Медіа
Перегляди: 1799
23 липня 2016

Що дає Варшавський саміт НАТО для України та Запоріжжя, і які небезпеки загрожують країні найближчим часом?

Російська агресія змушує Україну шукати шляхи по зміцненню обороноздатності країни, і тут підтримка Північноатлантичного альянсу НАТО є ключовою. Це розуміє і суспільство, тому ідею інтеграції нашої країни до НАТО підтримує більшість громадян.

Проте у фокус обговорення присутніх, окрім результатів Варшавського саміту, потрапили й інші питання безпекового характеру, які можуть проявитися вже цієї осені і потенційно несуть загрозу державності та цілісності України. Проект Новоросія заморожений, проте війна може розпочатися з новою силою, якщо для цього буде сприятлива геополітична ситуація і тут тривогу експертів викликають наступні вибори у Франції та Німеччині, прихід лояльних до Росії політичних сил, можуть послабити позиції Європейського союзу, щодо санкцій.

Захід відбувся за ініціативи Фонду Демократичних ініціатив ім. Ілька Кучеріва, Громадської Ліги НАТО-Україна, Запорізького медіа-центру та активної позиції голови Обласного штабу оборони при Запорізької обласної державної адміністрації.

Нагадаємо, що Варшавський саміт НАТО проходив у Польщі з 8 по 9 липня. Україна була представлена на найвищому рівну, а в основі співпраці став Стратегічний оборонний бюлетень, який схвалило керівництво країни напередодні саміту.

Що це значить для самого НАТО, України та Запоріжжя, саме про це йшла мова під час круглого столу у Запоріжжі.

screenshot-www.facebook.com 2016-07-22 15-23-26

У Запорізькій області повністю завершено будівництво першої лінії оборони – Костянтин Бриль

Костянтин Бриль, голова Запорізької обласної державної адміністрації та керівник штабу оборони області відзначив, що підтримає всі ініціативи, які направлені на зміцнення безпеки у прифронтовому регіоні. Принагідно він повідомив,що у Запорізькій області повністю завершено будівництво першої лінії оборони, а весь кордон області фіксується системою відеоспостереження.

Сергій Джердж, Голова Громадської Ліги Україна-НАТО, проінформував присутніх про результати Варшавського саміту:

- НАТО прийняла рішення про розміщення 4 батальйонів в Естонії, Латвії, Литві та Польщі, це не великий за кількістю контингент,він не може відповідати тому масиву зброї, техніки й солдат, які є на російській стороні, проте це сигнал Росії, що НАТО серйозно ставиться до питань безпеки;

- НАТО переглянула систему протиракетної оборони. Прийнято остаточне рішення про розміщення цієї системи, об’єднання всіх складових компонентів протиракетної оборони під одне командування – це підрозділи, які є в Іспанії, Середземному морі, Румунії, Польщі. Система ПРО нівелює загрозу використання Росією ядерної зброї, яку Путін останнім часом, використовує, як останній аргумент.

- НАТО розглянула ядерну зброю. Багато самітів це питання оминали, а міжнародна політика у цьому питанні була така, що все йшло до ядерного роззброєння, і Україна показала тут приклад.

НАТО ввела новий 5-й простір в якому може вестись війна – це кіберпростір. Раніше, документально визначалося, що війна може вестися на суші, морі, в повітрі та космосі. Це для того, щоб можна було задіяти 5 статтю Вашингтонського договору. Тепер, після цього саміту, напад на кіберпростір однієї з країн НАТО, є нападом на всіх, і відповідно вони будуть захищатись. Україні це теж важливо, тому що наш кіберпростір потерпає від атак з боку Росії.

(Видання Liga.net, 16 лютого опублікувало матеріал присвячений кібератаці росіян на українські обленерго, що призвело до аварійних відмикання світла та виходу з ладу обладнання. Більше за посиланням:  Расследование кибератаки на Украину:  как вирус сломал  облэнерго )

НАТО буде продовжувати діяти проти ІДІЛ та підтримувати безпеку в Афганістані, зокрема. США виділять 5 мільярдів доларів на підтримку Афганістану. Для України, на жаль, сума близько 300 мільйонів доларів;

- Закликали країни учасниці альянсу збільшити витрати на оборону, до 2014 року витрати скорочувалися, в той час Росія, Китай та Індія — збільшували;

- Буде створено новий розвідувальний підрозділ, у штаб-квартирі НАТО і взагалі НАТО визначила для себе три напрямки активізації — це оборона, стримування і діалог;
- Що стосується лінії НАТО Європейський Союз: була підписана декларація між цими організаціями, що знімає питання створення окремих збройних сил Європейського союзу.screenshot-www.facebook.com 2016-07-22 15-28-11

Чи задоволені ми результатом? Звичайно, що повністю задоволеними ми будемо тоді, коли України включно з Кримом и Донбасом покинуть окупаційні війська – Сергій Джердж.

Що стосується конкретно рішень для України, то тут Сергій Джердж відзначив наступне:

- Відбулося засідання комісії Україна-НАТО на найвищому рівні (Президент Порошенко та Голова Альянсу НАТО). Українська сторона презентувала Стратегічний оборонний бюлетень;

- Засідання у форматі п’ять країн плюс Україна – це США, Великобританія, Німеччина, Італія, Франція де багато питань приділялося виконанню Мінських угод;

- Прийнятий комплексний пакет який включає близько 40 напрямків співробітництва і тут все залежить на скільки ми самі зможемо використати надану допомогу;

- Україну долучили до програми Розширених можливостей. По цій програмі працюють лише шість країн: Швеція, Фінляндія, Йорданія, Ізраїль і Австралія. Це інший рівень допуску до розвідувальних даних, військово-промислового комплексу, до тих ноу-хау, якими володіють країни члени НАТО. Україна найбільша країна яка співпрацює з НАТО у подібному форматі;

- В Україні буде відкрито центр протидії гібридній війні, і це правильно, бо хто як не ми знаємо про цю гібридну війну.

- Прийнято рішення про створення плану деокупації Криму;
- Вперше Росія названа агресором в документах НАТО, названо також число загиблих українців у цій війні, НАТО чітко закликало Росію припинити політичну, фінансову та військову підтримку терористів.

Завершив свою доповідь, Сергій Джердж наступним чином: “ Чи задоволені ми результатом? Звичайно, що повністю задоволеними ми будемо тоді, коли України включно з Кримом и Донбасом покинуть окупаційні війська”.

Олександр Шмітько, начальник Управління СБУ у Запорізькій області, був відвертий та у своїй харизматичній манері ділився з присутніми інформацією про поточну безпекову ситуацію в регіоні.

За його словами Запорізька область знаходиться на передньому рубежі і цікава ворогові у тому плані, щоб з’єднати Крим, Луганськ Донецьк з російським територіями. Всі бойові підрозділи починаючи від взводів, бригад, корпусів очолюють штатні офіцери російських збройних сил.

screenshot-www.facebook.com 2016-07-22 15-30-14

СБУ працює у цілодобовому режимі, а загалом, на сьогодні, Запорізькою службою ліквідовано 8 диверсійних груп – Олександр Шмітько.

Але окрім цього, є й інші глобальні виклики, як повідомив Олександр Шмітько, у Запоріжжі вже була спроба створити осередок терористичної організації ІДІЛ, до неї входили громадяни Сирії, Йорданії, і, навіть, громадяни Германії, але працівникам СБУ вдалося її ліквідувати.
СБУ працює у цілодобовому режимі, а загалом, на сьогодні, Запорізькою службою ліквідовано 8 диверсійних груп.

Ігор Артюшенко, народний депутат України від БПП, визнав, що за два з половиною роки суспільство втомилося говорити про війну. Агресія Росії щодо України об’єднала навколо нас весь цивілізований світ, про що свідчить нещодавно оприлюднений Міністерством оборони звіт.

screenshot-www.facebook.com 2016-07-22 15-20-41

Щоб агресор зрозумів, що йому тут робити нічого, що Україна настільки захищена військово, інформаційно, країна, в якій для нього просто немає шансів – Ігор Артюшенко

Разом з тим, ми розуміємо, що цього замало, і хотілося б більше підтримки для України, і не лише військової. Ми маємо справу з гібридною війною, і тут важлива складова кібербезпеки, інформаційної політики, хочеться зробити все залежне від нас, щоб агресор зрозумів, що йому тут робити нічого, що Україна настільки захищена військово, інформаційно, країна, в якій для нього просто немає шансів і значить нічого витрачати свої бюджети, знищувати власну економіку, через яку зубожіє російський народ.

Також, Ігор Артюшенко підтримав ідею звернутися до НАТО, щоб створити, у Запоріжжі регіональний інформаційний ресурсний центр НАТО для обміну інформацією, напрацюваннями, координації зусиль, щоб перемогти і, нарешті, в Україні настав мир.

Руслан Кермач, експерт Фонду “Демократичні ініціативи ім.Ілька Кучеріва, окрім результатів Варшавського саміту, звернув увагу присутніх і на інших факторах, які найближчий час можуть негативно вплинути на безпековий стан у країні.

Ухвалення Стратегічного оборонного бюлетеня свідчить про те, що на рівні держави є розуміння шляху необхідних реформ. Зокрема передбачено запровадження демократичного цивільного контролю, тобто, до 2020 року посаду міністра оборони має зайняти цивільна особа.

screenshot-www.facebook.com 2016-07-22 15-32-06

Проект “Новоросія” заморожений, але він може активно й розморозитися, якщо буде для цього відповідна геополітична ситуація – Руслан Кермач

На сьогодні ми розуміємо, що зі сходом України потрібно працювати, проект “Новоросія” заморожений, але він може активно й розморозитися, якщо буде для цього відповідна геополітична ситуація, а ми бачимо, що позиції деяких європейських країн міняється. За рік мають відбутися вибори у Франції. Німеччині і їх позиція може сильно змінитися. Єдність європейських країн може послабитися, це може відкрити шлях до зняття санкцій, а в перспективі й для інтенсифікації Росією військових дій.

Ми повинні прораховувати всі можливі сценарії, включаючи навіть найгірші, або навіть фантастичні. Якщо подивитися з позиції 2013 року, то те що сталося, наступного року (2014) стало фантастикою, яка стала реальністю.

Я особисто, скептично оцінюю, те що буде повномасштабні військові дії, але я бачу інші ризики, які можуть восени, актуалізуватися, через погіршення соціально-економічної ситуації, тарифні проблеми. У цьому є потенціал до розхитування ситуації не тільки на рівні Києва, а й у регіонах, і використання цього протестного потенціалу в конкретних політичних цілях. Гібридними методами, звичайний протест, може переформатуватися у щось, що загрожує конституційному ладу.

Запорізька область, як і багато областей сходу країни — це індустріальні регіони, де працюють інфраструктурні та важливі підприємства з економічної точки зору, енергетичні суб’єкти й дуже важливо, забезпечити їх безпеку, бо виведення їх з ладу, може призвести до непоправної шкоди та створити тактичну, а потім і стратегічну перевагу для агресора.
На сьогодні більшість людей, 43% вважають що НАТО це найкращий інститут гарантування безпеки України — підсумував Руслан Кермач.


У 2014 р. почалося зростання прихильності до НАТО в усіх макрорегіонах. Станом на травень 2016 р. в Центрі України членство в НАТО як запоруку безпеки обирають 46% (у квітні 2012 р. – 14%), на Півдні України – 19% (у квітні 2012 р. – 7%). Найбільш істотне зростання орієнтації на НАТО відбулося у громадській думці Сходу і Донбасу. Так, у східних областях у 2012 р. членство в НАТО підтримували 2%, у травні 2016 р. – вже 29%; на Донбасі – 1% та 24%, відповідно. Відтак, у кожному з регіонів відсоток тих, хто бачить в НАТО гарантію безпеки, наразі вищий, аніж був загалом в Україні у 2012 р. – Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва (06 липня 2016 року)

Джерело: Запорізький Медіа Центр: mediacentr.zp.ua