовно, посилить незадоволення в населення, адже люди не розуміють, чому Порошенко, попри обіцянки, не продає бізнесу», – сказав експерт.

Олексій Гарань вважає, що Президент України зараз має єдиний вихід: робити всередині держави кроки, які покажуть, що він дійсно бореться з корупцією.

«Йому недостатньо позбутися Шокіна, який влаштував шоу перед своєю відставкою і звільнив Сакварелідзе. Порошенко не може більше декларувати боротьбу з корупцією, йому потрібні реальні дії. До прикладу, те, що відбувається навколо прокуратури, показує, де треба працювати. По-друге, Порошенко та люди навколо нього мають продемонструвати власний приклад чесності та боротьби з корупцією», – вважає Олексій Гарань.

Своєю чергою, соціолог, президент українського фонду «Громадська думка» Володимир Подгорнов зазначив, що скандал з офшорними компаніями може серйозно вдарити по рейтингу чинного Президента України, а для того, щоб цього не сталося, Порошенко повинен діяти рішуче.

«Те, що інформацію про офшори оприлюднила відразу низка ЗМІ в усьому світі, можна назвати масштабним флешмобом. Водночас Америка дала зрозуміти Порошенкові, який бореться з Яценюком, що останній – їхній представник, його не треба чіпати. Для Президента, на мою думку, в цій ситуації є лише один вихід – розпуск парламенту й оголошення позачергових виборів. Якщо він цього не зробить, падіння його рейтингу буде дуже суттєвим», – вважає політтехнолог.

За словами експерта, спроба Порошенка уникнути сплати податків зі свого бізнесу є тривожним дзвіночком для економіки України.

«Якщо навіть для Президента податки в Україні непомірні, то з економікою потрібно щось робити. Податки в нас необґрунтовані й не дають розвиватися бізнесу, тож їх треба переглядати, щоб вони підходили не лише для Президента, а й для всіх», – наголосив Володимир Подгорнов.

Також він зазначив, що спроба Президента України вивести свої активи за межі держави негативно вплинула на міжнародний імідж нашої країни, а відвернути увагу від цього конфлікту можуть хіба що позачергові вибори до парламенту.

Леся Бурбан, «Вголос»