Коментарі
Перегляди: 1110
10 листопада 2020

Що віщує для України перемога Байдена в США?

На виборах президента США вдалося перемогти одному з найуспішніших політиків світу, демократові Джо Байдену, який обійшов республіканця, чинного президента Сполучених Штатів Дональда Трампа. Він набрав найбільшу кількість голосів американців в історії. Байден стане найстаршим президентом США: коли заступить на посаду, йому сповниться 78 років.

Як відомо, Байден ставиться до України з симпатією. Після Революції Гідності політик відвідав Київ та висловив підтримку новому керівництву України з боку Вашингтона. На інавгурації Петра Порошенка очолив делегацію США. Крім цього, після початку російсько-української війни, Байден почав відстоювати жорстку лінію у відносинах із Москвою. Як тепер, після перемоги Байдена, розвиватимуться відносини України зі США, Галичина поцікавилась в експертів. З повним текстом статті можна ознайомитися тут.

Ось що сказав у коментарі виданню Олексій ГАРАНЬ, професор політології Національного університету «Києво-Могилянська академія», науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва:

– Для України дуже важлива двопартійна підтримка, яка є в американському Конгресі. І вона збереглася б, незалежно від результатів виборів у США. Це, думаю те, з чого ми маємо починати.

З приводу перемоги Байдена. Для нас є добрим те, що політика Байдена буде передбачуваною не тільки щодо України, а й загалом. Вона буде більш прогнозованою, ніж політика Трампа. Політика Байдена задіяна на діалог з партнерами США, на діалог з міжнародними інституціями і виконання міжнародних договорів. Якщо говорити про Україну, то Байден, безумовно, дуже добре знає її, на відміну від Трампа. Байден добре розуміє, як рухаються реформи в Україні з усіма плюсами і мінусами.

Трамп надав Україні летальну зброю. І це стало кроком вперед, порівняно з адміністрацією Обами, де Байден був віцепрезидентом. Але Байден не буде змінювати цієї політики. Більше того, думаю, що він не піде на якісь непередбачувані кроки в стосунках з Росією, як це можна було очікувати від Трампа, який робив дуже суперечливі заяви. У Байдена буде чіткіший курс стосовно Росії, тобто в нього є розуміння того, що вона становить загрозу.

Останні новини з категорії Коментарі

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024