Марія Золкіна

Голова напрямку "Регіональна безпека та дослідження конфліктів", дослідниця Лондонської школи економіки й політичних наук 

Коментарі
Перегляди: 609
15 травня 2023

Що станеться з Білоруссю в разі смерті Лукашенка і як це вплине на Україну – Марія Золкіна

У планах Росії було до середини 2020-х років реально поглинути Білорусь в межах вже існуючої «союзної держави» між РФ і Білоруссю. Смерть Лукашенка або усунення від влади просто прискорить цей процес.

Про це заявила голова напряму «Регіональна безпека та дослідження конфліктів» Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва  та дослідниця Лондонської школи економіки й політичних наук  Марія Золкіна в ефірі телемарафону «Єдині новини».

За її словами, для України надзвичайно серйозним та негативним розвитком подій буде усунення від влади або смерть Лукашенка, якщо це станеться раніше за Путіна.

– Силами Лукашенка за час його правління була вичищена та витиснута фізично вся опозиція і вибудована система, яку російській силовій структурі треба просто підхопити. Вона й так інтегрована фактично з ФСБ, Слідчим комітетом, політичною вертикаллю влади в Росії. Умовно кажучи, якщо завтра Лукашенка не стає при владі – це означає, що РФ поглинає в межах вже існуючої «союзної держави» Білорусь з усіма негативними наслідками, – сказала  Марія Золкіна.

Вона наголосила, що тоді йдеться про контроль за територією, однозначним розміщенням тактичної ядерної зброї на території Білорусі, створення загрози для Польщі та країн Балтії і можливостей використання українсько-білоруського кордону без жодних дипломатичних маневрів як плацдарм для потенційної нової агресії.

Марія Золкіна зауважила, що той факт, що МЗС досі не офіційно не розірвало всі відносини з Білоруссю – це непрямий доказ того, що якісь канали комунікації з Білоруссю існують. Вона додала, що можливо, вони існують не лише у Києва, а й у наших західних партнерів.

– Ми не можемо до кінця агресії розуміти, які існують, можливо домовленості про певні червоні лінії, – каже аналітикиня. – З одного боку Білорусь надає свою територію, але з іншого – Лукашенко намагався всі ці роки, я більш ніж переконана, досі намагається грати якусь роль між двома крапельками.

Після параду в Москві, під час якого Лукашенко мав нездоровий вигляд, він більше не з’являвся на публічних заходах. Напередодні стало відомо, що він приїхав у президентську клініку в Дроздах.

Крім того, з нагоди Дня державного прапора, герба та гімну Білорусі у Мінську планувався виступ Лукашенка, але він на публіці так і не з’явився.

 

Останні новини з категорії Коментарі

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024